Problem z szybami

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Problem z szybami

Postprzez KaMe101 » 18 lut 2012, o 09:13

Witam,
Mam taki malutki problem z elektrycznymi szybami.
Lewa szyba, wszystko działa ok tylko są prawdopodobnie pozmieniane kabelki bo gdy naciskam przycisk by odsunąć szybę w dół to szyba idzie w górę a gdy naciskam by zasunąć szybę to szyba idzie w dół. A wolałbym mieć normalnie gdyż mam domykanie szyb z centralnego. Stawiałbym tutaj że jakieś kabelki są przemienione w przełączniku prawdopodobnie i dlatego tak jest, pytanie tylko jakie?
Prawa szyba, w ogóle nie reaguje, ani z przycisku drzwi kierowcy ani z drzwi pasażera. Sprawdzałem na zapłonie czy dochodzi napięcie : na przełączniku na drzwiach nie ma i na silniczku który jest w drzwiach też napięcia nie ma. Może to wina sterownika silnika? Dodam że elektryczne lusterka działają w 100% jeśli ma to coś do znaczenia.
KaMe101
Czytacz

Problem z szybami

Postprzez pablomed » 18 lut 2012, o 19:56

nie to nie jest wina sterownika silnika to nie ma nic do szyb.
Pewnie trzeba zamienić kabelki we włączniku szyby kierowcy, konkretnie styk 4 z 3 ale nie wiem jak się to będzie miało do drzwi pasażera. Pomijając fakt że niema tam tego napięcia bo to już trzeba sprawdzić wiązki szczególnie w gumie do drzwi i z miernikiem, to po tej zamianie może zacząć ci działać prawa odwrotnie. Chodzi o to że to co się dzieje u ciebie to nie jest kwestia awarii tylko niewłaściwego montażu, elementy sa prawdopodobnie dokładane z anglika ale mniejsza z tym.
Na razie ważnej jest jeszcze czy są to szyby orginalne czy nie, jeśli nieorginalne to czy dedykowane do mk3 czy uniwersalne, oraz napisz jeszcze czy domykanie z kluczyka działa we właściwą stronę. Jesli domykanie z kluczyka działa ok i szyby są orinalne to zamiana tych kabli przy włączniku pomoże, resztę zobaczysz potem. Jeśli domykanie również działa na odwót - to trzeba zdjąć tapicerkę i odkręcić silnik od modułu i zakręcić ponownie obracając go o 180 stopni (pół obrotu)
pablomed
Members

Postprzez KaMe101 » 18 lut 2012, o 22:56

Na sterownik do szyby stawiam że padł w drzwiach prawych niedziałających które nie reagują w ogóle. Domykanie szyb właśnie działa nieprawidłowo gdyż zamiast zamknąć odsuwa szybę

[ Dodano: 2012-02-18, 22:01 ]
Ale domykanie szyb z centralnego wydaje mi się ze sterownik centralnego zamka wysyła napięcie do silników szyb które są połączone z przełącznikami i dlatego szyby może odsuwa.
A z szybami jutro napiszę czy są oryginalne czy jakie, ale wydaje mi się że w prawych drzwiach jest oryginalna a w lewych nie jestem pewien
KaMe101
Czytacz

Postprzez pablomed » 19 lut 2012, o 14:43

KaMe101 napisał(a):Domykanie szyb właśnie działa nieprawidłowo gdyż zamiast zamknąć odsuwa szybę
czyli domykanie z kluczyka działa na odwrót czy masz jakiś sterownik na pilota z funkcją domykania
pablomed
Members

Postprzez KaMe101 » 19 lut 2012, o 16:18

Centralny zamek mam jedynie na kluczyk, żadnych pilotów nie ma. A co do szyb to szyba od strony pasażera jest oryginalna a od strony kierowcy nie.
KaMe101
Czytacz

Postprzez pablomed » 20 lut 2012, o 00:16

jesli zarówno z przycisku jak i z kluczyka chodzi na odwrót to trzeba wykręcić silnik od mechanizmu i obrócić o 180 stopni
pablomed
Members

Postprzez KaMe101 » 20 lut 2012, o 07:18

Chodzi ci o silnik od szyb w drzwiach?

[ Dodano: 2012-02-20, 15:23 ]
A może wystarczy po prostu zmienić kable w kostce która wchodzi do przełącznika?
KaMe101
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka