Przepalony kabel z rozrusznika do cewki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez dadi321vw » 27 gru 2010, o 23:30

Witam panowie mam takie dziwne pytanie przepalił mi się kabel idący z cewki do rozrusznika i mam pytanie czy moge go przylutować do tego szczotko trzymacza zwykłą lutownica czy to wytrzyma skoro taki kabel się przepalił mógłbym kupić cały szczotko trzymacza ale wole miec 50 zł w kieszeni a szczotki są jeszcze ok.Osoby które nie rozbierały nigdy rozrusznika to napewno nie wiedzą o co chodzi ale ci co rozbierali to myśle że mnie rozumieją i coś poradzą w tej kwestii oczywiscie kabel nowy z starego nic nie zostało. :lol:
dadi321vw
Badacz tematu

Postprzez DOMINIKDOM » 28 gru 2010, o 01:12

Z rozrusznika do cewki :?: Chyba z rozrusznika do włacznika elektromagnetycznego (wyglądem przypomina cewke :-D ). Moje pytanie dlaczego ten przewód się przepalił? Co się stało? Często tak bywa, że gdy są wyrobione tulejki w rozruszniku a szczególnie w obudowie skrzyni, przy odpalaniu auta rozrusznik potrafi się zablokować i przepala ten przewód. Jeżeli go przepaliło to należy poszukać przyczyny bo jeżeli go zlutujesz albo wymienisz na inny to sytuacja może się powtórzyć i wysiłek na marne. W sklepie można już ten włacznik kupić za 35pln (Bosch). :cwaniak:

[ Dodano: 2010-12-28, 00:15 ]
Napisałem,że mozna tanio kupić ten włącznik ponieważ proponował bym go też wymienić. :idea:
żadna renia nie dogoni Volkswagena

;)
DOMINIKDOM
Berbeć

Postprzez dadi321vw » 28 gru 2010, o 08:58

Tylko żę rozrusznik w w środku jest ok tulejki ok leko się kręci ja podejrzewam że kabel poprostu dotknoł masy jednak jeszcze nad tym pomyśle jednak jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosze się wypowiedzieć. :lol:
dadi321vw
Badacz tematu

Postprzez kamyk212121 » 28 gru 2010, o 11:51

kabelek jak najbardziej możesz przylutować nic mu nei bedzie tylko zrób to dobrze kalafonia kwasik zeby kabelek jak złoto był:) dobrze zaizoluj najlepiej koszulka termo i bedzie dobrze a jesli jest coś nei tak to przepali sie w innym miejscu ale wątpie jak piszesz pewnei z masą sie spotkał.... lutuj bedzie dobrze a 50 zł przed sylwkiem sie przyda:)pozdrawiam
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez dadi321vw » 28 gru 2010, o 12:20

Nom przyda się jeszcze opracowałem takie coś że docisne ten kabel taką rurką miedzianą jak są do kaloryferów przetne na pół i jeszcze dodatkowo scisne tą blachą i niech się trzyma myślicie że ten kabel kupi się gdzieś w sklepie bo ze stargo to nic nie zostało. :-o
dadi321vw
Badacz tematu

Postprzez pawelek03576 » 28 gru 2010, o 16:47

dadi321vw, może od malucha podejdzie tam jest dłuższy który łączy silnik z budą
pawelek03576
Gaduła

- - -

Powrót do Elektryka