Prośba o pomoc przy wybebeszonej elektryce

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Mercedes-Benz » 14 wrz 2012, o 13:29

Witam, wczoraj przy okazji przeglądu rejestracyjnego objawił się kwiatek pod tytułem brak oświetlenia tablicy. Okazało się, że oprawka była rozwalona, a jeden z jej styków dotykał do karoserii, co spowodowało spalenie bezpiecznika. Ręce pchałem do klapy bagażnika i do modułu bezpieczników. O obu tych miejscach mogę powiedzieć krótko: "nasi tam byli". Najogólniej, to po prostu pocięte, wiszące kable. Tymczasowo je po prostu zaizolowałem, ale to rozwiązanie tymczasowe.

Po kolei:

1. W bagażniku wisi gruby kabel o przekroju gdzieś 2,5-3 mm2 w przezroczystej izolacji

Obrazek

Pytanie, czy to jest oryginał, czy nie? Jeśli oryginał, to gdzie on powinien iść?

2. W klapie bagażnika jest kostka, do niej powinien wchodzić kabel czarny z granatowymi paskami. Został on ucięty i do niego dodrutowany jest kawałek kabla z wsuwką izolowaną. Dodrutowany za pomocą kostki jak do żyrandola.

Obrazek

Tutaj ciekawi mnie, do czego to być powinno?

3. Największa rzeźnia. Przy bezpiecznikach jest sobie kostka (nie podłączona do niczego). Część kabli wychodzi z drzwi, a część jest po prostu ucięta i wisi.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeden kabel z tej wiązki odchodzi na masę karoserii i jest przykręcony tak jak na zdjęciu.

Obrazek

To co mnie interesuje, to do czego to służyło/służy/ma służyć oraz gdzie mogę znaleźć drugi koniec tych kabli? Chciałbym te kable zlutować i założyć koszulki termokurczliwe na wierzch, ale pytanie tylko z czym mam to lutować. :mrgreen:

Golf jest z 1997 roku, niema elektrycznych szyb, centralnego zamka, elektrycznie sterowanych lusterek. Podgrzewanych lusterek też niema, ale na konsoli centralnej jest niby dziura po brakującej zaślepce, ale możliwe, że to dziura po brakujących halogenach.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Bez gwiazdy, niema jazdy.
Mercedes-Benz
Berbeć

Postprzez pablomed » 14 wrz 2012, o 20:35

Dziura w konsoli centralnej nie jest po halogenach bo orginalnie są we włączniku swiateł, (chyba ze pytasz o merca to nie wiem) może tylko brak jednej z zaślepek w której była dioda od dokładanego alarmu, poniewaz ta kostka od niego najprawdopodobniej jest - tylko ktoś go wywalił. Kabel w bagażniku nie jest orginalny, mógł byc do audio lub do 100 innych rzeczy. Jesli wszystko w aucie działa to nie musisz się tym martwić, po odpowiednim zaizolowaniu nie powinno byc kłopotu
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 14 wrz 2012, o 20:38

Ad. 1: Nigdy Volkswagen nie używał badziewia w "przeźroczystej izolacji"; jest to draństwo które z trudem akceptuję jako kable audio ale nie napięciowe - i tu jest spokój, o ile nie jest NIM sztukowany jakiś fabryczny ważny przewód.
Ad. 2: Czarno-niebieski to STOP, możliwe, że było trzecie światlo w klapie (w tym roczniku to prawie na 100%) ale ktoś "zakosił" go, bo było "ori".
Ad. 3: jak wszystko dziala to się nie ma co martwić; tylko zaizolować! Wtyczka z resztą nie wygląda w żadnym razie na wtyczkę VW a raczej na coś od twardego dysku...
I jeszcze
Mercedes-Benz napisał(a):ale możliwe, że to dziura po brakujących halogenach.

Nie, nie możliwe: W Golfie 3 "halogeny" ( w rozumieniu: "światła przednie przeciwmgielne") były włączane głównym, obrotowym włącznikiem świateł, na jednej z jego pozycji. Naturalnie, nikt nie jest w stanie przewidzieć inwencji i radosnej twórczości poprzedniego właściciela - ale piszemy o rozwiązaniach fabrycznych.
Zico63
Members

Postprzez Mercedes-Benz » 14 wrz 2012, o 21:04

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Na wstępnie zaznaczę tylko, że z waszych wypowiedzi przeciwmgielne włączane są podobnie jak w MB (pokrętło się wyciąga, jedno kliknięcie - przednie, drugie - tylne).

Może faktycznie samochód miał dołożony alarm i centralkę, a to jego pozostałości. To trzecie światło stopu, to ciekawa rzecz, bo raczej jak już to mogło być nieoryginalne, bo oryginał byłby wpięty do kostki, a to było podpięte pod przedłużany kabel ucięty od kostki. Tak czy siak zlutuję to i założę koszulkę termokurczliwą. Po zakupie samochód nie posiadał "tapicerki" na tylnej klapie. Wycieraczki tylnej też niema. Jest chromowana zaślepka. :mrgreen: Za to z przodu jest gwintowane zawieszenie. :-o Także poprzedni właściciel miał zdolności pewnego typu.

Ten kabel w bagażniku z bezbarwną izolacją postaram namierzyć, skąd wychodzi i ewakuować go u źródła. Skoro nie jest oryginalny, to będzie tropienie po nitce, do kłębka.

Kostkę przy bezpiecznikach też zaizoluję, ale najpierw, to jeszcze sprawdzę czy przypadkiem jeszcze niema czegoś fajnego w drzwiach, bo tam może na coś natrafię, co mnie jeszcze bardziej zszokuje. Jeśli tam kable też będą wisiały, to również z całą kostką zostaną eksmitowane.
Mercedes-Benz
Berbeć

Postprzez Gofer » 15 wrz 2012, o 15:24

Mercedes-Benz napisał(a):3. Największa rzeźnia

Taką białą kostkę wtyka się do centralki alarmu lub sterownika centralnego zamka na pilota.
'97 rocznik bez centralnego zamka ?
Zajrzyj do bagaznika czy masz pompkę lub chociaż wtyczkę do niej bo Gofer trochę rozszabrowany przed sprzedażą mi się wydaje .
Gofer
Gaduła

Postprzez Mercedes-Benz » 15 wrz 2012, o 21:59

Bądź jeszcze łaskawy i opisz mi gdzie w 3 drzwiowym znajdę pompkę i centralkę oraz jak to wygląda.
Mercedes-Benz
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 15 wrz 2012, o 22:04

Mercedes-Benz, pompka centralnego jest pod tylnia prawa lampa

a ta kostka wyglada jak od sterownika centralnego z pilota

pierwsza lepsza fotka http://allegro.pl/sterownik-centralnego ... 66504.html

te pierwsze wygladaja jak od audio
strzeliniasty
Members

Postprzez Mercedes-Benz » 15 wrz 2012, o 22:14

A jeszcze jedno pytanie, czy siłowniki do centralnego zamka są zintegrowane w zamkach, czy to osobny element?

A i jeszcze pytanie poza konkursem, czy dysponując numerem nadwozia można z jakiegoś dekodera online dowiedzieć się jakie wyposażenie fabrycznie miał dany egzemplarz?
Mercedes-Benz
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 15 wrz 2012, o 22:18

Mercedes-Benz, sa zintegrowane

wymieniasz zamek w drzwiach to razem z mechanizmem od centralnego
strzeliniasty
Members

Postprzez Gofer » 16 wrz 2012, o 12:09

Mercedes-Benz napisał(a):dysponując numerem nadwozia

Po wlepie w bagażniku może dojdziesz ?

http://www.golf3.pl/topics28/oznaczenia ... vt7082.htm
Gofer
Gaduła

Postprzez Mercedes-Benz » 19 wrz 2012, o 16:28

Samochód nie posiadał fabrycznie centralnego zamka. Żadne z oznaczeń 4F1-4F9 oraz dla zamków na pilota 4K0-4K8 nie widnieje na naklejce. Pod prawą tylną lampą nie znalazłem centralki. Była tylko rdza, ale jej tam ogólnie dostatek :-(
Mercedes-Benz
Berbeć

Postprzez Zico63 » 19 wrz 2012, o 20:06

Albo więc jest dokładnie wyszabrowany (czy są chociaż charakterystyczne wężyki jak do akwarium w złączach do drzwi?), lecz po wpisie Kolega ta wersja jest "słaba", albo ktoś dokładał: co - to wie już tylko ON - może alarm, może alarm z centralnym elektrycznym... A nawet to i obie te opcje są mozliwe; najpierw dołożył, potem wyszabrował - i zgaduj sobie człowieku... :rozpacz:
Szkoda że Kolega aż z Lublina, chętnie bym spojrzał co i jak. Może coś Ktoś w Grupach Regionalnych Forum by się podjął. Bo na odległość to już nie zgaduj-zgadula, to rosyjska ruletka ;-)
Zico63
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka