Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Nie swieci pozycyjne

Postprzez golf3kg » 26 kwi 2012, o 20:02

Nie swieci światło pozycyjne lewe przod i tył co jest grane?? Bezpiecznik?? jaki ma numer
golf3kg
Czytacz

Nie swieci pozycyjne

Postprzez krysek0309 » 26 kwi 2012, o 20:53

pewnie bezpiecznik a co do rozwiązania tego problemu to wystarczy wpisać w gogle schemat bezpieczników golf 3 i wyskakuje takie cuś:
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw ... -golf-mk3/
:cwaniak:
krysek0309
Badacz tematu

Nie świeci lewe mijania przód

Postprzez Andrzej Jamka » 27 kwi 2012, o 11:15

Witam. Mój problem jest taki: jak włączam światła to nie świeci pozycyjne przód lewy, jak przekręcę stacyjkę tak by zaświeciły się kontrolki to wszystko jest ok. Światła mijania są z lewej i prawej strony, z przodu i z tyłu. W czym może tkwić problem? Bezpieczniki są ok. Bo gdyby się spalił to by nie świecił przód i tył po jednej stronie.
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez k0nr4d » 27 kwi 2012, o 21:13

Nie no szczyt, masz przecież opisaną klapkę zasłaniającą skrzynkę!
k0nr4d
Gaduła

Postprzez Zico63 » 27 kwi 2012, o 23:25

Należy sprawdzić połączenie brązowego przewodu od reflektora do blachy (do masy, znaczy się...). To w tym tkwi problem.
Zico63
Members

Postprzez krysek0309 » 28 kwi 2012, o 08:31

ale po co rozszyfrowywać niemieckie i angielskie słowa jak jest internet i wszech wiedzący pan GOOGLE :lamer:
krysek0309
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 28 kwi 2012, o 09:23

7 - prawe
8 - lewe
pietrasiak2
Members

Kierunkowskazy

Postprzez Frank_24 » 29 kwi 2012, o 12:10

Podczas jazdy przestał mi działać lewy przedni kierunkowskaz(siedząc jako kierowca), kontrolka od lewych kierunków zaczęła bardzo szybko migać, wyczytałem na forum że to problem z masą, brązowym przewodem, wcześniej jednak zdjąłem także klosz prawego kierunku i podmieniłem nasadę - to w co wchodzi żarówka kierunkowskazu prawego z lewym aby sprawdzić czy to nie z tym mam problem albo z żarówką, nadal nie działało, po wsadzeniu znowu na swoje miejsce prawego kierunku on także przestał działać (migał, nie migał ruszając jego kablami i padł). Dodatkowo zauważyłem że na awaryjnych prócz nie działających migaczy światła mijania słabo mrugają, tak jakby nie miały mocy a na samych włączonych mijania działają normalnie.

Pytanie, czy lewa i prawa strona przedniego oświetlenia ma jeden przewód masy (wyczytałem że tył tak ma) a jak tak to gdzie on dokładnie jest przytwierdzony do karoserii. Nie mogłem go dostrzec jak idzie od lewego przedniego kierunku bo jest słabe dojście od góry i dołu. Jeśli to wina masy, to czemu problem mam tylko z migaczami?

Sorry za felieton o taką drobnostkę i liczę na szybką odpowiedz.
Frank_24
Czytacz

Postprzez bendi86 » 29 kwi 2012, o 12:21

Ja tak miałem w swoim citroenie zx, wystarczyło wyjąć cały włącznik od awaryjnych i go wyczyścić, złożyć i śmigało elegancko bo to on mi robił jakieś zwarcie. Objawy miałem takie same jak opisałeś.
bendi86
Badacz tematu

Postprzez faja13579 » 29 kwi 2012, o 12:22

Słuchaj prawdopodobnie masz problem ztymi oprawkami w którye wchodzą żarówki i przewodami podpiętymi pod oprawki. ja tak miałem i dość długo z tym się kłopotałem aż wkońcu wyjąłem ta oprawki z żarówkami i pożądnie je przeczyściłem i działają bez zarzutu. poczyść styki drobnym papierem ściernym i musi działać. ja miałem aż wodę w kierunkach nie wiem jakim cudem to działało i nie robiło zwarcia ale tak było :shock: przeczyść nawet oprawki w środku i przetrzyj żarówki.Pzdr
faja13579
Czytacz

Postprzez prezesik » 29 kwi 2012, o 12:22

Popraw i przeczyść styki we wtyczce oraz w oprawce żarówki, dla pewności zmień żarówkę na nową.
prezesik
Members

Postprzez Zico63 » 29 kwi 2012, o 14:45

Frank_24 napisał(a):Dodatkowo zauważyłem że na awaryjnych prócz nie działających migaczy światła mijania słabo mrugają, tak jakby nie miały mocy a na samych włączonych mijania działają normalnie.

To jest sprawa tylko masy. Przy WYŁĄCZONYCH reflektorach - migacz masę uzyskuje rozpływając się po lampach reflektorów (prawo Ohma) a gdy reflektory są WŁĄCZONE, napięcia się zrównują i tej możliwości migacz już nie ma.
Masa idzie wspólna od relektorów, poprzez złącze okrągłe na chłodnicy chyba aż pod akumulator.
Ja w każdym razie przy okazji prac przy lampach daję od razu DODATKOWY przewód masowy od każdej oprawki do najbliższejj śruby. Pomaga.
Zico63
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka