Radio z USB nie ładuje telefonu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Sekate » 8 lis 2011, o 22:17

Cześć.

Mam radyjko z USB i miałem nadzieję, że będzie mi ładowało telefon. Niestety nawet na wyłączonym tel bateria ani drgnie. Niestety dobrze już nie pamiętam, ale zanim elektryk mi podłączał na nowo radio (bo była źle podłączona masa) zrobiłem trasę około 280km z cały czas włączoną nawigacją i oczywiście podłączonym kablem, a bateria była ok.

Stawiam na brak podłączonych jakichś dodatkowych kabli z prądem do radia, bo gość który mi to robił, coś o tym wspominał, że będzie mi to zbędne, ale elektryk ze mnie żaden, więc proszę o pomoc.
Sekate
Badacz tematu

Postprzez RAQnio_V » 9 lis 2011, o 08:25

nie za bardzo rozumiem o co chodzi.
W wiązce od radia masz tylko dwa + . Jeden jest stały i jeden na potrzymanie radia. Instalacja nie odgrywa tutaj większej roli ponieważ rozkładem napięć i prądów decyduje radio i to ono jest odpowiedzialne za to czy telefon będzie się ładował czy nie... Nie wszystkie modele car audio mają możliwość ładowania odbiorników. Wpisz model swojego radia w google i sprawdź

pozdroo
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez mroova » 9 lis 2011, o 09:20

Widocznie to USB ma za małą wydajność prądową... Z nawigacją sobie poradzi, a z telefonem już nie. USB w radiu jest dedykowane pod pendrive'y - producent nie przewidział, że ktoś będzie podłączał tam większe odbiorniki (większe w sensie, że bardziej prądożerne). Podłączenie radia do instalacji w aucie tu nie ma nic do rzeczy.
Takie moje zdanie :)
mroova
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez swatu » 9 lis 2011, o 12:23

jak masz od kogos porzyczyc ładowarke samochodowa pod zapalniczke to wez sprawdz czy na niej bedzie ci ładowac tel.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Sekate » 9 lis 2011, o 14:17

Mhm, dzięki, czyli jednak źle mi się wydawało ;)

O, bardziej tak konkretnie chodziło mi o podpięcie do radia dodatkowego zasilania, które dałoby większy prąd na usb, tak abym mógł ładować telefon ;)

Kupię ładowarkę samochodową pod gniazdo usb i po problemie ;)
Sekate
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka