Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

problem z kierunkowskazami

Postprzez Owen8710 » 8 lip 2012, o 17:06

witam mam taki problem ze nie dziłają ma kierunki żadne bezpieczniki są całe .....co to może być .... włączam awaryjne i żadnego odzewu .....prosze o pomoc :)
Owen8710
Berbeć

problem z kierunkowskazami

Postprzez komoda » 8 lip 2012, o 17:07

żarówki sprawdziles??
komoda
Berbeć

Postprzez lukasz9501 » 8 lip 2012, o 17:17

Pierwsza rzeczy to sprawdź czy przekaźnik cyka .Jeżeli cyka to bezpiecznik ,jeżeli jest oke ,to sprawdź żarówkę ,jeżeli żarówka jest okey ,to lubią być zaśniedziałe gniazdo żarówki .Ja tak miałem .Ale strzelam na przekaźnik ,skoro wrzucasz kierunek a nic nie działa .Pozdrawiam
lukasz9501
Czytacz

Postprzez spaceman » 12 lip 2012, o 20:07

W końcu zlutowałem wg. opisu. Jednak po zamontowaniu wydaje mi się że kierunkowskaz na kokpicie miga szybciej niż zazwyczaj. Wydaje mi się że jednak dobrze polutowałem gdyż światła świecą i jest ok. Kierunki na światłach migają normalnie tylko w kokpicie szybciej trochę niż poprzednio.
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

problem z dziennymi światłami nie gasną a powinly

Postprzez marcin8777 » 14 lip 2012, o 21:23

Witam mam problem z podłączeniem żeby dzienne gasły przy zapaleniu postoju.Lampki świeca nawet na mijania i drogowych ... Podłączone według schematu żołty od lampek (sterujący) pod +postojówek biały od lampek do + pod klakson no i czarny masa z aku. Wie ktoś czemu ledy nie gasną. Dodam że są z funkcją swiateł pozycyjnych dodatkowo ale ja chcę żeby ledy gasły po włączeniu już świateł postojowych :oops:
marcin8777
Czytacz

Postprzez meerkat » 15 lip 2012, o 09:18

Napisz czy w tych LEDach funkcja postoju ci się zaświeca jak zapalisz postojowe.

z tego co widzę: biały to ma być 12V po stacyjce, czarny masa i żółty 12V po zapaleniu postoju.

Jeżeli LEDy nie maja elektroniki która automatycznie wyłącza dzienne po zapaleniu postoju będziesz potrzebował przekażnik.
meerkat
Czytacz

Postprzez marcin8777 » 15 lip 2012, o 13:15

meerkat napisał(a):Napisz czy w tych LEDach funkcja postoju ci się zaświeca jak zapalisz postojowe.

z tego co widzę: biały to ma być 12V po stacyjce, czarny masa i żółty 12V po zapaleniu postoju.

Jeżeli LEDy nie maja elektroniki która automatycznie wyłącza dzienne po zapaleniu postoju będziesz potrzebował przekażnik.
Witam dziś sprawdziłem dokładnie jak to działa i działa to tak przekręcam kluczyk ledy palą od razu włączam na postój ledy lekko przygasają i się żarzą na mijania jest to samo co na postoju. Jak wyeliminować to żarzenie się ledów??
marcin8777
Czytacz

Postprzez meerkat » 15 lip 2012, o 14:56

wychodzi na to że, żarzenie sie ledów to ich funkcja jako świateł postojowych. musisz odpiąć ten żółty kabel podpinany pod kabel świteł postojowych i zastosować zwykły przekaźnik podpięty w ten sposób:
nóżka 30 12V po stacyjce
nózka 87A tu podłącz biały z LEDów
nóżka 85 - masa
nóżka 86 - 12V z świateł postojowych

Obrazek

Bedzie to działało tak że jak przekręcisz kluczyk to zapalą sie dzienne, po przekręceniu na mijania przekaźnik przeskoczy i rozłączy 12V od ledów.
meerkat
Czytacz

Postprzez marcin8777 » 15 lip 2012, o 21:05

meerkat napisał(a):wychodzi na to że, żarzenie sie ledów to ich funkcja jako świateł postojowych. musisz odpiąć ten żółty kabel podpinany pod kabel świteł postojowych i zastosować zwykły przekaźnik podpięty w ten sposób:
nóżka 30 12V po stacyjce
nózka 87A tu podłącz biały z LEDów
nóżka 85 - masa
nóżka 86 - 12V z świateł postojowych

Obrazek

Bedzie to działało tak że jak przekręcisz kluczyk to zapalą sie dzienne, po przekręceniu na mijania przekaźnik przeskoczy i rozłączy 12V od ledów.
Ale na postoju ledy będą czy też je rozłączy ten przekaźnik? W sobotę się za to wezmę bo teraz nie mam nawet przekaźnijka :-D Dam znać w sobotę co to dało pozdro :-D
marcin8777
Czytacz

Postprzez meerkat » 15 lip 2012, o 21:53

marcin8777 napisał(a):Bedzie to działało tak że jak przekręcisz kluczyk to zapalą sie dzienne, po przekręceniu na mijania przekaźnik przeskoczy i rozłączy 12V od ledów.

tu sie dziabnołem, powinno być postojowe. Generalnie wyglada to tak:
pin 30 i 87a sa w przekazniku normalnie zwarte a 30 i 87 sa normalnie rozwarte. 85 i 86 steruja przekaznikiem czyli przelaczaja pomiedzy polaczeniem pinu 30 z pinem 87a albo 87.
U ciebie bedzie to dzialalo tak: przekrecasz kluczyk pojawia sie napiecie na pinie 87A i zasila LEDy. Włączasz postojowe przekaznik przeskakuje i rozłącza pin 87a i załącza 87 który jest pusty - ledy gasna.
meerkat
Czytacz

Halogeny / wiązka halogenów

Postprzez Opik » 20 lip 2012, o 23:57

Na wstępie - "nie drutuj, kup ori dwupozycyjny przełącznik i podłącz się pod fabryczną instalację / jest fotoporada na forum" - tak, wiem, WIEM - ale z pewnych względów nie chce dokupować i zmieniać przełącznika ;-)
Niech mi ktoś powie czy dobrze ogarniam ten mój mały schemacik:

(+) akumulatora -> przewód do kabiny -> włącznik -> kabelek come back pod maskę -> rozgałęzienie kabelka -> jeden kabelek pod jedną żarówkę, drugi pod drugą / minusy połączone ze sobą i do masy

dobrze rozkminiłem?
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez trojeczkaGT » 21 lip 2012, o 02:49

opik ja polecam Tobie podlaczenie halo na do swiatel dlugich :D

sam mam tzn wykonalem nowa instalacje od halogenow i sa podlaczone pod "dlugie" ale polecam tylko za pomoca przekaznikow podlaczac bo prad "idzie" spory :D

i wlaczajac dlugie wlaczaja one tez halogeny :D

Twoj sposob tez jest dobry ;p
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka