Sterowanie klapą bagażnika z pilota

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Artur G » 27 lis 2011, o 16:47

Witam. Chcę kupić sterownik centralnego do swojego golfa.

Np ten: http://moto.allegro.pl/sterownik-kazdeg ... 08765.html

Mam centralny pneumatyczny. Czytałem tu na forum o tym co kupić i jak podłączyć ale mam takie pytanie jak w temacie. Większość sterowników na allegro ma funkcje otwierania klapy dodatkowym przyciskiem na pilocie. Czy trzeba montować siłownik żeby otwierać tak klapę? Czy tylko wystarczy podłączyć dobrze przewody i ma działać?
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez prezesik » 27 lis 2011, o 17:23

Aby sie otwierala w gore to na pewno musi byc jakis automat, silownik, ktory podniesie klape do gory ( jezeli o to Ci vhodzi ), natomiast aby klape tylko otwierac z przycisku to tylko wystarczy zalozyc silownik slave i jeden przekaznik do jego uruchamiania.
Jak chcesz zerknac jak zalozylem silownik w klapie to zerknij w moja galerie.
prezesik
Members

Postprzez Artur G » 27 lis 2011, o 17:37

Siłowniki do podnoszenia klapy do góry to mam. Może źle napisałem. Chodziło mi o siłownik do otwierania klapy.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez prezesik » 27 lis 2011, o 17:40

Do otwierania zamka klapy, czy klapy, aby sama szla w gore po wcisnieciu guzika?
prezesik
Members

Postprzez Artur G » 27 lis 2011, o 17:44

Do samego zamka. Klapę to ja sobie sam podniosę.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez pablomed » 27 lis 2011, o 18:03

Nie potrzeba, sterownik zamka obluguje klapę tak samo jakbyś otwierał z kluczyka. Silownik dodatkowy potrzebny jest tylko wtedy gdybyś chciał żeby klapa sama odskoczyła albo i poszła w górę, gadżet przydatny jesli ktoś nie chce paluszków babrać otwierając klapę. Jeśli masz eklektryczne szyby i/lub dach upewnij się że ten sterownik ma tzw funkcję komfort, pozwalającą automatycznie domknąć szyby.
pablomed
Members

Postprzez Artur G » 27 lis 2011, o 18:28

Dzięki panowie. O to mi chodziło. Elektrycznych szyb nie mam. Szyber tak. A klapę to tak jak pisałem podniosę sam.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez adams » 29 lis 2011, o 22:56

pablomed napisał(a):Nie potrzeba, sterownik zamka obluguje klapę tak samo jakbyś otwierał z kluczyka
Jesteś pewny ? Czyli rozumiem , że osobno mogę wysterować powietrze na bagaznik a osobno na drzwi tak ? Myślałem, że obieg powietrza dla siłowników bagażnika, klapki wlewu paliwa i drzwi jest wspólny, ale sie nie sprzeczam bo nie rozbierałem pompki. Mi się wydaje jednak, że elektrycznie nie odseparuje sobie samej klapy bagażnika od drzwi kupując tylko odpowiedni sterownik zdalnego sterowania pilotem.

pablomed napisał(a):jakbyś otwierał z kluczyka
Zamek w klapie bagaznika u mnie w Golfie nie ma żadnej krańcówki więc wydaje mi się to jednak niemożliwe zeby mogl odseparowac jakos osobno sam silownik...
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pablomed » 1 gru 2011, o 09:55

adams, chyba się nie zrozumieliśmy, miałem na myśli że że zamka centrlanego pneumatycznego nie odseparujesz od klapy, czyli zamyka się i otwiera łącznie z drzwiami i klapka wlewu. Można oczywiście odpiąć węzyk i zaślepić ale po co.
Pisząc o osobnym otwieraniu klapy mamy na myśli założenie dodatkowego siłownika który spowoduje odskoczenie samodzielne klapy, czyli zastępuje wciskanie przycisku w klapie.
pablomed
Members

Postprzez adams » 1 gru 2011, o 16:19

pablomed myślałem że Artur G pytał czy może to zrobić bez podpinania dodatkowego siłownika

Artur G napisał(a):Czy trzeba montować siłownik żeby otwierać tak klapę? Czy tylko wystarczy podłączyć dobrze przewody i ma działać?

a z tego co zrozumiałem z Twojej odpowiedzi :

pablomed napisał(a):Nie potrzeba

wyszło na to że TAK, MOŻNA i mnie zdziwko chapnęło w jaki sposób jest to możliwe :]

Myślę sobie, że jeśli Artur zrozumiał to tak jak ja, to się zdziwi jak przyjdzie sterownik z allegro i sie okaze, że żeby odseparowac klapę trzeba bylo dokupic jeszcze silownk zeby otwierał się tylko bagażnik. Wiec jesli chce zeby wykorzystac te opcje w takim celu, to po co ma placic dwa razy za przesylke :)

pablomed napisał(a):adams, chyba się nie zrozumieliśmy, (...) Pisząc o osobnym otwieraniu klapy mamy na myśli założenie dodatkowego siłownika który spowoduje odskoczenie samodzielne klapy

masz racje, ja myslalem ze chodzilo mu o otwarcie klapy bez otwierania calego auta (tylko po co to juz tego nie wiem :mrgreen: )

Artur G napisał(a):Do samego zamka. Klapę to ja sobie sam podniosę.

Jakby na to nie patrzec bez dodatkowego silownika nie osiagnie innego efektu jak tylko otwieranie / zamykanie calego auta (nie mowie tu o modulach komfortu szyby, szyberdach itp.)

dzieki za odp pablomed, pozdro :)
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Artur G » 2 gru 2011, o 12:24

adams napisał(a):Jakby na to nie patrzec bez dodatkowego silownika nie osiagnie innego efektu jak tylko otwieranie / zamykanie calego auta (nie mowie tu o modulach komfortu szyby, szyberdach itp.)

I o to mi chodziło. Wiem juz wszystko. Pytałem o tą klapę bo jak przeglądałem sterowniki na allegro to prawie wszystkie mają tę funkcje ( osobne otwieranie klapy bagażnika ) i dodatkowy przycisk na pilocie.

Nie potrzeba mi takiego rarytasu żebym otwierał klapę osobno. Wystarczy standardowe otwieranie.

Dzięki panowie za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.
Artur
Artur G
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka