Stacyjka, kostka, radio

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Stacyjka, kostka, radio

Postprzez revor » 30 paź 2011, o 10:44

Witam
Mam problem takiego pokroju, że auto mi "zjada" prąd na postoju. Był czas, że wyjąłem alarm z auta i było ok jakiś czas (sprawdzone nawet miernikiem) teraz problem sam sobie...wrócił :-o

Doszliśmy do tego, że przede wszystkim bezpiecznik od radia pobiera prąd. Radio działa niezależnie od stacyjki. Więc postanowiłem podłączyć tak, żeby działało tylko po przekręceniu kluczyka.
Wyjmuje radio i okazuje się, że...radio jest podlaczone w sposób prawidłowy tzn taki w którym jest zależne od stacyjki.
Czy przyczyną mogą być te wałeczki w stacyjce, które rozsuwają się po wlożeniu kluczyka (bo one chyba nie działają u mnie prawidłowo)? Jeśli te wałeczki nie odcinają tego jakby hmm sygnału który jest przecież +12V, to radio może cały czas pobierać prąd?

Pomóżcie, bo ja już nie ogarniam! :zdziwko: A przyjdą przymrozki i auta nie odpalę jak ciągle mi prąd "ucieka" :zdegustowany:
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
revor
Badacz tematu

Stacyjka, kostka, radio

Postprzez szkura » 30 paź 2011, o 11:10

Wałeczki nie odpowiadają za odcinanie tego jakby hmm sygnału który jest przecież +12V. Potencjał +12V pojawia się gdy przekręcasz kluczyk a nie po samym włożeniu.
Bezpiecznik od radia nie pobiera prądu tylko to co jest nim zabezpieczone. Gdzie masz ten bezpiecznik? W skrzynce czy na przewodzie od radia?
Radio według ciebie jest podłączone prawidłowo a i tak działa niezależnie. Czy tak?
Silnik 1.8 mała ale na full szprycy jest
I zazdrości wioska cała jak zajeżdżam pod GS
szkura
Czytacz

Postprzez Zico63 » 30 paź 2011, o 12:45

Są różne kostki stacyjki i tu nie ma się co dziwić, że w jednej wystarczy kluczyk włożyć/wyjąć dla podania/zabrania plusa sterowania radia (u mnie) - a w innych (jak w Polo siostry, ale pasuje i jest sprzedawana do Golfa) - po przekręceniu kluczyka.
Ważne jest, że pewne radia bardzo pobierają prąd na postoju. Wystarczy poczytać tematy na forum, wpisując w google: "golf3.pl ucieka prąd" lub "golf3.pl coś mi zjada prąd". Do tego, w razie używania radia niefabrycznego należy zamienić w kostce samochodu przewody czerwono-biały z brązowo-czerwonym - też mnóstwo tematów.
Kostka jest w porządku jeśli pojawia się sygnał pozostawionych świateł po otwarciu przednich drzwi.
Zico63
Members

Postprzez revor » 30 paź 2011, o 14:56

Tylko, że ja nie mam tego sygnału w ogóle w aucie zamontowanego więc po tym nie mogę stwierdzić.
Tak radio jest podłączone prawidłowo, a działa niezależnie...
revor
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 30 paź 2011, o 15:28

Można lampką (żarówką kontrolną) sprawdzić obecność napięcia na czerwono-białym - musi być stale oraz na brązowo-czerwonym - prawidłowo jest sterowane kluczykiem. Tak sprawdzi Kolega sprawność tego styku w kostce stacyjki.
Jeśli na tym cienkim nigdy nie ma napięcia a radio i tak działa, czyli jest podpięte tylko ze stałego plusa (bo pisze Kolega, że działa niezależnie) - nic już raczej się nie zrobi. Może tylko wymiana radyjka.
Zico63
Members

Postprzez revor » 30 paź 2011, o 16:07

Radio jest jak najbardziej ok, swieżutki Pioneer :-P
Albo mam akumulator do wyrzucenia albo trzeba zrobić tą stacyjke / kostkę stacyjki. Tylko ja już sam nie wiem :-|
revor
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 30 paź 2011, o 16:55

revor napisał(a):Radio jest jak najbardziej ok, swieżutki Pioneer :-P
Albo mam akumulator do wyrzucenia albo trzeba zrobić tą stacyjke / kostkę stacyjki. Tylko ja już sam nie wiem :-|

podłącz na przemian kable żółty(pionner) z czerwonym i czerwony z brązowo czerwonym pionnerku tak podłaczyłem i już nie bierze prądu jak nie ma kluczyka w stacyjce ;) tylko nie wsuwaj radia i sprubuj je włączyć bez kluczyka nie powinno się włączyć a po włożeniu kluczyka powinno działać, najlepiej jak byś miał miernik i sprawdził na którym jest 12V stałe( bo może ktoś sztukował kable albo coś;p) i do tego podłączasz żółty kabel z pionnera

- takiego rozwiązania jest taki że radio działa tylko jak jest kluczyk w stacyjce ale + jest taki że ci akumulatora nie rozładuje radio ;)
PabloSBT
Members

- - -

Powrót do Elektryka