Problem z zamknięciem lewych tylnich drzwi

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Johny » 12 lut 2011, o 12:43

Witam. Mam niejaki problem. Centralny zamek (pneumatyczny) działa, ale jedne drzwi się nie zamykają. Sprawa wygląda tak. Najpierw drzwi się nie chciały otworzyć więc je rozebrałem i otworzyłem w ten sposób że pociągnąłem za cięgno od rygielka blokującego, a następnie już się normalnie otwarły. Gdy juz miałem rozebrane drzwi sprawdziłem działanie mechanizmu i okazało się, że tak jakby za słabo powietrze dawało do tłoczka, ale wyciągnąłem ten mechanizm z drzwi, rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem i od razu tak jakby lżej chodził, więc zamontowałem go z powrotem do drzwi i sprawdziłem jak działa. Złudnie wyglądało że wszystko ok, ale niestety po poskładaniu drzwi w całość mechanizm ma problem z zamknięciem drzwi. Wygląda to tak: Gdy zamknę kluczykiem to słychać że drzwi się zamykają, ale są otwarte, natomiast po jakichś 5-7 sekundach jeszcze coś w tych drzwiach przeskakuje i wtedy raz są zamknięte a raz otwarte. Natomiast gdy przy zamykaniu samochodu przekręcę kluczykiem kilka razy to wtedy jest większe prawdopodobieństwo że po tym pyknięciu w zamku drzwi się zamkną (choć nie jest to pewne). Jeszcze dodam, że podczas sprawdzania działania mechanizmu osłuchałem wężyk czy nie ucieka gdzieś powietrze i wydaje mi się ok.

Nie wiem co teraz mam zrobić. Czy sprawdzić szczelność układu, czy sprawdzić pompkę, czy po prostu mechanizm w drzwiach jest zapsuty.
Proszę o pomoc, bo jest to uciążliwe.
Johny
Berbeć

Postprzez nielegalny23 » 12 lut 2011, o 14:48

a moze problem jest wlasnie w tym wezyku co doprowadza cisnienie do zameczka moze jest jakas szczelina albo nie jest do knca osodzony i powietrze gdzies ucieka przy czym nie ma sily zaknac za pierwszym razem... tylko jak kilkakrotnie przekrecisz kluczykiem...ja bym to sprawdzil...
nielegalny23
Czytacz

Postprzez Johny » 13 lut 2011, o 11:08

Ale wtedy by było chyba słychać jakieś syczenie czy coś? Bo ja to osłuchałem i nic nie uciekało powietrza. Nie wiem za bardzo dlaczego to tak działa :kwasny:
Johny
Berbeć

Postprzez haasiu@o2.pl » 14 lut 2011, o 23:25

nielegalny23 napisał(a):a moze problem jest wlasnie w tym wezyku co doprowadza cisnienie do zameczka moze jest jakas szczelina albo nie jest do knca osodzony i powietrze gdzies ucieka przy czym nie ma sily zaknac za pierwszym razem... tylko jak kilkakrotnie przekrecisz kluczykiem...ja bym to sprawdzil...
kolega chyba ma racje ja ostatnio miałem podobny problem i rozebrałem drzwi do cna i okazało sie że przy przelotce między drzwiami a słupkiem idzie plastikowy przewód łączący słupek z drzwiami ,byl wyrobiony i pękł w połowie i puszczl powietrze ale na szczęście był na tyle dlugi że go obciąłem w uszkodzonym miejscu i połaczyłem ponownie bo trzyma sie on tylko i wyłacznie na wtyk.Po naprawie wreszcie nic nie syczy i drzwi sie zamykają!
haasiu@o2.pl
Czytacz

Postprzez K@mil » 14 lut 2011, o 23:32

Jak jest mała dziurka to bedzie ciezko usłyszeć bo powietrze podawane jest tylko przez jakis czas (u mnie okolo 30sek. po zamknieciu) ...

Ja tez mialem taki problem ze nie zamykało mi tylnych drzwi... problem okazal sie we wtyczce w drzwiach tam jest taki plastik ktory łączy wezyk z kabiny z wezykiem w drzwiach i wlanie on u mnie pękł....

Trzeba rozebrać plastiki ze slupka czyli (gorna czesc tam gdzie jest raczka, jasny plastik gdzie jest raczka od regulacji pasów, czarny dolny plastik)... wtedy ukaże Ci sie wiązła i wezyk...
Z drugiej strony trzeba zdjąć gumę ta miedzy zawiasami :P i popatrzec przyłożyć ucha :P

Jakby sie okazało ze weżyk ma dziurke to polecam zastosowanie szybko złączki (np. tylko ze prostą http://allegro.pl/kolanko-szybkozlaczka ... 86900.html )
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

- - -

Powrót do Elektryka