Radio i halogeny!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Radio i halogeny!

Postprzez marcin_grencel » 27 lut 2014, o 10:18

Radio

Kiedyś gdy wkładałem kluczyk do stacyjki radio automatycznie się włączało i grało. Ostatnio kupiłem tubę z wbudowanym wzmacniaczem, była ona trochę przerobiona. Aby działał wzmacniacz, kabel od wzmacniacza był poprowadzony do radia i podłaczony do kabla od zapłonu. Gdy wkładałem kluczyk do stacyjki radio i wzmacniacz się włączało. Ostatnio wzmacniacz nie działa, byłem u kumpla i mówił, że się spalił. Sama tuba (głośnik) działa, mam podłączoną.
Ale nie o to chodzi. Teraz gdy wkładał kluczyk do stacyjki to radio się nie włącza. Kabel od tuby oczywiście już wywaliłem stamtąd. Macie może jakiś pomysł?

Halogeny

Słyszałem, że w golfach III, a nawet w golfach II jest oryginalnie położone okablowanie do halogenów. Czy jest to prawda? A jeżeli tak to gdzie idą te kable?

Dodam, że kiedyś jak dostałem golfa miał od w grillu dwa halogeny, które świeciły tylko jak im się podobało, czyli prawie nigdy :D Później grill został wymieniony i zostałem poinformowany, że kable tylko zostały odcięte. A no i na desce w środku mam włącznik, którym ponoć były włączane halogeny :)
marcin_grencel
Berbeć

Radio i halogeny!

Postprzez pablomed » 27 lut 2014, o 15:23

marcin_grencel, co do halogenów wielokrotnie pisano więc sobie znajdziesz szczegóły: w każdym golfie idzie kabel chyba szaro żółty od włącznika aż do okrągłej wtyczki nad chłodnicą. od tej wtyczki instalacja jest fabrycznie jeśli były fabrycznie montowane halogeny, jeśli nie to trzeba sobie pociągnąc kabelek montując halogeny samodzielnie. Druga różnica jest we włączniku, keśli halogaeny były fabrycznie to włącznik jest specjalny z opcją p-mgielnych tylnych albo tylnych i przednich. Włącznik bez tej opcji zapali dołożone przednie halogeny zawsze równocześnie z tylnym p-mgłowym, dlatego ludzie montują sobie dodatkowe włączniki tylko do przednich, włacznik można przerobić tak żeby miał opcję halogenów, są opisy, taki przerobiony włącznik włączy halogeny tylko przy włączonych mijania lub długich, orginalny również przy samych postojowych.
Co do radio - trochę zależy czy orginalne fabryczne czy dokładane, ale trzeba podejrzewać upalenie styku w stacyjce, też było o tym. Zwykle przu upalonym s tyku radio niefabryczne gubi pamięć ustawionych stacji
pablomed
Members

Postprzez marcin_grencel » 27 lut 2014, o 19:40

Sprawa halogenów już jasna, dzięki.

Co do radia, to nie jest ono oryginalne, dostałem je od szwagra - Blaupunkta
http://img651.imageshack.us/img651/8089/1896663977.jpg

Upalenie styku w stacyjce czy może w radiu? Jeśli chodzi o stratę pamięci ustawionych stacji to problemu nie było, wszystko jest tak jak było.
marcin_grencel
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka