Światła przeciwmgłowe!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Światła przeciwmgłowe!

Postprzez PaZi91 » 9 gru 2011, o 15:12

witam mam zamontowane światła przeciwmgłowe ale sa same klosze jaka żarówka tam przychodzi ?? i druga sprawa czy fabrycznie sa już gdzieś jakieś kable do takich świateł czy muszę ciągną kable do kabiny i montowa przełącznik ??

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
PaZi91
Czytacz

Światła przeciwmgłowe!

Postprzez Marian0753 » 9 gru 2011, o 15:19

Jeżeli masz tylko halogeny to musisz puścić kabel do halogenów który znajduje się przy głównej kostce na pasie przednim oraz oczywiście włącznik z halogenami
Marianowe mk3 ZAPRASZAM KLIK!!!
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez PaZi91 » 9 gru 2011, o 15:26

który znajduje się przy głównej kostce na pasie przednim

czyli te kable sa juz ??
PaZi91
Czytacz

Postprzez Marian0753 » 9 gru 2011, o 15:29

Marian0753
Badacz tematu

Postprzez PaZi91 » 9 gru 2011, o 15:40

super wytłumaczone dzieki :)

[ Dodano: 2011-12-09, 17:55 ]
a tak na marginesie to są halogeny czy światła przeciwmgłowe?
mogę je np podłączyć żeby świeciły razem z drogowymi światłami czy policja sie przyczepi??
PaZi91
Czytacz

Postprzez arthorius » 9 gru 2011, o 22:48

Światła te nie mogą świecić jak włączasz drogowe. Tylko gdy jest mgła bo inaczej oślepiasz innych. Wkurzają mnie goście co w nowych autach mają mijania i na tych tez jadą, aż się chce długimi poświecić.
Pozdrawiam
arthorius
Badacz tematu

Postprzez PaZi91 » 9 gru 2011, o 23:05

ale nie mówię że świecić jak mijania są włączone tylko jak drogowe włączam bo ja mam h4 czyli mijania mi gasną a włączają sie drogowe i świecą daleko a jak by mi sie włączały też h3 w tych halogenach świeciły by może krócej i było by tak przyjemniej na drodze a gdy z drogowych bym zmieniał na mijania to i te by gasły wiec o żadnym oślepianiu nie może by mowy tylko nie wiem co na to przepisy i czy faktycznie to coś zmieni w jasności?.

Ps wszędzie pisze ze to halogeny a nie przeciwmgłowe wiec jak dokładnie to jest?
PaZi91
Czytacz

Postprzez Marian0753 » 9 gru 2011, o 23:07

Halogeny można włączać np. podczas mgły gdy widoczność spadnie do 50m oraz na odcinkach drogi oznaczonej znakiem "droga kręta"
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 9 gru 2011, o 23:31

Ależ mieszacie!
*halogeny to TYP ŻARÓWKI, i taki jest w każdym z reflektorów Golfa3.
*Przeciwmgłowe Przednie - mogą świecić z DOWOLNYMI INNYMI REFLEKTORAMI, także drogowymi.
*Przeciwmgłowe Przednie NIE mogą świecić BEZ WŁĄCZONYCH pozycyjnych.
*Dalekosiężne - nie spotkałem w tym miejscu zderzaka Golfa 3 - naturalnie MUSZĄ GASNĄĆ po przejściu na mijania.
I to wszystko o wymogach.
Czy to H4, czy H1+H1 lub H7+H7 - dla dalekosiężnych ani przecimgielnych przednich nie ma to znaczenia.

Praktycznie, to Volkswagen już o to zadbał: włącza Kolega ORYGINALNY włącznik na pozycyjne, potem albo wyciąga na pierwszy ząbek gałkę i ma SAME przecimgielne przednie, albo daje na reflektoy czyli =D i znów wyciąga gałkę na pierwszy ząbek i z mijania oraz drogowymi robić może co zechce, a pmgłowe i tak działają.
I tak ma byc w Unii.
Zico63
Members

Postprzez PaZi91 » 9 gru 2011, o 23:53

ale ja ni emam orginalnie przełacznika na przeciwmgłowe przednie (rok 92') a zderzak z nimi mam i chciał bym siebie podpiac je do świateł drogowych zeby mi sie właczały razem z nimi ??
PaZi91
Czytacz

Postprzez adams » 10 gru 2011, o 00:07

PaZi91 napisał(a):chciał bym siebie podpiac je do świateł drogowych zeby mi sie właczały razem z nimi

Jeśli będziesz miał pecha to Ci Miśki wlepią mandat, a jak Cie zatrzymają do kontroli i sprawdza swiatła i zobacza że razem z długimi świeca Ci sie halogeny i nie mozesz ich wylaczyc - zabiora dowód (chyba że zdążysz to przy nich rozmontować). Radze Ci załóż sobie osobny przełącznik albo kup na allegro oryginalny, albo podłącz pod ten z przeciwmgielną tylną. Fajne schematy są jak podłączyć halogeny wykorzystując oryginalna instalację. Jak znajde na naszym forum tą fotoporade to wkleje, tymczasem poszukaj sobie w szukajce na forum czegos w sytlu "podlaczenie halogenow".

Noi znalazło się po 10 sekundach poszukiwań :D

A jeżeli tak bardzo Ci zależy żeby po włączeniu długich świeciły Ci się halogeny( to na połączeniu zrób jakis szybki wyłącznik, w razie kontroli. Nawiasem mówiąc trochę wydaje mi się bez sensu świecenie halogenami razem z długimi, ponieważ różnica bęzie znikoma, i tak długie Ci oświetlają drogę na tyle dobrze że halogenem nie poprawisz widoczności. Osobiście jak ktos ma te światelka dobrze wyregulowane i nie dają po oczach to mi kompletnie nie przeszkadza jak ktoś ich uzywa, bo to zawszwe widniej na mijania... ale na CB lecą taaaaakie "padalce" pod adresem ludzi jezdzacych na halogenach jak nie ma mgly. Z drugiej strony jak bedzie ktos z przeciwka to i tak wylaczysz dlugie wiec i halogeny zgasną wiec tutaj raczej nikomu zycia uprzykrzac nie bedziesz.
Moim zdaniem ma sens zeby swiecily glownie z postojówkami i z mijania. na dlugich bezsens.

Podsumowując : nie mam i mi ich nie brakuje ALE jakbym dostał pod choinkę to bym założył :)
Ostatnio edytowano 10 gru 2011, o 00:56 przez adams, łącznie edytowano 1 raz
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 10 gru 2011, o 00:33

No, albo ten weekend trwa już w najlepsze i ma wyraźny wpływ na Kolegów, ich percepcję - albo nie wiem co.
Piszę wyraźnie: przeciwmgielne przednie mają być włączone RAZEM z pozycyjnymi i NIEZALEŻNIE od pozostałych reflektorów; czy to takie trudne?
Żadnych „na sztywno” podpięć (włącznik i przewody oraz stacyjka i tak tego nie wytrzymają), żadnych kombinacji – albo „Ori”, albo JAK w „ori”.
Zico63
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka