Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez killah » 6 lut 2013, o 23:42

Harry napisał(a):To ja może odświeże temacik. Wymieniłęm przednie reflektory na Sonar angel z soczewką gdzie z boku mają miejsce na kierunkowskazy. Mieści sie tam mała żarówka jak w błotnikach bocznych. Przerobiłem kierunkowskazy do góry własnie na te małe żaróweczki. I okazało sie, że kierunkowskazy zaczęły szybko migać. Jeżeli włącze awaryjne migaja normalnym tempem. Jaka może być przyczyna?? Może to zależeć od tego, że są dodatkowo dwie małe żaróweczki i w tym momencie przerywnik jest do nich za mocny??

chyba będzie potrzebny regulator napięcia?
killah

Postprzez Zico63 » 6 lut 2013, o 23:47

Przerywacz będzie pracował poprawnie TYLKO przy obciążeniu 46W na stronę - 2 x 21 W i mała 4W w błotniku. Zamianę jednej "dużej" na małą odczytuje jako jej spalenie i tak własnie jest. Sytuacja jest podobna jak przy wymianie na LED'a.
W trybie awaryjne obciążenie jest poprawne i miga własciwie.
Można zmodyfikować przerywacz w/g opisów z netu lub jednak powrócić do żarówek 21W. Gdzieś to widziałem...
Zico63
Members

Postprzez Harry » 6 lut 2013, o 23:50

Gdyby tam było można wsadzic normalną to bym to uczynił lecz tam jest tylko wejście włąsnie na ta mała. A nie chce tych lamp przerabiać na większe bo może coś mi nie pójśc właściwie :D Ale dzięki wielkie za informacje. Pocuduje coś z tymi przerywaczami
Harry
Berbeć

Postprzez Zico63 » 7 lut 2013, o 00:34

Zico63
Members

Przygasające światła drogowe

Postprzez malekk15 » 8 lut 2013, o 12:13

Witam, mam następujący problem w moim golfku :P Przełączając ze świateł mijania na drogowe w chwili gdy pociągam za przełącznik światła świecą mocniej a gdy go puszcze lekko przyggasają (jeśli cały czas trzymam świeca mocno, puszczam-przygasają) i przez to w nocy ograniczają widoczność. reflektory są oryginalne, żarówki 55W, wymieniałem (mocowania żarówek troche stopione, żarówki H1). Nie wiem jak to naprawić, co może być przyczyną, myślałem o tym przełączniku albo może jakiś przekaźnik, miał ktoś podobny problem? Proszę o pamoc :)
malekk15
Berbeć

Postprzez prezesik » 8 lut 2013, o 12:54

prezesik
Members

Postprzez malekk15 » 8 lut 2013, o 16:33

dzięki, wygląda na to ze problem podobny jak u mnie, w przyszły weekend zabiorę się za sprawdzenie czy to pomoże i dam znać :)
malekk15
Berbeć

Postprzez Oszik » 9 lut 2013, o 21:19

Witam!jestem tu nowy i mam straszny problem ze swiatłami w mojej golficy:(

Mianowicie dzis wymieniłem lampy orginalne dzielone 4xh1 na angel soczewkowe troche uzywane...problem polega na tym ze gdy wszystko podpiołem skreciłem lampy zaswieciły lewa mijania słabo swieciła myslałem ze zarówka ale jak właczyłem długie to odleciałem...prawa swieciła mijania i długa lewa całkiem zgasła:(i tak za kazdy razem jak włacze długie...podejzewam ze trzeba grzebac w kablach w samej lampie bo na kablach z auta stare działały normalnie...prosze o szybkie porady i przyczyny jesli ktos miał cos podobnego
Oszik
Berbeć

Postprzez prezesik » 9 lut 2013, o 23:53

Z tego co pamiętam to w oryginalnej wtyczcd przy lampie żórrłgy kabel to mijania, biały to długie, brązowy to masa do wszystkich żarówek, a cienki szary to postojówka.
prezesik
Members

problem z swiatłami

Postprzez kmk16 » 11 lut 2013, o 21:20

witam.mam problem ze swiatlami mijania i drogowymi.przy kupnie auta nie mialem wogole podlaczonych drogowych.kiedy zobaczylem ze przy lampach sa luzne kable to podlaczylem je do zarowki (h4)i to pewnie jest prad od drogowych bo sie mi zaswiecila kontrolka drogowych a swiatla drogowe sie wogole nie swieca..tylko mijania.kiedy probuje wylaczyc drogowe przy kierownicy to kontrolka swieci nadal..co jest nie tak??
kmk16
Berbeć

Postprzez Zico63 » 12 lut 2013, o 00:22

Nie wiem jak najbardziej czytelnie odpowiedzieć Koledze. Może napiszę, jak jest w oryginale.
Fabrycznie do mijania są przewody żółte lub żółte z czarnym paskiem, do drogowych – białe lub białe z czarnym paskiem. Do mijania idą bezpośrednio na włókno żarówki lamp H4, do drogowych rozdzielają się na dwa: jeden dalej do drugiego włókna H4, drugi do lamp wewnętrznych – jak na obrazku. Fotografia pokazuje układ „nóżek” żarówki H4, by nie miał Kolega wątpliwości, czy dobrze połączone.
Bardzo ważną sprawą jest MASA: brązowe przewody; muszą doskonale odprowadzać prąd z każdej z żarówek do masy (blachy).
Obrazek
E4 – przełącznik na kierownicy (manetka).
L13, L14 – lampy wewnętrzne.
L1, L2 – lampy zewnętrzne H4.
65 – wyjście na kontrolkę drogowych w liczniku.

Obrazek
Zico63
Members

Brak prawego światła pozycyjnego

Postprzez wnb » 12 lut 2013, o 15:08

Witam, mam problem, wymieniłem właśnie żarówkę światła pozycyjnego (sądziłem, że światło nie świeci ponieważ żarówka jest przepalona )co się okazało, po wymianie żarówki nadal brak jest światła pozycyjnego(lewe normalnie świeci) z ciekawości sprawdziłem światła drogowe i żarówka normalnie świeci. Macie Panowie jakieś pomysły? żarówka h1 jeśli to ma znaczenie
pozdrawiam
wnb
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka