Silnik wentylatora do 1.9 tdi

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kamil9299 » 30 sty 2013, o 16:21

Właśnie teraz to robiłem układ odpowietrzyłem ale nadal nic to nie dało. Mam troche dziwne podejrzenie ponieważ odpaliłem silnik ciepłem wieje pochodził z 20min i niedoszło nawet do temp 70 stopni dopiero sie musze przejechac żeby temperatura rosła dlaczego tak to niewiem ? i Nadal jak przejade sie temperatura sie podnosi zaczyna wyrzucać płyn i wentylatory sie nie załanczają :(

[ Dodano: 2013-01-30, 15:23 ]
Acha i jeszcze jedna rzecz to taka że spiołem wentylator na krótko ale tak na pierwszym kablu i drugim wentylatory się załanczają a żadne połonczenie z 3 kablem nie daje rezultatu ich rozruchu może to też jakas wskazówka ?
kamil9299
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 30 sty 2013, o 16:25

Nie odpowietrzyłeś jeszcze go za to może wywalać płyn, ciepłe dobrze grzeje w srodku?
pietrasiak2
Members

Postprzez kamil9299 » 30 sty 2013, o 16:26

Tak ciepłe dobrze grzeje w środku ale czy nie jest to podejrzane ze temperatura podnosi sie dopiero jak jeżdze samochodem jak stoi w miejscu to nawet do 70 stopni nie dojdzie ?

[ Dodano: 2013-01-30, 16:38 ]
Witam
Próbowałem poraz kolejny odpowietrzyć układ ale zauważyłem że górny wąż dochodzący do chłodnicy jest gorący natomiast dolny jest zimny czy to prawidłowo czy termostat się nie otwiera z czego nie idzie płyn na duży obieg ? Oczywiście poczekałem aż dojedzie temperatura do 90 stopni żeby się otworzył duży obieg i nic ...

[ Dodano: 2013-02-04, 09:32 ]
Czy może to być wina termostatu ? pomocy
kamil9299
Berbeć

Silnik wentylatora do 1.9 tdi

Postprzez Hyzio » 6 lut 2013, o 12:26

Witam jestem stosunkowo świeżym Golfistą i mam pytanko czy wymieniał ktoś taki silnik (co gdzie i jak) Mechanik powiedział że muszę go wymienić na inny hmm silnik jako tako chodzi ale ma ogromny opór ze ręką się ciężko kręci pomijajac to ze temu mechanikowi spalił bezpiecznik no cóż przejechałem juz kilkaset kilometrów i bezpiecznik wciąż działa. Poratujcie moze ktoś ma taki silniczek na sprzedaż. ;-)
Dawid
Hyzio
Berbeć

Postprzez prezesik » 6 lut 2013, o 13:39

Chodzi Ci o silnik dmuchawy powietrza, czy wentylator przy chłodnicy? w obu przypadkach wymienia się całość razem ze śmigłem.

Napisz potem temat w dziale "kupię" jeżeli szukasz tej części.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 6 lut 2013, o 13:44

Hyzio, Silnik od wentylatora chłodnicy jest bardzo łatwo dostępny na szrocie i w zamiennikach http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0
Naprawa silniczka jest nieopłacalna.
Sa różne moce silniczków ale to mało istotne w przypadku diesla który się ciężko przegrzewa i prtzy braku kliamtyzacji która wymaga mocniejszego -byle miał taką sama ilość styków we wtyczce - zwykle sa trzy.

Wymiane masz opisana na forum nie raz, trzeba zdejmować zderzak i odkręcić chłodnicę.

Jeśli natomiast piszesz o wentylatorze nawiewów to za małą kase tylko na szrocie kupisz, sprawdź czy niema luzów i czy nie chodzi wirnik cięzko.
pablomed
Members

Postprzez Hyzio » 7 lut 2013, o 15:00

Hmm no w mojej Golfinie silnik od wentylatora chłodnicy wody w zasadzie działa ale jest taki knif ze ręką ciężko go obrucić przy czym po 90 stopniach celcjusza on samoistnie ruszy ale ma taki opór że czasem przepali bezpiecznik.
Dawid
Hyzio
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka