Resetowanie się radia, problem z czerwonym żóltym kabelkiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Saimon993 » 22 mar 2012, o 15:46

Witam.
Kupiłem na allegro tanie radio firmy "DALCO"
Problem znany i wiele razy na forach poruszany.
Dużo czytałem i szukałem podłączałem na różne sposoby i dalej nic.
Albo jest tak jak było albo radio nie działa wcale ; o

KOSTKA Z AUTA
Obrazek
SCHEMAT KOSTKI RADIA
Obrazek
OBECNE PODŁĄCZENIE
Obrazek

Na zdjęciach obecny stan kabli. (Taśma to chwilowy izolator :wstyd: by sprawdzić tylko czy działa, jak będzie ok to sięgnę po szkota)

Próbowałem również kabelek żółty i czerwony oba podpiąć pod pin 4. Zostawiając 7ke zaizolowaną. Wtedy Radio działało tak jak zawsze a jak jest podpięte tak jak teraz to nie działa wcale.

Kierowałem się tym schematem lecz chciałem go wykonać po stronie kostki radia a nie auta by nie ruszać kabli od auta. Wydaję mi się ze to obojętne po której stronie połączę te kable choć może się mylę.

Obrazek

Słyszałem również tylko o zamianie kabli żółtym z czerwonym.
Zamieniłem je na spięciach bezpieczników. Również nic.
Obrazek
Simi
Saimon993
Berbeć

Postprzez konig » 22 mar 2012, o 19:59

Ten schemacik jest poprawny. Jak masz problemy to robisz mostek i radio będzie działało niezależnie od położenia kluczyka w stacyjce. Ja tez mialem problem z resetowaniem radia i okazalo się ze kostka stacyjki była zużyta. Tam jest jeden styk od zasilania radyjka i czesto z wiekiem przestaje łączyć. Jak mi się radio samo wyłączyło wystarczyło tylko ruszyć kluczykiem i znowu działało. Jesli to jest u Ciebie to albo wymien kostke stacyjki albo połacz według schematu i radio trzeba włączać ręcznie.
Wszystko o przeróbkach podświetlenia kokpitu w golfie na mojej stronie www.lediker.pl
Obrazek
konig
Berbeć

Postprzez Zico63 » 23 mar 2012, o 00:29

Jeśli radio jest podpięte pod SWOJE (czyli radiowe) złącze do pinów 4 i 7 oraz do pinu auta gdzie jest stały plus (czerwono-bialy w oryginale) - radio nie gubi pamięci stacji ale pracuje bez względu na kluczyk - czyli w/g (mojego) rysunku.
Jeśli radyjko potrafi pracować reagując na kluczyk - od razu piszę, że wiele z nich NIE potrafi - potrzebne jest doprowadzenie napięcia pojawiającego się w zalezności od obecności/położenia kluczyka.
Fabrycznie jest to cienki brązowo-czerwony; tak samo jak cienki przewód jest cienki i styk w stacyjce i łatwo ulega zniszczeniu, np. przy niefachowym montażu radia.
Jeśli na wymienionym przewodzie NIE pojawia sie napięcie - są trzy wyjścia:
1 - podłączyć granie na stałe.
2 - wymienić kostkę stacyjki.
3 - podłączyć się do CZARNEGO przewodu we wtyku kostki stacyjki, radio będzie grać razem z zapłonem, razem "z kontrolkami". Dla niektórych osób to nawet wygodniejsze.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka