Rozładowuje mi się akumulator po 4 godzinach postoju

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez MAKO » 20 lut 2013, o 19:31

Panowie i Panie mam problem ponieważ od tygodnia mam objaw że po postoju rozładowuje mi się akumulator. Ładowanie mam przy załączonym samochodzie i pełnym obciążeniu elektryki 14,45V . Bez obciążenia jest podobne. Akumulator na wyłączonym silniku ma trochę powyżej 12V.
W aucie jest zamontowany alarm ale nawet w największych mrozach nie odczuwałem żadnych problemów z odpalaniem. Mam 2 akumulatory - nowy i używany i objawy są podobne.
LANDI RENZO POLSKA Sp. Z.O.O
MAKO
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 20 lut 2013, o 19:36

A przypadkiem nie masz centralnego zamka? Albo radia które może pobiera prąd po jego wyłączeniu nie słychać szumów w głośnikach?
A jak masz centralny to odepnij kompresor na 1 nockę zamknij go z kluczyka i sprawdź , często albo nieszczelność lub pompka szwankuje i rozwala alu
pietrasiak2
Members

Postprzez MAKO » 20 lut 2013, o 19:49

mam centralny ktory uruchamiany jest z pilota . Radia nie uzywam i nawet nie ma w aucie panela. Jak odpiąć ten kompresor ?
LANDI RENZO POLSKA Sp. Z.O.O
MAKO
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 20 lut 2013, o 19:54

W bagażniku po stronie pasażera masz w takiej piance kompresor pianka rozkłada się na pół rozłóż i wypnij wtyczkę , chyba że chcesz to zamknij auto i czekaj nasłuchując czy kompresor nie dobija powietrza na zamkniętym :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez pablomed » 22 lut 2013, o 14:24

MAKO, kompresor centrala to jedna z wielu możliwości. Sprawdza się pobór prądu amperomierzem wpiętym między odkręconą klemę a bolec aku, i wyciagając po kolei bezpieczniki. Jesli po wyjeciu któregoś tam bezpiecznika pobór spadnie to obwód dający ucieczkę prądu masz znaleziony
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka