sonda ;/

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

sonda ;/

Postprzez KooxPL » 29 sty 2013, o 02:24

siedzę już od 3h czytam o tych sondach i dalej nic konkretnego się nie dowiedziałem. ;/ a konkretnie nie miałem sondy parę dni i samochód palił mi ponad 30 litrow . dzisiaj przyszła mi sonda ale jak się okazało z inną wtyczka to niewiele myśląc z dwóch zrobiłem jedną za pomocą uciecia wtyczki i przylutowania starej . jak już się dowiedziałem ,nie wilno litowac sondy , złożyłem ją i ruszyłem w trasę mfa po przejechaniu 40km pokazuje średnie spalanie 26 litrow a było wcześniej 99,9 bez sondy . dodam że licznik jest z 1,8 silnika a siedzi w 2,8. a sonda jest orginalna . czy po zlutowanie sobda nie działa jak trzeba ,czy prostu licznik oszukuje tak samo jak obrotomierz ?
KooxPL
Czytacz

sonda ;/

Postprzez boleK1315 » 29 sty 2013, o 11:42

Pomierz napięcia sondy zobacz jak działa.
boleK1315
Czytacz

Postprzez KooxPL » 29 sty 2013, o 11:53

a jakie czasy powinna miec sonda w silniku aaa ? i jak to sprawdzic ??
KooxPL
Czytacz

Postprzez pablomed » 29 sty 2013, o 12:32

KooxPL, czasy? . Istotny "czas: dla każdej sondy jednowoltowej to czas przejścia z napięcia niskiego na wysokie mający wynosić 3 setne sekundy.
Ze wskazaniem MFA nie jestem pewien ale możliwe że zawyża o 50 procent. Kolego jeśli masz licznik nie taki ja trzeba to nie patrz na MFA tylko licz spalanie rzeczywiste.
Nie powinno się lutować kabla sygnałowego, ale jesli odsłonisz trochę izolacji od lutu w stronę sondy i zawiniesz to nie na szczelno tylko zwykła taśmą parcianą to będzie ok. Chodzi o "wietrzenie" wnętrza sondy i nic poza tym z tym lutowaniem.
pablomed
Members

Postprzez KooxPL » 29 sty 2013, o 15:57

dzisiaj podlacze licznik z passata ten oryginalny i zobaczę ,a co do sondy to mam jakas inna jeszcze jak ta okaże się niedobra to postaram się tamtą dosztukowac tylko już za kostka . numery różnią się w nich dwiema ostatnimi cyframi więc powinny działać . a jak nie to do ic i nowa trzeba kupić . narazić staram się ciąć koszta i korzystać z tego co mam
KooxPL
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka