Problem ze wskaznikiem paliwa

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez revor » 30 gru 2011, o 02:15

Witam
Mam mały problem ze wskaźnikiem... Mianowicie wskazówka uwielbia leżeć na ostatniej kresce już pomarańczowego pola, na końcu wskaźnika... Tankuje za 30zł i nic się nie zmienia, a według mnie powinno... Tankuje za 150zł wskazówka się nie podnosi, może dopiero po przejechaniu 50-60km (podczas których powoli się podnosi) wskazuje zdecydowanie mniej niż połowę baku co dla mnie też jest abstrakcją... Według mnie powinna być dobra połowa.
Poza tym gdy wskaźnik jest już w okolicach pomarańczowego pola (srebrne zegary Motometer) gdy wykonam jakiś manewr skrętu, szybkiego ruszenia, wskaźnik całkowicie opada poza skalę i po chwili wraca na poprzednią pozycję. Trochę mnie irytuje już, że wskaźnik non stop leży, a ja jeżdżę według kilometrówki...
Co zrobić, żeby to ogarnąć? :-> I jeszcze dodam, że zegary były wymieniane (ale nie przeze mnie) :-) Aczkolwiek reszta funkcji działa bezbłędnie, wskaźnik temperatury, prędkość zgadza się z GPS'em, a i obrotka sprawna. :shock:
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
revor
Badacz tematu

Postprzez Paweu » 30 gru 2011, o 13:35

Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez pablomed » 30 gru 2011, o 23:11

odkreć pokrywke w bagażniku wyjmij wtyczję, włącz zapłon, zewrzyj spinaczem styki dwóch cieńszych kabli. Jeśli wskazówka sie wychyli na maks - masz do wymiany czujnik w baku, jesli nie - jest przerwa na kablach lub uszkodzony licznik
pablomed
Members

Postprzez revor » 31 gru 2011, o 16:53

Zrobiłem jak napisałeś pablomed i efekt był taki, że wskaźnik ani drgnął... Moje pytanie jest takie, że jeżeli winny jest licznik to można go w jakiś sposób naprawić i co może być zepsute przy tym wskaźniku?
revor
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 1 sty 2012, o 19:00

nie siedzę na tyle w temacie żeby napisać jak naprawić wewnętrzne uszkodzenie licznika. Ale jeszcze musisz wyjaśnić czy to licznik czy okablowanie. Może zdobyłbyś gdzieś inny licznik na pożyczkę żeby to sprawdzić
pablomed
Members

Postprzez revor » 2 sty 2012, o 20:28

No właśnie nigdzie nie ogarnę licznika na przełożenie, niema takiej możliwości :kwasny: No chyba, że jest jakiś kolega z Leszna który mógłby mi pożyczyć licznik?
Ale chciałem też zauważyć, że na początku jak kupiłem to auto to wskaźnik jako tako działał jeszcze... teraz to ciągle świeci się rezerwa a wskazówka leży na ostatniej kresce pomarańczowego pola i to się praktycznie nie zmienia... Podczas jazdy czasami opadnie poza skalę i wróci na wcześniejszą pozycję... Chciałbym to naprawić :-D I mam wielką nadzieję, że to nie jest wina licznika... :dontgetit:
revor
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 3 sty 2012, o 00:31

Myślisz że to taka najgorsza opcja? Używane liczniki nie są drogie byle go dobrać po auto. O tym dowiesz się na forum z wyszukiwarki
pablomed
Members

Postprzez revor » 3 sty 2012, o 19:54

Byłem u jednego kumpla, który zasugerował, że mam zająć się pływakiem, że to on jest winny, bo po prostu się zawiesił lub jakiś brud do niego się dostał i jutro będę go wymontowywał, zobaczymy jakie będą tego efekty. Ten kumpel tak twierdzi, ponieważ zauważył, że po przekręceniu zapłonu wskazówka rusza się i spoza skali wchodzi na ostatnią kreskę na skali. Twierdzi więc, że impuls na wskaźnik jest tylko pływak zawiesił się w jednej pozycji i tak cały czas wskazuje.
revor
Badacz tematu

Postprzez Basior1997 » 3 sty 2012, o 20:25

revor, Leszno wlkp???
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez revor » 3 sty 2012, o 20:51

Tak, zgadza się, dokładniej jestem z Dzięczyny - mała wiocha koło Ponieca, w Lesznie bywam tak mniej więcej 3 razy w tygodniu, na uczelni.
revor
Badacz tematu

Postprzez Basior1997 » 3 sty 2012, o 20:54

revor napisał(a):Tak, zgadza się, dokładniej jestem z Dzięczyny - mała wiocha koło Ponieca, w Lesznie bywam tak mniej więcej 3 razy w tygodniu, na uczelni.
hehe :ok:
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez revor » 4 sty 2012, o 20:33

Po odkręceniu tej klapki zauważyłem, że na tym całym plastiku gdzie jest ta wtyczka do pompy i czujnika, gdzie są wczepione węże jest napis VDO. Licznik mam Motometer, czy ma to jakieś znaczenie? Czy to powinna współgrać?
Próbowałem to wszystko wyjąć, ale na wężach są te oryginalne obejmy i nawet nie dałem rady ich wyczepić :kwasny:
revor
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka