przekaźnik wentylatora

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

przekaźnik wentylatora

Postprzez Basior1997 » 5 wrz 2011, o 17:19

siema wywaliłem klime i musze założyć przekaźnik wentylatora
jakie znacie sposoby na zrobienie takiego myku schematy mile widzine
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

przekaźnik wentylatora

Postprzez Zico63 » 5 wrz 2011, o 17:49

Nie trzeba: włącznik w chłodnicy przejmuje, a właściwie to wykonuje nadal - pracę podstawową wentylatora. Jedynie dla klimy sterownik jest potrzebny.
Zico63
Members

Postprzez pablomed » 6 wrz 2011, o 17:43

Sterownik wentylatorów zostawiłeś? to niema problemu. Ale jeśli wypiłaś z niego wtyczkę z drobnymi kablami to jest problem czyli brak II biegu. Nie pamietam czy to ty ktoś już o to pytał. Nie bardzo umiem ci podpowiedzieć jak to przerobić tak jak jest w oryginale tzn jest zwykły przekaźnik od II biegu w skrzynce. Ale jeśli chodzi o podpięcie nieoryginalne to przecież mozesz sam zamontowac przekaźnik: piny 85 i 86 pod kabel II biegu włącznika i do masy, piny 30 i 87 pod plus stały z aku i kabel II biegu wentylatora, na kablu plusowym bezpiecznik dodatkowy. Pierwszy bieg wentylatora można bezpośrednio bez przekaźnika pod włącznik w chłodnicy - nie ciągnie dużo pradu i nie uszkodzi włącznika.
pablomed
Members

Postprzez Basior1997 » 6 wrz 2011, o 18:13

juz prawie rozwiazałem problem kupiłem nowa cała instalacje od wersji bez klimy i po sprawie
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez pablomed » 7 wrz 2011, o 21:58

No i tak jest najbardziej elegancko. Zresztą problemik jest w tym że instalacje wentylatorów są dość różnie zrobione w różnych modelach. W każdym razie nie jest to tak prosto jak pokazano na większości schematów, że włącznik w chłodnicy bezpośrednio załącza wentylator, nawet w już w Golfie II bywało to czesto bardziej skomplikowane. Ja np w Vento z silnikiem 2E mam sterownik wentylatorów identyczny jak do klimatyzacji a klimy brak, w sumie służy on tylko po to że załącza klimę po dodatkowym czujniku temperatury umieszczonym przy pokrywie zaworów.
pablomed
Members

- - - Kurtki dla aktywnych biegaczy - Sktuteczne i bezpieczne treningi personalne we Wrocławiu - www.egobody.pl

Powrót do Elektryka