Przekaźnik LR-4141 12V/30A 5P a światła

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez michal404 » 29 sty 2012, o 22:32

Witam
Zakupiłem przekaźnik LR-4141, który z tego co czytałem można zamontować i światła same będą się włączać prze zapalniu samochodu i gasić przy zgaszeniu silnika. Teraz moje pytanie - czy to prawda i jak zainstalować ten przekaźnik? Czy taki przekaźnik ma jeszcze jakies inne przydatne funkcje? Bo mam kilka ich, a ułatwic zycie sobie można ;-)
Proszę o pomoc, Michał
----------------------------------------------------------
VW Golf 3 1.6 16V
michal404
Berbeć

Postprzez pablomed » 29 sty 2012, o 23:08

przekaźnik jest potrzebny raczej w takim celu aby prąd na reflektory samochodu nie miał obniżonego napięcia z powodu przechodzenia przez stacyjkę włącznik, okablowanie. Potrzebne są do tego celu co najmniej dwa i warto to zrobić, opis montażu przekaźników do świateł znajdziesz łatwo na forum golfa.
to cho chcesz zrobić, czyli automatyczne zapalenie świateł możesz zrobić na kilka sposobów. Ja użyłem i opisałem z kolegą tutaj takiego sposobu - sprawdza się mi bardzo dobrze od wielu lat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=101242, inna opcja - zakup automaciku prostego do podłączenia na allegro, trzecia opcja z tym jednym przekaźnikiem jak masz - podpinasz cewkę przekaźnika pod kabel wzbudzenia alternatora niebieski i mase styki 85 i 86, 30 pod plus z aku, 87 pod kabel zasilający światła - i tu masz kilka opcji, jeśli chcesz tak włączać tylko główne światła to pod kabel czarno biały w włączniku swiateł, jeśli również postojowe i to podpinasz do 87 nie tylko czarno biały, ale też kable postojówek -są za włącznikiem dwa do prawych i lewych i musza być odseparowane diodami tak samo jak w powyższej poradzie opisałem
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 30 sty 2012, o 22:27

Kwestią jest w tym wypadku wyłącznie, by światła pozycyjne wyłączały się i włączały z zapłonem. Reflektory mają już swój układ pełniący taką rolę i nic mu nie trzeba.
Można to zrobić w sposób skomplikowany, ale można też i w łatwy:
Obrazek
Przełącznik musi mieć wytrzymałość styków 5A. Musi być tak podłączony, by można było włączać pozycyjne przy opuszczaniu pojazdu i zabieraniu kluczy. Nie ma diod, nie ma plątaniny przewodów przy głównym włączniku świateł; jego pokrętło ustawiamy na "=D" i mamy problem z głowy. Dodatkowo, pozycyjne NIE gasną przy kręceniu rozrusznikiem, co nie powoduje "znikania" pojazdu z oczu innym kierowcom, np. w razie zgaśnięcia silnika na środku skrzyżowania w nocy.
Można też do przełączania użyć wymienionego w tytule przekaźnika, lub innego podobnego, a jedynie sterować go przełącznikiem, w takim wypadku na dowolny prąd - bo cewka przekaźnika (przejście 85 - 86) pobiera znikomy prąd.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka