skrzynka bezpiecznikow, problem!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez winiarsko » 28 sty 2013, o 22:04

Czesc, ostatnio po przejechaniu zaje.... torów plus dodatkowo gleba, na nozki spadła mi... skrzynka bezpieczników;| samochod zgasł, wyzerowały się liczniki, swiatła zamrugały, lecz po chwili(samochod się toczył) odpalił, zjechałem na pobiocze zgasiłem, "wsadziłem" skrzynke na swoje miejsce i dojechałem około 1km do domu, dzisiaj rano podchodzę do samochodu przekręcam centralny i nic. akumulator rozładowany do zera. dzisiaj wsadziłem skrzynke porządnie na swoje miejsce wziałem akumulator do ładowania i zobaczymy co będzie jutro ale jak myślicie co mogło się stać ze akumulator się wyłądował ? mam nadzieje ze nie jakies zwarcie;/ i w razie czego jakie mogą być ( tfu tfu) koszty u elektryka?
winiarsko
Czytacz

Postprzez Zico63 » 28 sty 2013, o 22:30

winiarsko napisał(a): jakies zwarcie

Raczej tylko i wyłącznie.
Pod linkiem poniżej jest opis tyłu skrzynki, należy najpierw wszystko posprawdzać - to na razie za darmo. Elektrycy różnie biorą i ja nie mogę raczej podać kwoty.
Oto link:
LINK
Zico63
Members

Postprzez pablomed » 29 sty 2013, o 13:42

Skrzynka nie spadła bez przyczyny, ktoś z nią coś grzebał. Fabryczne kostki i wiązki jeśli sa normalnie solidnie zamontowane nie powinny spowodować takiej awarii po wypadnięciu skrzynki więc szukaj przede wszystkim w elementach dokładanych typu dodatkowy sterowanik do centrala lub alarm, ewentualnie upewnij się czy kiedy wkładałeś skrzynkę na szybko w nerwach nie przytrzasnąłeś nią jakiegoś kabla do blach mocujących skrzynkę.
pablomed
Members

Postprzez winiarsko » 30 sty 2013, o 22:23

czesc, po włożeniu skrzynki wszystko jest ok a nawet lepiej niż wcześniej bo wcześniej to jak samochod stał przez noc to rano już widać ze słabo krecił ale myślałem ze to akumulator, a teraz odpala od strzała i nie ma problemów z kręceniem ;) rtylko ze po wyciagnieciu akumulatora, zaczał mi szaprac na gazie na niskich obrotach i przygasać, ale rzadko się to zdaza... nie wiem czy jechać z tym do elektryka czy zostawić na razie.,
winiarsko
Czytacz

Postprzez pablomed » 31 sty 2013, o 15:48

Niektóre instalacje LPG tracą nastawy po odpięciu od aku, sam mam taką (LOVATO ECO II generacja), nastawy moga wrócić same albo potrzeba ingerenecji gazownika przez interfejs, zalezy to od paru szczegółów np od tego czy przed odpięciem aku instalacja była ustawiana tylko w trybie samonauki, czy miała wprowadzone zmiany przez interfejs. Możesz troche poczekać może się naprawi albo jechac do gaziownika który pracuje z instalacją taką jak masz.
pablomed
Members

Postprzez pampej » 4 maja 2013, o 21:52

Witam. Podepnę się pod temat bo problem mam podobny a nie chce zaśmiecać forum. Mam obluzowaną skrzynkę bezpieczników która czasami opada na dekielek który ją przykrywa i tym samym go otwiera. Z tego co zauważyłem to są połamane te małe uchwyty które trzymają skrzynkę. W związku z tym mam pytanie czy te plastikowe uchwyty są wymienne w jakiś sposób ?? Czy ktoś miał już taki przypadek ??
pampej
Berbeć

Postprzez pablomed » 5 maja 2013, o 09:29

Małe plastykowe? Skrzynka trzyma się na bolcach metalowych a plastykowe ją tylko blokują, może daj fotkę o co ci chodzi
pablomed
Members

Postprzez pampej » 5 maja 2013, o 13:49

Fotka co prawda zapożyczona ale dokładnie zaznaczone jest to o co mi chodzi. Chodzi o te zatrzaski zaznaczone strzałkami. U mnie są one popękane. Obrazek
pampej
Berbeć

Postprzez Szheyk » 5 maja 2013, o 23:48

Jakiś przewód się poluzował i zwarcie robi.
Te co są przetarte to weź i zaizoluj.
Szheyk
Badacz tematu

Postprzez killah » 6 maja 2013, o 08:44

to że zatrzaski są połamane to nie ma znaczenia bo skrzynki bezpieczników siedzą tak sztywno, że po zdjęciu czasem trudno jest ją wsadzić na miejsce. Tak więc jak oprzesz tymi metalowymi bolcami skrzynkę o wystające haki to nie ma szans by sama wypadła.
killah

Postprzez pablomed » 8 maja 2013, o 08:30

pampej, skrzynka trzyma się na tych metalowych bolcach - jeden widać na fotce wychodzi ze skrzynki na dole po lewej, zatrzaski tylko ja ustalają w pozycji i nie widzę szans żeby skrzynka bez zatrzasków wypadła sama na dół najwyżej może się przechylić górą w tył
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka