Sonda. Elektryka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Sonda. Elektryka

Postprzez krygon » 27 lut 2012, o 17:37

Witam, mam problem taki iż :
-Nie działa mi wskaźnik poziomu paliwa (leży od kad kupilem auto, nie rusza sie wcale. Pływak nie popękany, w dobrym stanie. Zegary również dobre ze względu tego że kupilem drugie i nadal nie dziala)
-Nie działa Wskaźnik temperatury silnika (Leży nizej niż pierwsza kreska czasem sie rusza i dostaje sie prawie do pierwszej kreski. Sprawdzane na innych zegarach, nadal tak samo lecz juz leży tak jak powinno, ale nie idzie wskazówka do góry. Wszystko działało wporzadku od kad mój kolega chciał mi naprawic wskaznik poziomu paliwa i wykręcił zegary, rozkręcił je z obudowy i poruszał wskazówka temp. Od kąd przykręcił je spowrotem przestało juz działac.
-Nie podswietla zegarów (spowodowane jak wyzej "rozkreceniem zegarow"
-Nie działa podgrzewanie tylnej szyby. (od kad kupiłem, lampka w przycisku sie swici i tyo tylko tyle)
-Nie działa centralny zamek (Gdy kupowałem auto działało czasem, czasem nie. Sprawdziłem popmke cent zamka i zobaczyłem ze znajduje sie na niej śniedz. Kupiłem pomke lecz z tym samym numerem fabrycznym ale bez ooznacznika "E" pomka nie dziala.
I MAM WIELKA PROŹBĘ CZY MÓGŁ BY MI KTOS POMÓC? PROSZE OD PODPOWIEDZ, JAK? GDZIE? I CZYM? ZACZAC NAPRAWE. (Jestem świerzy w tym lecz jakos do tej pory sobie radziłem) Nie mam kanału, ani zbyd dużo sprzetu. Wiem ze jak pojade do elektro mechanika z tym to mnie skasuje troche:) Pozdrawiam
krygon
Czytacz

Sonda. Elektryka

Postprzez bartsor » 27 lut 2012, o 22:26

Wielkim fachowcem nie jestem ale z własnego doświadczenia:

- co do wskaźnika temperatury - nie ma co dłubać przy zegarach bo wg mnie problem leży w czujniku temperatury silnika (o ile nie termostat bo nie napisałeś czy silnik prawidłowo się grzeje), najprawdopodobniej będzie trzeba go wymienić. to samo z poziomem paliwa, pływak będzie ok ale coś może być pochrzanione w układzie przetwarzania sygnału z pływaka.

- co do podświetlenia zegarów - rozbierz jeszcze raz zegary i najpierw sprawdź czy po prostu nie padły żarówki z podświetlenia, później wypadałoby sprawdzić czy dochodzi napięcie, ewentualnie jeżeli nie podświetla ci całej deski rozdzielczej to może być problem z włącznikiem świateł. u mnie coś w nim padło i choć włączał światła to podświetlenia już nie. na krótką metę pomogło porządne przyłożenie siły do pokrętła ;-) , na dłuższą - wymiana włącznika.

- przy podgrzewaniu szyby w tej kolejności: bezpiecznik, sprawdzenie czy dochodzi napięcie do wtyczek przy szybie, ewentualnie przyjrzyj się dobrze czy przypadkiem któraś ścieżka w szybie nie jest przerwana. u mnie jest przerwa na ostatniej od dołu i ta nie grzeje. na to niestety już chyba tylko pomoże wymiana szyby.

z centralnym już nie pomogę, kiedyś próbowałem w nim dłubać u siebie ale to dla mnie czarna magia...
bartsor
Berbeć

Postprzez Gracjanno » 28 lut 2012, o 00:48

co do temp.silnika. Jestem świeżo po takiej samej akcji. Mi padł termostat. Płaciłem 40 zł.
aby to sprawdzić odpal samochód, przejedź się nim porządnie, tak żebyś miał pewność że się rozgrzał. guma, rurka gumowa, przewód jakby to nazwał to z tego co kojarze musi być zimna. Jeżeli jest ciepła lub chociażby letnia to termostat do wymiany.
co do centralnego zamka. podłącz pompke na krótko, wtedy będziesz wiedzieć czy działa.

a przedewszystkim zacznij od sprawdzenia wszystkich bezpieczników i przekażników.
Gracjanno
Berbeć

Postprzez krygon » 28 lut 2012, o 05:34

pomke na krotko? co masz na mysli ? i o jaka gume chodzi ?
krygon
Czytacz

Postprzez Gracjanno » 28 lut 2012, o 09:25

tzn, podłącz ją bezpośrednio kablami do akumulatora. Nie wiem jak tam z biegunami, nigdy tego nie rozbierałem.
Stojąc przed samochodem po prawej stronie na dole jest guma która wchodzi do chłodnicy a idzie od termostatu. tak więc rozgrzej auto i sprawdź czy robi się ciepła. jeżeli termostat działa dobrze to ta guma musi być zimna ;)
Gracjanno
Berbeć

Postprzez krygon » 1 mar 2012, o 05:34

Ma ktos moze jeszcze jakies pomysły?
krygon
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka