Spalony silniczek od szyby

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ccriss90 » 2 lip 2012, o 13:57

Witam. Ostatnio miałem problem z szybą bo nei chciała sie zamknąć. Okazało się że spalił sie silniczek więc go wymnieniłem ale niestety bo całym dniu użytkowania nowego silniczka ten też się spalił... wie ktoś co może być przyczyną? Dodam jeszcze że nie ma żadnego zwarcia w kablach
ccriss90
Berbeć

Postprzez pablomed » 2 lip 2012, o 14:19

Silniczki palą sie bardzo rzadko, nawet gdyby miał duży opór z powodu uszkodzenia linek to się wyłaczy samoistnie. Więc szukaj przyczyny gdzie indziej: zatarta linka, krzywo ustawiona szyba chodząca z dużym oporem pod skosem, uszkodzony moduł przy si;lniczku (nie piszesz czy wymieniłeś sam silnik czy z modułem). Albo masz dużego pecha.
pablomed
Members

Postprzez ccriss90 » 2 lip 2012, o 15:43

Wymieniłem silnik z modulem. Teraz tymczasowo mam założony mechanizm manualny i kiedy krece korbka to czuje opór, ale jak nasmarowalem krawędzie szyby smarem to opór zniknął być może to jest przyczyna. A jest opcja ze przycisk otwierania coś psuje? Co prawda niby dziala przycisk bo szyba reagowała ale może coś w środku jest nie tak
ccriss90
Berbeć

Postprzez danny.tcz » 2 lip 2012, o 16:32

zwroc uwage na prawidlowe przykrecenie mechanizmu wyregulowanie go zeby nie byl skrecony nawet delikatnie w zadna ze stron ..
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez ccriss90 » 2 lip 2012, o 18:49

Wydaje mi sie ze caly mechanizm jest odpowiednio przykrecony. A moze to byc kwestia zuzycia uszczelek?
ccriss90
Berbeć

Postprzez danny.tcz » 2 lip 2012, o 22:38

morzesz je ewentualnie wyciagnac i sprobowac wlozyc na nowo jak mi elektryk cos probowal robic bo problem z silnikiem mialem to pryskal czyms typu wd 40
u mnie tez niby wszystko dobrze trzymalo i sie nie ruszalo a ciezko chodzilo a jednak przy jednej srubie musialem cos podlozyc bo dokrecajac na maxa sie skrecala i ciezko chodzilo podlozylem i chodzi prawidlowo bez problemu zerknij moze u ciebie tez taki przypadek
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

- - -

Powrót do Elektryka