światła drogowe, dlaczego tak jest??

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez raf.sie » 13 gru 2010, o 13:57

chodzi o to że gdy przytrzymam włącznik od świateł drogowych to świecą one o wiele jaśniej a gdy puszcze to ciemniej dlaczego tak jest??
co za ......... naród
raf.sie
Badacz tematu

Postprzez k-m-r1 » 13 gru 2010, o 14:00

lepsze połączenie mniejsze spadki napięcia skoro puszczasz manetke ona mniejszą powiezchnią ztyka sie i gorzej prąd przepływa jak załorzysz przeklazniki to tak będzie swieciło jak byc przytrzymywałmanetke
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez K@mil » 13 gru 2010, o 15:43

golf 3 tak juz ma :) w dziale sprzedam chlopacy sprzedaja przekazniki zakladasz i nie bedzie takiego spadku napiecia :) ale u mnie akurat jest mala roznica i mysle ze nie warto ale jak ktos chce :hyhy:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Bradley » 13 gru 2010, o 16:25

A nie jest tak, ze gdy ciagniemy wajche do siebie i trzymamy to wtedy pala sie obydwa wlokna zarowki H4 a gdy pusczamy to pali sie tylko jedno wlokno (od dlugich swiatel) a mijania gasna ? Stad roznica w jasnosci.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez K@mil » 13 gru 2010, o 16:35

w zarowce h4 sa dwa włókna i i przy dlugich swiatlach pala jest obydwa :) (przy krótkich jedno włókno) ... :zdziwko:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez gello1 » 13 gru 2010, o 18:08

K@mil napisał(a):w zarowce h4 sa dwa włókna i i przy dlugich swiatlach pala jest obydwa :) (przy krótkich jedno włókno) ... :zdziwko:

Nie prawda jedno włókno jest od krótkich(wiązka światła pada po jednym kątem)a drugie włókno jest od świateł drogowych(inny kąt padania światła). Gdyby paliły się oba włókna to zarówka by stopiła odbłyśnik
gello1
Gaduła

Postprzez sweetboy90 » 13 gru 2010, o 18:24

Bradley napisał(a):A nie jest tak, ze gdy ciagniemy wajche do siebie i trzymamy to wtedy pala sie obydwa wlokna zarowki H4 a gdy pusczamy to pali sie tylko jedno wlokno (od dlugich swiatel) a mijania gasna ? Stad roznica w jasnosci.

nie bo ja mam h1 h1 a tez jasniej swieca jak trzymam manetke :]
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez Snejk18 » 13 gru 2010, o 18:44

raf.sie napisał(a):chodzi o to że gdy przytrzymam włącznik od świateł drogowych to świecą one o wiele jaśniej a gdy puszcze to ciemniej dlaczego tak jest??

Mi się jednak wydaje, że:
Bradley napisał(a):...gdy ciagniemy wajche do siebie i trzymamy to wtedy pala sie obydwa wlokna zarowki H4 a gdy pusczamy to pali sie tylko jedno wlokno (od dlugich swiatel) a mijania gasna...

gello1 napisał(a):
K@mil napisał(a):w zarowce h4 sa dwa włókna i i przy dlugich swiatlach pala jest obydwa :) (przy krótkich jedno włókno) ... :zdziwko:

Nie prawda jedno włókno jest od krótkich(wiązka światła pada po jednym kątem)a drugie włókno jest od świateł drogowych(inny kąt padania światła). Gdyby paliły się oba włókna to zarówka by stopiła odbłyśnik

Może nie tyle odbłyśnik a oprawka żarówki by nie wytrzymała. reszta się zgadza :p

sweetboy90 napisał(a):nie bo ja mam h1 h1 a tez jasniej swieca jak trzymam manetke :]

A jak włączysz długie, to na pewno krótkie się nie wyłączają ?? Bo słyszałem o takich sytuacjach, że w H1+H1 po włączeniu długich, krótkie potrafiły gasnąć.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez sweetboy90 » 13 gru 2010, o 18:49

Snejk18, gdy wlacze dlugie to pala sie i te i te ale jak trzymam manetke to swieca mocniej
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez czaro » 13 gru 2010, o 18:50

Snejk18 napisał(a): Bo słyszałem o takich sytuacjach, że w H1+H1 po włączeniu długich, krótkie potrafiły gasnąć.

No ja tak miałem. Ale założyłem zworkę i świecą mi i te i te.

[ Dodano: 2010-12-13, 17:51 ]
Snejk18, gdy wlacze dlugie to pala sie i te i te ale jak trzymam manetke to swieca mocniej

Też tak mam.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Bradley » 13 gru 2010, o 19:16

sweetboy90 napisał(a):nie bo ja mam h1 h1 a tez jasniej swieca jak trzymam manetke :]

A no wlasnie, tutaj jest h1h1 a ja mam h4 w vento i widze po prostu roznice w granicy swiatlo cienia. Z trzymaniem manetki swiatla swieca dodatkowo "pod siebie" i jest jasniej.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez czaro » 13 gru 2010, o 21:14

Powiem Wam że nie wiem czy to rzeczywiście od czegoś tam zależy czy to nie jest norma. Patrzyłem specjalnie niedawno w samochodzie ojca- lanosie, tam chyba też jest h4 i jest tak samo na- na błysku świeci jaśniej. Skojarzyłem też że w poprzedniej ciężarówce ojca było tak samo.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka