Przy odpaleniu nie pokazuje od razu obrotów

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez FilippoGolf3 » 6 maja 2011, o 13:19

Witam. Mam taki mały problem z golfem. Przy odpaleniu nie pokazuje od razu obrotów i palą się kontrolki od akumulatora i oleju dopiero gdy dodam gazu pokazują się obroty i kontrolki gasną. Ktoś mi podpowiedział że to mogą być szczotki na alternatorze, sprawdziłem ale szczotki były dobre lecz pierścienie były do wymiany, wymieniłem te pierścienie ale nic nie pomogło. Może ktoś podpowie co może być przyczyną. Bardzo prosze o podpowiedz
FilippoGolf3
Czytacz

Postprzez patryk1981 » 6 maja 2011, o 14:42

wyczyść kabelek co wchodzi do altka może być zaśniedziały lub ułamany ,to jest częsta przypadłość golfików :-)

a i jeszcze przy rozruszniku jest też kabelek ,on jest w jakiś sposób połączony z altkiem .
patryk1981
Czytacz

Postprzez FilippoGolf3 » 6 maja 2011, o 22:33

ale jakby bylo cos z jakims kabelkiem to by moze wcale obrotow nie pokazywal, a tak to jak dodam gazu to dopiero pokazuje
FilippoGolf3
Czytacz

Postprzez pablomed » 6 maja 2011, o 23:06

Znajdź sobie tematy o wzbudzeniu alternatora - nie działa u ciebie, i wówczas alternator zaczyna ładować dopiero po pierwszej przegazówce po odpaleniu silnika. Odpowiada za to niebieski kabelek od licznika do altka (a z kolei czerwonym obok wychodzi sygnał na obrotomierz jak już altek zacznie ładować). Więc winny jest ten kabel, albo uszkodzenie jest w alternatorze lub liczniku
pablomed
Members

Postprzez Matiuas » 6 maja 2011, o 23:20

może pasek na altku ci się ślizga. dawno wymieniałeś? masz wersję z napinaczem czy bez ?
Ja mam wersję bez napinacza i jak wjadę w kałuże to słychać jak pasek się ślizga i wtedy mi wskazówki na chwilkę spadają i potrafi się kontrolka ładowania zaświecić.
Możliwe ze u Ciebie też się pasek ślizga ponieważ na wolnych obrotach silnik nie pracuje dość równo.
Matiuas
Badacz tematu

Postprzez FilippoGolf3 » 6 maja 2011, o 23:24

Pasek był niedawno wymieniany, a jesli chodzi o ten napinacz to chodzi ci o to czy alternator jest z napinaczem paska tak? Tak jest z napinaczem.

[ Dodano: 2011-05-14, 17:53 ]
prosze o kolejne podpowiedzi bo nic nie skutkuje :(
FilippoGolf3
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka