Problem ze stacyjką czy z kluczykiem???

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez regan » 13 lis 2011, o 23:58

Witam wszystkich użytkowników Golfika. Kupiłem dwa tygodnie temu to cudowne autko, ale co się teraz okazuję to wychodzą pewne usterki, których wcześniej nie widziałem. Chodzi mi między innymi o to, że dzisiaj zauważyłem iż coś jest nie tak z moją stacyjką. Od pierwszego dnia gdy kupiłem ten samochód to miałem problem z radiem,gdyż przy włożeniu kluczyka do stacyjki grało a gdy tylko przekręciłem zapłon to przestawało grać. Zabrałem się dzisiaj za to, ale zauważyłem że wina nie leży po stronie podłączenia radia tylko w stacyjce, gdyż gdy przy włączonym zapłonie dotknę lekko kluczyk to radio zaczyna grać. Dziwne dla mnie było też to, że czasami zdażało mi się tak, że przy odpalaniu samochodu, kontrolki gasły ( a nie przygasały), rozrusznik normalnie kręcił ale auto nie odpalało. Tłumaczyłem to sobie alarmem, który nie umiejętnie założył do tego auta poprzedni właściciel. Myślałem że ma jakieś odcięcie zapłonu czy coś w tym stylu. Prawda okazała sie niestety inna. Mam pytanie czy to musi być wina stacyjki (słyszałem że z jej wymianą jest bardzo dużo pracy i czuję , że moge sobie z tym nie poradzić), czy powodem tego może być dość mocno dojechany kluczyk? Facet w punkcie dorabiania kluczy stwierdził, że jest on bardzo wyjechany. Mam nadzieje, że to będzie wina kluczyka.
regan
Berbeć

Postprzez GrZeChU91 » 14 lis 2011, o 00:05

regan, nie stacyjka tylko kostka stacyjki.... mam ten sam problem z radiem..... takze wina lezy po winie kostki.... nie kupuj takich za 25 zł bo bedziesz wymieniac co 2-3 miechy tylko z ASO za ok 120 zł......

Co do alarmu nie wiem czy tez wina bedzie lezec po stronie kostki....
GrZeChU91
Members

Postprzez regan » 14 lis 2011, o 00:11

Dzekuje bardzo za odpowiedż. A powiedz mi ten kluczyk nie ma żadnego wpływu? Gdybym dorobił nowy troche grubszy nie byłoby poprawy? Z tym moim alarmem to straszna lipa. Dzisiaj go odłaczyłem. To jest jakiś tani alarm i po minucie obojętnie co bym nie zrobił to zamyka mi drzwi. Troszkę to męczące. A z tą kostko to dużo pracy jest. Ja jako laik jestem w stanie sobie poradzić ?
regan
Berbeć

Postprzez GrZeChU91 » 14 lis 2011, o 00:15

Mozesz dorobic sobie.... tylko ktory masz rok??bo immobilizer jak bedziesz mial bedzie tez musial Tobie jakos zakodowac.....

A tu masz co i jak :)

http://www.golf3.pl/8835.htm
GrZeChU91
Members

Postprzez regan » 14 lis 2011, o 00:20

Mam 93 r i nie posiadam immobilaizera. Wolałbym zostać przy dorobieniu kluczyka, tym bardziej, że i tak to chciałem zrobić, bo od tego alarmu, który mam w tym aucie są dwa scyzoryki. A orientujesz się może coś w takich alarmach? Czy da się je jakoś przeprogramować
regan
Berbeć

Postprzez GrZeChU91 » 14 lis 2011, o 00:28

regan, niestety kolego nie.... :-|
Nie moja bajka elektryka i alarmy :D
No to zrob klona kluczyka i wtedy bedziesz wiedzial ale ja i tak dalej stawiam na kostke....
GrZeChU91
Members

Postprzez regan » 14 lis 2011, o 00:29

Jeszcze raz dzięki za poradę. Jutro spróbuję i jednak mam nadzieję, że wymiana kluczyka pomoże
regan
Berbeć

Postprzez arthorius » 14 lis 2011, o 01:16

Dzień dobry :siema:
Mój problem polega na tym że czasami brakuje zapłonu. Przekręcam kluczyk lampki gasną ale rozrusznik nie kręci. Dociskam kluczyk i zaczyna działać.
Do wymiany stacyjka czy tak jak tutaj kostka? :help:
Pozdrawiam
arthorius
Badacz tematu

Postprzez regan » 14 lis 2011, o 14:09

Niestety w punkcie dorabiania kluczy gościu stwierdził, że kluczyk z moją usterką nie ma nic wspólnego, a więc pozostaje ta nieszczęsna kostka i wydaje mi się , że chyba też czeka mnie wymiana stacyjki, skoro kluczyk ma w niej luzy. Orientuje się może ktoś jakie to mogą być koszta, łącznie z robocizną? Po zakupie auta troszkę człowiek się spłukał i mam nadzieje, że nie będzie to zbyt drogie
regan
Berbeć

Postprzez adams » 14 lis 2011, o 19:12

arthorius napisał(a):Do wymiany stacyjka czy tak jak tutaj kostka?

kostka, a tutaj na vwgolf pl masz zarąbistą poradę jak to zrobić po najmniejszej linii oporu.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=157068

Jeśli nie posiadasz ściągaczki to polecam Ci porade z 2 postu na pierwszej stronie. Autor : Bednarus.
Co do tej śrubki o której tam mowa (trzymającej samą kostkę stacyjki), to rzeczywiście zaopatrz się w cienki i JAK NAJDŁUŻSZY płaski śrubokręt, bo ta franca jest wkręcana pod skosem i rzeczywiście ciężko sie do niej dobrac, jak masz nieściągniętą stacyjkę.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez arthorius » 15 lis 2011, o 01:09

Ta porada to już bez zdjęć jak widać. U siebie tez mam ją do wymiany może tylko ktoś napisze ile płacił w ASO?
Pozdrawiam
arthorius
Badacz tematu

Postprzez adams » 15 lis 2011, o 16:37

arthorius napisał(a):Ta porada to już bez zdjęć jak widać.

pierwszy post masz bez zdjec, drugi, ten z ktorego ja korzystalem jest ze zdjeciami, poza zdjeciami chlopaki tam fajnie opisali co i jak. Co do ceny w ASO to juz nie pamietam ale bitą stówe kosztuje, NIBY oryginalna VW w sklepie motoryzacyjnym kosztuje kolo 45 zl !! jak na oryginal to tanio co... ? Na szczescie byla dostepna tylko na zamowienie, wiec wzialem to co mieli od reki. Pogooglowalem troche i znalazlem temat gdzies na necie (teraz nie potrafie powiedziec na ktorym to bylo forum) o tym jak wygladaja te oryginaly VW za 40 - 60 zl ! Takze wedlug zasady zeby sie wystrzegac TOP-RANA kupilem bodajze MEYLE ? cos takiego ( 20 zl koszt wiec smiesznie malo). Nie wiem czy godna polecenia, bo dopiero drugi meisiac na niej smigam, ale z tego co poczytalem to wtedy nikt sie na nią nie skarzyl. Tyle w kwestii kostki stacyjki z mojej strony. Wybor nalezy do zainteresowanych :)

PS. Mrozy sie szykują, a jak wiadomo mróz + rozbieranie plastików = najczesciej polamane zatrzaski.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka