witam moj problem jest nastepujacy jak jade i mam wyłaczona nagrzewnice w srodku temperatura na wskazniku pokazuje 110 stopni jak wlacze na 2 pokretło to jest juz kolo 90 caly czas i wentylator zalacza sie przy 110 stopniach co jest grane prosze o pomoc pilne czujnik temperatury cieczy był wymieniany na ori
jest chlodny waz dolny gorny bardzo goracy niegotue sie nic tzn nierozumiem o co chodzi ci dokaldnie czujnik termostatu niewiem czy jest spoko niesprawdazalem i niewiem jak tozorbic termostat twierdzil mechanik ze jest spoko
Witam
Mam taki problem że nie włanczają się wentylatory na chłodnicy i temperatura po nagrzaniu dochodzi nawet do 110 stopni co zrobic ? Kupiłem nowy czujnik temperatury ten do chłodnicy i nic to nie dało. Sprawdzałem wentylatory i podpiołem je na krótko reagują wiec problem jest w którymś przekażniku. Słuszałem że za włanczanie wentylatorów odpowiada równiez sterownik poniżej zbiornika wyrównawczego rzeczywiście jest on w nie najlepszym stanie ... ale czy jest mozliwosć jego obejścia albo naprawy ? Co mam zrobić ? Z góry dziekuje za pomoc
A w komorze silnika nie masz dużych bezpieczników w pobliżu aku? to raz a dwa bezpiecznik nr 13 i 19 cały , Po wymianie czujnika układ odpowietrzył się?
A jak odpowietrzyć układ ? Z tego co tam widziałem to dolałem płynu tyle ile trzeba , bezpieczniki całe , właśnie chyba o tym mówie dużym bezpieczniku on jest poniżej zbiornika wyrównawczego i wyczytałem że on też odpowiada za wentylatory a jest taka możliwosć bo nie jest on w doskonałym stanie ...
Patrzyłem w schemat termowłącznik daje bezpośrednio sygnał ja wentylator, więc albo układ jest zapowietrzony znaczy jest pęcherz powietrza w chłodnicy albo nowy jest walnięty . Spróbuj odpowietrzyć układ jak nie włączy to zobacz kontrolką może jak ma duże obciążenie t nie daje sygnału i będzie do wymiany
odkręć korek wlewu zapal silnik niech sobie chodzi a ty obserwuj i dolewaj płyn do poziomu jak termostat puści to powinno ubyć jeszcze płynu dolej niech pochodzi chwilę zakręć korek . jak dojdzie do 100 i nie włączy się wentylator właśnie???? ,,, teraz obydwa biegi chodzą ? może 1 bieg nie śmiga Stad wyższa tempera