problemy z rozrusznikiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

problemy z rozrusznikiem

Postprzez balbinka » 10 lut 2012, o 21:04

Witam wszystkich mam dziwny problem. kupiłem używany rozrusznik do mojego golfa zalozylem pieknie ladnie wszystko palilo na drugi dzien chce odpalic tylko cyklo i nic. kolega mnie pociagnol autem i odpalilem pojechalem do mechanika sie zapytac co to moze byc powiedzial mi ze to przez rozrusznik ze nie chodzi automat. wczoraj wymienilem rozrusznik rano dzisiaj chce odpalic i tylko uslyszalem cyk. pojechalem do mechanika i mowie ze jest dalej to samo sprawdzil rozrusznik na krotko i zaczol chodzi. pojechalem do domu zostawilem na kilka godzin auto i pomyslalem ze pojde sprawdzic czy auto odpale i nic sie nie dzieje tylko cyka i koniec prosze o pomoc bo to nie mozliwe ze dwa rozruszniki moga byc zepsute
balbinka
Czytacz

problemy z rozrusznikiem

Postprzez mariusz325 » 10 lut 2012, o 21:13

Jak cyka to przyczyna może być albo że szczotki sie zawieszają lub automat do wymiany.A bez obciążenia ,po wyjęciu chodzi ci jeden i drugi? sprawdzałeś
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez balbinka » 10 lut 2012, o 21:35

dzwonilem do znajomego elektromechanika i mi poweidzial ze jak dwa razy wymielem, i ze jak sie zagrzeje i chodzi rozrusznik to musi byc kostka od stacyjki ponieważ jak sie zagrzeje sie w aucie w srodku to lapie a jak jest zimno to juz nie odpale go juz
balbinka
Czytacz

Postprzez prezesik » 10 lut 2012, o 21:38

Wg mnie to jest zbyt słaby styk na klemach akumulatora oraz na kablu (+) przy rozruszniku. Często pomaga założenie drugiej masy, czyli plecionki, którą przykręca się do silnika i do klemy lub karoserii auta. Ostatecznie mechanik może być partaczem i faktycznie nic nie wymienił a kasę wziął...
prezesik
Members

Postprzez balbinka » 11 lut 2012, o 09:00

o to chodzi ze nic nei bierze bo to moj przyszly szwagier
balbinka
Czytacz

Postprzez paxstor » 11 lut 2012, o 14:51

balbinka, miałem tak w oplu to wina zimna, porostu jak jest zimno to ci przymarza i jest cykanie jak jest rozgrzany to chodzi, wykręć rozrusznik i połóż na piecyku niech zamróz wyjdzie z metalu i będzie ok, tylko niech trochę poleży żeby się wysuszył (sprawdzone w 3 autach)
paxstor
Members

Postprzez Samarexus » 17 lut 2012, o 09:14

Jeżeli rozrusznik"cyka", to automat jest raczej ok.W moim autku skończyły się szczotki(kompletny szczotkotrzymacz 45-55zł) i zatarte było prowadzenie zębatki napędowej na wałku.Sprawdzenie"na krótko" pokazuje, czy silnik rozrusznika jest ok.Jeżeli "cyka", a nie kręci, to może masz padniętą zworę w cewce elektromagnesu, przez co nie dochodzi+ do rozrusznika lub właśnie zatarte w/w prowadzenie, przez co zwora się nie łączy.
Samarexus
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka