Przeciwmgielne tył ( kable)

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ozim » 28 maja 2013, o 11:10

Witam, Potrzebuje waszej Pomocy ;)

Orientujecie się może który ( czy w ogóle jest) kabelek pod maską do świateł przeciwmgielnych tylnich ?
Potrzebuje się do niego podpiąć, ale kurdę nie mogę go znaleść -_-

Z góry Wielkie Dzięki ! :)
ozim
Czytacz

Re: Przeciwmgielne tył ( kable)

Postprzez daniel9415 » 28 maja 2013, o 11:54

ozim napisał(a):Witam, Potrzebuje waszej Pomocy ;)

Orientujecie się może który ( czy w ogóle jest) kabelek pod maską do świateł przeciwmgielnych tylnich ?
Potrzebuje się do niego podpiąć, ale kurdę nie mogę go znaleść -_-

Z góry Wielkie Dzięki ! :)

Przepraszam Ozim, ale podepnę się, z chęcią podłączyłbym sobie do przodu przeciwmgielne :)
daniel9415
Czytacz

Postprzez Gofer » 28 maja 2013, o 16:19

ozim napisał(a):kabelek pod maską do świateł przeciwmgielnych tylnich ?

Raczej pod maską go nie znajdziesz.
Z wyłącznika biegnie najkrótszą drogą do tyłu .

daniel9415 napisał(a):podłączyłbym sobie do przodu przeciwmgielne

Jeżeli zamontujesz wyłącznik świateł z opcją halo przednich to w kostce nad chłodnicą jest przewód na który idzie napięcie po włączeniu przednich halogenów.
Gofer
Gaduła

Postprzez ozim » 29 maja 2013, o 08:58

Znaczy musze poprowadzić kabel pod włącznik ?
a jakbyś powiedział jescze jak z pod maski dostać sie do srodka to by bylo lux :D
tak patrzyłem to własciwie nie widziałem żadnej "dziurki" którą mógłbym poprowadzić owy kabelek...
ozim
Czytacz

Postprzez Gofer » 29 maja 2013, o 15:50

ozim napisał(a):Znaczy musze poprowadzić kabel pod włącznik ?

Napisz co Ci po głowie chodzi, może coś się wymyśli innego.
Gofer
Gaduła

Postprzez adams » 29 maja 2013, o 18:21

ozim przestudiuj sobie T E N T E M A T http://www.golf3.pl/topics4/podlaczenie ... t30330.htm

Moim zdaniem napięcie w złączu nad chłodnica powinno się pojawić wtedy gdy włączasz przeciwmgielną tylną, no bo skoro można przerobić wyłącznik żeby był dwupozycyjny to na logikę przy przełączniku bez przeróbki tez musi sie tam pojawić napięcie. żarówka z dwoma kabelkami i do dzieła :!: sprawdź będziesz wiedział na 100 %. POZDRO
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Gofer » 29 maja 2013, o 19:00

adams napisał(a):napięcie w złączu nad chłodnica powinno się pojawić wtedy gdy włączasz przeciwmgielną tylną

Tak ale tylko wtedy gdy, cytuję z linku

"pociągaj za pokrętło tak jakbyś chciał włączyc tylny halogen , tylko ciągnij delikatnie i pomału a w miejscu gdy go wyciągasz a jeszcze nie przeskoczy do końca powinno sie pojawić napięcie.
Gofer
Gaduła

Postprzez adams » 29 maja 2013, o 19:15

Zgadza się ale zauważ że przy włączonej przeciwmgielnej z tyłu światła "p-m" z przodu nie gasną :) Tak jest chyba we wszystkich normalnych autkach jak również golfik nie robi tu wyjątków :)

Przełącznik od świateł przerabia sie po to żeby dało się odciąć tylną żeby nieświeciła cały czas po wyciągnięciu pokrętła. Zatrzymuje się na pierwszej pozycji ( tak jak w ori przełączniku) i jest sam przód. Wyciągasz dalej i świeci pełny pakiet :D
adams
Gaduła

Postprzez Gofer » 29 maja 2013, o 19:33

adams napisał(a):przerabia sie po to żeby dało się odciąć tylną żeby nieświeciła cały czas po wyciągnięciu pokrętła

My tu gadu gadu, ale poczekajmy co autor postu chciał podpiąć pod tylne p/mgielne.
Gofer
Gaduła

Postprzez ozim » 29 maja 2013, o 21:07

Wy tu Gadu, Gadu a ja w pracy siedze :D

Ale dobra do rzeczy.
Jak widać mam lampy in.pro i rzecz w tym że one się trochę wypaliły, znaczy praktycznie nie dają światła..
A że w nocy rzadko jeżdziłem to mi nie przeszkadzało :)
w drugim samochodzie miałem takie lampy 3w1 ( przeciwmgielne, dalekosiężne i postojówka)
to sobie mówie , przełoże sobie :D
i własnie te przeciwmgielne podłączyłem sobie normalnie pod tą kostkę nad chłodnicą ( miałem już włącznik świateł przeciwmgielnych przód/tył)
A te dalekosieżne właśnie chciałbym podłączyć do tych przeciwgielnych tylnych.
Rozumiecie ?
I własnie moje pytanie dotyczy tego czy kable od włącznika (przeciwmgielnych tylnich) znajdę gdzieś pod maską żeby się podpiąc, czy najlepiej zrobić po swojemu i przeciągnąć kable do srodka i załóżyć zwykły włącznik ?
Tylko kurde problem w tym że jest trudno, znaczy nie wiem któredy przeprowadzić ten kabel bo nie widziałem żadnej "dziiury" do kokpitu.
Dobra troche zamieszałem ale w miare logicznie napisałem :D
ozim
Czytacz

Postprzez adams » 29 maja 2013, o 23:07

O kurde ... ozim na to bym nie wpadł :mrgreen:

No to jak chcesz się przedostac przewodem spod maski do środka, to albo robisz małe nacięcie w gumie z wiązką przewodów idących do puszki z bezpiecznikami, albo próbujesz rozpruć wiązkę i wdziać swój dodatkowy przewód. Druga opcja jest pracochlonna bo się narobisz rozprujesz wiązkę namęczysz się żeby wdziać dodatkowy kabel bo będzie ciasno. Nacięcie zrobili mi bez mojej wiedzy gazowcy jak się przedziewali z centralka od gazu , więc mi nie było juz żal dorzucić tam jeszcze jednego kabelka, mimo że gdybym wiedzial, nie pozwoliłbym ciąć :) albo chociaż zrobiłbym to od dołu żeby nie było widać. Mam dwa przewody puszczone przeze mnie dodatkowo pod maskę z środka jeden we wiązce drugi przez nacięcie. Innego przejścia raczej nie znajdziesz. Którą opcję wybierzesz to już Twoja sprawa :)
adams
Gaduła

- - -

Powrót do Elektryka