Światła mijania

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Światła mijania

Postprzez gizu69 » 26 maja 2013, o 11:46

Witam,
kilka dni temu zrobiłem smoked front w moim golfie, a że mieszkam w bloku to zostawiłem auto na noc bez lamp kostki schowałem pod maską żeby nikogo nie kusiły no ale jednak ktoś je uciął i sobie wziął. Zmostkowałem przewody kolorami myśląc że wszystko będzie dobrze no ale niestety tak nie jest. Teraz do setna jak przekręcam włącznik żeby zapaliły się światła pozycyjne to bardzo słabo (tak się żarzą) świecą żarówki H4 i na liczniku tak samo żarzy mi się kontrolka od świateł długich (drogowych) gdy przekręcę włącznik świateł na mijania to jedna lampa świeci dobrze, a druga przygasa jeszcze bardziej niż wcześniej świeciła. Świateł długich nie da się w ogóle włączyć na stałe tzn. trzeba trzymać manetkę. Proszę o pomoc.
gizu69
Czytacz

Światła mijania

Postprzez prezesik » 26 maja 2013, o 12:31

Podpowiem Ci kolory kabli we wtyczce lamp, za co które odpowiadają.

Żółty / żółty z czarnym paskiem - światła mijania

Biały / biały z czarnym paskiem - światła drogowe

Cienki szary / cienki szary z czarnym paskiem - postojówki

Brązowy w każdej lampie - masa, która powinna być podpięta pod każdą żarówkę.
prezesik
Members

Postprzez gizu69 » 26 maja 2013, o 12:41

prezesik25, okej dzięki sprawdzę czy tak mam.
gizu69
Czytacz

Postprzez prezesik » 26 maja 2013, o 14:23

Jak dobrze pamiętam to wszystkie kable oznaczone czarnym paskiem będziesz miał w lampie po stronie kierowcy.
prezesik
Members

Postprzez gizu69 » 26 maja 2013, o 21:36

prezesik25, sprawdziłem te połączenia i mam to dobrze podłączone ale sprawdziłem też połączenia przewodów tam gdzie nakłada się wsuwki z zewnątrz lampy do kostek do których podłącza się żarówki i ku mojemu zdziwieniu wszędzie było przejście między każdym przewodem np. między żółtym, a szarym przewodem ogólnie wszędzie pokazywało na mierniku że jest połączone nie wiem czy tak powinno być.
gizu69
Czytacz

Postprzez Zico63 » 27 maja 2013, o 00:43

Sprawdza się napięcie (miernik utawiony na stałe napięcie, zakres 20V) - mierząc dany przewód z przewodem masy czyli zawsze brązowym.
Mierzenie "przejścia" jest często bardzo mylące, z uwagi na system połączeń. Na przykład, to "przejście" jest możliwe jeśli włącznik świateł jest akurat włączony (mimo odpiętego akumulatora).
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka