Problem z zamkiem tylnej klapy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Cheeq » 30 kwi 2013, o 11:37

Witam, na wstępie chce powiedzieć że szukałem na forum i w google odpowiedzi ale nie ma sytuacji do końca wyjaśnionej. Mam golfa 3-ciej generacii w wersji variant. Do wczoraj było wszystko okej, centralnym zamkiem otwierałem 4 furtki i klapę bagażnika. Dziś z rana idę do auta i otwiera mi wszystkie drzwi, łapie za klamkę bagażnika i zonk - zamknięta. Próbowałem parę razy zakluczać i odkluczać auto ale to nic nie pomogło, klapa tak jak była zamknięta tak jest. Wie ktoś co może być nie tak? Pozdrawiam.
Cheeq
Berbeć

Re: Problem z zamkiem tylnej klapy

Postprzez killah » 30 kwi 2013, o 11:53

Cheeq napisał(a):Witam, na wstępie chce powiedzieć że szukałem na forum i w google odpowiedzi ale nie ma sytuacji do końca wyjaśnionej. Mam golfa 3-ciej generacii w wersji variant. Do wczoraj było wszystko okej, centralnym zamkiem otwierałem 4 furtki i klapę bagażnika. Dziś z rana idę do auta i otwiera mi wszystkie drzwi, łapie za klamkę bagażnika i zonk - zamknięta. Próbowałem parę razy zakluczać i odkluczać auto ale to nic nie pomogło, klapa tak jak była zamknięta tak jest. Wie ktoś co może być nie tak? Pozdrawiam.

trzeba by zajrzeć do mechanizmu przez odkręcenie pokrywy klapy od środka auta. Jeśli nie chce się otworzyć z kluczyka w klapie to masz mały problem ale to da się obejść. Musisz przez tylne siedzenia doczołgać się do zamka klapy i tam palcem pomieszać przy zamku i pójdzie. Nie wiem dokładnie co tam trzeba podwadzić ale mi się udało.

Jak pompka nie chodzi caly czas przy zamykaniu lub otwieraniu to szczelność wężyków raczej zachowana. Obstawiam że coś się ułamało w mechanizmie cięgna klapy.
killah

Postprzez Cheeq » 30 kwi 2013, o 11:59

No ze zdjęciem poszycia tylnej klapy od wewnątrz może być problem bo dookoła na bokach i spodzie poszycia są takie jakby spinki, tam nie ma dojścia :/ no próbowałem coś tam pomieszać przy zamku od wewnątrz śrubokrętem bo palucha tam nie wcisnę ale nic. Cóż, spróbuje znów. Kluczyka z zewnątrz nie włoże w ogóle, pewnie w zamek pełno syfu wleciało.
Cheeq
Berbeć

Postprzez killah » 30 kwi 2013, o 12:08

Cheeq napisał(a):No ze zdjęciem poszycia tylnej klapy od wewnątrz może być problem bo dookoła na bokach i spodzie poszycia są takie jakby spinki, tam nie ma dojścia :/ no próbowałem coś tam pomieszać przy zamku od wewnątrz śrubokrętem bo palucha tam nie wcisnę ale nic. Cóż, spróbuje znów. Kluczyka z zewnątrz nie włoże w ogóle, pewnie w zamek pełno syfu wleciało.

poszycie to sobie zdejmiesz jak otworzysz klapę. Koło rączki przykręcona jest śrubką jak coś. Reszta spinki.

Ja nie wiem jak mi się udało palcem otworzyć zamek od środka ale się udało Oo
killah

Postprzez Cheeq » 30 kwi 2013, o 12:39

Próbowałem, próbowałem i nic :/ Pomocy!

[ Dodano: 2013-04-30, 11:45 ]
Dodaję zdjęcia :
Obrazek
Obrazek

Grzebałem w tych szparach śrubokrętem i wiele to nie dało, klapa ani drgnie.
Cheeq
Berbeć

Postprzez Paweu » 30 kwi 2013, o 12:55

Cheeq napisał(a):Próbowałem, próbowałem i nic Pomocy!

Słabo próbowałeś...

Pod rączką masz śrubę na krzyżak bodajże... Odkręcasz tą śrubę, podważasz delikatnie na rogach 'poszycie' i już masz cały mechanizm na wierzchu.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez killah » 30 kwi 2013, o 13:03

ale nie zdejmuj tego. Normalnie w tej części zamka którą widać od strony bagażnika można coś przestawić paluchem i otworzysz!!!
killah

Postprzez Cheeq » 30 kwi 2013, o 14:00

Okej, bagażnik otwarty. Nawaliłem WD-40 we wkładkę zamka na zewnątrz, trochę od wewnątrz na ten mechanizm o dało radę. Okazało się że w ogóle centralny nie otwierał klapy bagażnika. Zdjąłem poszycie tylnej klapy i przesmarowałem cały mechanizm zamka. problemem okazał się centralny, który nie otwierał tylnej klapy. widocznie jak nawaliłem wd40 w ta wkładkę to coś się ruszyło. Przesmarowałem to "uszko" przymocowane do wkładki i siłownika centralnego. Śmiga aż miło :) Dziękuje za pomoc panowie :)
Cheeq
Berbeć

- - - http://www.parapety-bydgoszcz.pl/

Powrót do Elektryka