Rozrusznik nie kreci, radio nie gra.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez endru » 14 lip 2011, o 08:16

prezesik25 napisał(a):
endru napisał(a):otóż gdy przekręcam kluczyk w pozycje 2 to zapalają sie kontrolki jak wiadomo i słychać uruchamianie czegoś jakby silniczka jakiegoś co to możne być?
jeżeli słychać z tyłu to jest to pompka paliwa, która załącza się zawsze na kilka sekund po przekręceniu kluczyka.

Ciężko powiedzieć skąd dokładnie ten dźwięk ale mi tez się wydawało ze to z tylu i jeśli to normalne to ok bo słychać takie wyraźne gzzziii i jak już odpalam to po odpaleniu to samo, taki dźwięk może coś z ta pompka się dzieje? ze tak zgrzyta.
Golf 3 1.4 (ABD - 1H1) zagazowany
endru
Czytacz

Postprzez uzbek » 14 lip 2011, o 12:30

Może to być pompka paliwa w baku lub pompka centralnego według mnie.

Jak pracuje to musi brzęczeć, czy to się pojawiło nagle? Sprawdź czy dźwięk dochodzi spod tylnej kanapy czy z bagażnika.
uzbek
Badacz tematu

Postprzez endru » 14 lip 2011, o 21:49

centralnego to raczej nie bo go tu nie mam choć w klapce baku jest otwór i bolec jakby od centralnego ;/ ale to chyba tak na zapas robione, a wyszperałem ze to możne być cos w rozruszniku ze bendiks możne tam ocierać o coś, brak smarowania. Musze kogoś poprosić by osłuchał z zewnątrz ja będę przekręcał kluczyk bo ze środka ciężko określić źródło.

Wracając do radia to wydostałem je i się okazało ze 12v jest podłączone i do pamięci i do zasilania a przyczyna ustalona bo na kabelku od stacyjki niema zasilania w ogóle :/ wiec inaczej nie da sie podłączyć ale zrobiłem tak ze: podłączyłem pamięć do 12v z aku a zasilanie tez ale na innym kabelku pociagnolem i na kabelku założyłem przycisk wiec gdy wciskam go to gasi mię się radio i odłącza zasilanie a pamięć pozostaje podłączona.

[ Dodano: 2011-08-05, 12:10 ]
Dzieki wszystkim tak w ogóle za pomoc i rady no a przyczyna tego zgrzytania jakby to właśnie pompa paliwa bo jak ostatni zalałem więcej benzynki to burczy ale trochę ciszej ;/ czyżby jakaś nadchodząca awaria?
Golf 3 1.4 (ABD - 1H1) zagazowany
endru
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka