rozładowany akumulator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

rozładowany akumulator

Postprzez KonMan » 13 lis 2013, o 00:49

ostatnio zamontowałem oświetlenie w schowku z żarówką rurkową led. Podłączyłem to pod ten ukryty przełącznik przy ocieplaniu tylnej szyby. Gdy zamontowałem te oświetlenie to na drugi dzień wieczorem się przejechałem i było dobrze na trzecie dzień gdy z rana chciałem go odpalić to akumulator był rozładowany... Czy to moze być od tego oświetlenia ?
KonMan
Czytacz

rozładowany akumulator

Postprzez łukasz1983 » 13 lis 2013, o 09:13

KonMan, Nie bo jak podpiąłeś się pod ogrzewanie szyby,to po wyłączeniu zapłonu tam nie ma napięcia.Najczęściej rozładowanie akumulatora powoduje radio podpięte pod stały +,święcąca się lampka w bagażniku
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez KonMan » 13 lis 2013, o 16:17

łukasz1983 napisał(a):KonMan, Nie bo jak podpiąłeś się pod ogrzewanie szyby,to po wyłączeniu zapłonu tam nie ma napięcia.Najczęściej rozładowanie akumulatora powoduje radio podpięte pod stały +,święcąca się lampka w bagażniku

Ja nie podpiąłem to pod ogrzewanie tylnej szyby tylko pod ten pomiędzy ogrzewaniem tylnej szyby a włącznikami klimatyzacji. On jest zakryty plastikiem i tam jest ciągle prąd bo podłączyłem tam oświetlenie popielniczki pod przełącznik no i teraz te oświetlenie schowka.

Może to być od radia albo moze było włączone te światełko w schowku (nie mam pewnosci) gdy z rana nie mogłem go odpalić to sprawdziłęm to ta żarówka w schowku ledno świeciła jakby była słaba, ale inne światła w środku samochodu dobrze świeciły.
KonMan
Czytacz

Postprzez pablomed » 13 lis 2013, o 17:32

KonMan, żarówka ledowa ciągnie mało prądu i nie jest nic winna nawet jakby się świeciła caly czas to nie wyciągnie tyle prądu z aku. Może zrobiłeś jakiś błąd w iinstalacji (np teraz tylna szyba cały czas ciągnie prąd ).Przecież oświetlenie schowka ma swój włącznik działający od drzwiczek schowka. Nie rozumiem więc tych kombinacji ale pomijając to błędu szukaj dalej albo w swoich przeróbkach albo w słabym ładowaniu akumlatora czy też starym aku.
pablomed
Members

Postprzez killah » 13 lis 2013, o 18:27

Jest coraz zimniej także może zwyczajnie aku dogorywa.
killah

Postprzez KonMan » 13 lis 2013, o 21:21

akumulator mam od czerwca tego roku
Nie wiem słyszałem ze ledy potrzebują rezystora wiec moze dlatego... zobacze jeszcze raz, teraz mam odłączone te oświetlenie ale zobacze jaki bedzie rezultat gdy podłącze to znowu
Posiadam na sprzedaż części do mk3 w tym jasne i rarytasy ! Pisać !
KonMan
Czytacz

Postprzez pablomed » 14 lis 2013, o 10:05

Kolego diody bez rezystora natychmiast się spalają , więc rezystor jest już wmontowany w środku żarówki i niemasz sensu pisać niepoważnych rzeczy, sam w sobie ta ledowa żarówka nie jest winna, napisaliśmy już czego masz szukać.
pablomed
Members

Postprzez KonMan » 27 lis 2013, o 11:35

byłem u mechanika z tym i mówił że może to być ładowanie. Kazał mi zdjąć klemy z aku i poczekać dwa dni i zobaczyć jaki będzie rezultat. Przypominam ze aku jest nowka wiec jak podłącze po dwóch dniach i aku będzie rozładowany to jakiś walniety akumulator... ? :shock:

[ Dodano: 2013-12-02, 12:55 ]
a więc wszystko wiadomo, akumulator jest w 100% sprawny, coś w samochodzie nie tak... co to moze być?
Posiadam na sprzedaż części do mk3 w tym jasne i rarytasy ! Pisać !
KonMan
Czytacz

- - - pro-energy pompy ciepła

Powrót do Elektryka