Mam 4 światła pozycyjne z przodu, dwa podstawowe w kloszach świateł mijania oraz dwa w kierunkach w listwie w zderzaku, czy mogę jeździć z dwiema parami świateł czy nie??
Ostatnio edytowano 19 cze 2010, o 18:42 przez grzesiek1945, łącznie edytowano 1 raz
Światła pozycyjne przednie: barwa biała, liczba 2. Tyle tekst USTAWY ; jak z tego wynika, 4 światła pozycyjne nie są dopuszczalne.
Widoczne na np. dużych pojazdach różne światełka to światła obrysowe: inna budowa, inna homologacja.
hmm no to mam rozumiec to co przeczytałem że jak bede chcial zamontować sobie postojowki w kierunkowskazach z przodu to zabronione? to jak inni jeźdzą z forum na szczeście?
W kierunkach możesz mieć pozycyjne ale musisz wyjąć z kloszy świateł mijania pozycyjne żarówki żeby została tylko ta jedna para w kierunkach, ja też tak muszę zrobić
Ale pozycyjne nie mogą być żółte czy pomarańczowe. Do mnie si doczepił na przeglądzie że mam postojówki w kierunkach. Natomiast do tego że mam dwie pary to już nic nie gadał.
W poniedziałek podjadę do kuzyna bo pracuję właśnie w stacji diagnostycznej i się dokładniej wypytam, jak na razie pały mnie nie trzymają za dwie pary pozycyjnych.
Co do barwy pomarańczowej to czytałem że pozycja może być pomarańczowa jeżeli lampa zachodzi na bok auta. Chodzi o to że wtedy spełnia zadaie pozycji i obrysu w jednym. niestety kierunki w golfie nie zachodzą na boki