przycisk do szyb pasażer

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

przycisk do szyb pasażer

Postprzez dominik520 » 13 cze 2012, o 20:07

Witam,dziś zabrałem się za naprawe el. szyb w aucie,polutowałem kable w elastycznych łączeniach bo były spękane,wymieniłem bezpiecznik(był w okrągłej obudowie na dojściu do przekaźnika...chyba nie org.)i w ten sposób ożyła szyba od str. kierowcy :-) ,lecz po ściągnięciu tapicerki od strony pasażera zobaczyłem odłączony przycisk od sterowania i nie mam pojęcia jak podłączyć kable,żeby nic nie zepsuć :-( ,może ktoś da fotke jaki kabel gdzie powinien być podłączony.Dodam,że w przełączniku jest 6 wtyczek a do podłączenia mam 2 czarne 2 czerwone(jeden z nich zmostkowany)1 szary i 1 niebieski i jeszcze pytanie,czy takie kolory mają org. kable do el. szyb,czy juz jakaś rzeźba jest u mnie dodam,że jest to 1.6 z 94 3 drzwiowy.Jeszcze mam problem z sterowaniem elektrycznym lusterek i nie działa szyber dach(nic połamane nie jest)jakie rzeczy muszę sprawdzić na początek?
dominik520
Berbeć

przycisk do szyb pasażer

Postprzez pablomed » 13 cze 2012, o 23:36

zobacz same silniki szyb porób zdjęcie wklej, w każdym razie 2 kable do silnika to mechanizm niefabryczny i ciężko do niego podłączyć orginalne przyciski - było już o tym. Były takie mechanizmy szyb dodawane przez dilerów, miały inne przyciski wyglądające jak oryignały ale działające inaczej tak jak przyciski do szyb uniwersalnych
pablomed
Members

Postprzez dominik520 » 14 cze 2012, o 15:26

no przyznam,że nie zaglądałem do silnika od szyb ile idzie do niego przewodów bo gdy zreperowałem kable przy drzwiach to przy demontażu boczka zauważyłem nie podłączone przewody i wydaje mi się że gdy je odpowiednio połącze to zadziała,ale nie wiem jaki przewód pod jaki pin w kostce :-/ pablomed, masz szyby w prądzie?daj fote podczepionej kostki,lub jakąś rozpiske ;-)
dominik520
Berbeć

Postprzez pablomed » 15 cze 2012, o 19:57

kolego nie mam fotki to ci niepotrzebne bo po pierwsze schematy oryginałów sa na forum. A poza tym jeśli masz niepodłączone kable to jest prawdopodobnie tak jak wstępnie napisałem, masz jakiś zamiennik silniczek włożony, który ma tylko dwa kable stąd też inny włącznik. Zdejmuj tapicerkę i ogladaj bo studiowanie schematów oryginalnej instalacji nic ci nie daje w tym momencie.
pablomed
Members

Postprzez dominik520 » 19 cze 2012, o 20:42

pablomed, miałeś racje instalacja była nie org.ale włączniki od szyb wyglądają na org. :-o ,po demontażu boczku ukazała mi się taka masakra,że oddałem auto do elektryka,jak mi później powiedział,to ktoś juz próbował to naprawiać i mu nie wyszło...ale odrazu zrobił mi lusterka i szyber ;-) ,teraz wszystko śmiga :-D
dominik520
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka