Samoczynnie opuszczające się szyby podczas deszczu.. Help

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez co_peti » 11 lip 2012, o 19:39

Witam... mam problem z moim Mk3 tj. mam elektryczne szyby z domykaniem z kluczyka i gdy auto postoi na deszczu dłuższy czas zamknięte po jakimś czasie samoczynnie otwierają się szyby i zamki w drzwiach i przez jakiś czas chodzi też w kółko pompka od centralnego w bagaju... co to może być ? czy to wina pompki ? z góry dzięki za pomoc ...
[center]Obrazek[/center]
co_peti
Czytacz

Re: Samoczynnie opuszczające się szyby podczas deszczu.. Hel

Postprzez killah » 11 lip 2012, o 20:50

co_peti napisał(a):Witam... mam problem z moim Mk3 tj. mam elektryczne szyby z domykaniem z kluczyka i gdy auto postoi na deszczu dłuższy czas zamknięte po jakimś czasie samoczynnie otwierają się szyby i zamki w drzwiach i przez jakiś czas chodzi też w kółko pompka od centralnego w bagaju... co to może być ? czy to wina pompki ? z góry dzięki za pomoc ...

jest to możliwe bo często pod prawą lampą z tyłu ludzie maja nieszczelności i do pompki dostaje się woda a stamtąd krótka droga do zwarcia. szyby otwierają się gdyż gdzieś jest zwarcie do zielonego kabla centralki który odpowiada za otwieranie. Podanie dłuższego sygnału na ten kabel skutkuje opuszczaniem się wszystkich szyb.
killah

Postprzez co_peti » 12 lip 2012, o 11:37

Tylko rzecz w tym, że pod lampą jest sucho i nigdzie tam przecieków nie widzę, a pompkę kiedyś już rozebrałem, osuszyłem i zabezpieczyłem przed wilgocią...
[center]Obrazek[/center]
co_peti
Czytacz

Postprzez killah » 12 lip 2012, o 11:42

co_peti napisał(a):Tylko rzecz w tym, że pod lampą jest sucho i nigdzie tam przecieków nie widzę, a pompkę kiedyś już rozebrałem, osuszyłem i zabezpieczyłem przed wilgocią...

no to do sprawdzenia styki w drzwiach czy tam na stycznik w zamku woda nie leci. generalnie musisz szukać po wiązkach zamka centralnego bo tam leży problem a nie szyb. może coś w przelotkach w drzwiach jest nie tak? ja telepatą nie jestem więc musisz szukać. naprowadziłem cię tylko dlaczego tak się dzieje.

a że pompka cały czas chodzi to może być tez nieszczelność w układzie. A może po prostu jest uszkodzona i układ jest szczelny tylko ona jest trefna?
killah

Postprzez pablomed » 12 lip 2012, o 19:30

co_peti, gdzie konkretnie jest zwarcie ciężko powiedzieć ale zwarcie na 90 procent jest na kablu otwierającym central i szyby czyli zielonym, ew. zielono czerwonym. Szukaj zwarcia w przelotkach do drzwi,i w samych drzwiach. Jeśli od razu nie znajdziesz tego miejsca to testuj poprzez odpinanie wtyczek najpierw od pompki, potem od drzwi przedni następni tylnich - pojedyńczo. Jeśli parkujesz gdzieś poza domem to lepiej do wyjaśnienia sprawy wyjmuj wychodząc z auta duży zielony bezpiecznik od szyb który jest nad skrzynką bezpieczników, oraz odpinaj wtyk od pompki.
pablomed
Members

Postprzez co_peti » 12 lip 2012, o 23:07

wielkie dzięki za podpowiedzi, będę szukał ... ;-)
[center]Obrazek[/center]
co_peti
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka