Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pietrasiak2 » 1 sie 2012, o 19:51

Nie wiem jaka duża jest ta różnica , przeważnie efekt słabej masy to słabsze światło i przegrzewanie się wtyczek żarówki . Równie dobrze może żarówka być włożona w oprawę i nie daje dobrego światła oraz nie można wyregulować lampy. :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez bartek3004308 » 1 sie 2012, o 20:12

pietrasiak2 napisał(a):Nie wiem jaka duża jest ta różnica , przeważnie efekt słabej masy to słabsze światło i przegrzewanie się wtyczek żarówki . Równie dobrze może żarówka być włożona w oprawę i nie daje dobrego światła oraz nie można wyregulować lampy. :-) :-) :-)

Czyli co mam tak jeździć jak żukiem?
bartek3004308
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 2 sie 2012, o 07:11

Czyli co mam tak jeździć jak żukiem?

Nie tylko posprawdzaj to co jest napisane , samo się nie naprawi :-)
pietrasiak2
Members

Brak kierunków i nie dopala

Postprzez Wiktor276 » 7 sie 2012, o 20:35

Witam dziś zamontowałem sterownik do zamka centralnego na pilot podłączyłem i wszystko działa ok. ale pojawił się problem z kierunkami bo gdy włączę prawy kierunkowskaz świeci się lewa postojuwka z prawej strony to samo tzn świeci się prawa ;) ale to nie najgorsze bo gdy spróbowałem go odpalić silnik po przekręceniu stacyjki było słychać pstryk i znikało napięcie jak by akumulator odłączył znikły liczby na wyświetlaczu i kontrolki o co kaman pomożecie Pozdrawiam Dodam ze awaryjne działają prawidłowo
Wiktor276
Berbeć

Postprzez Zico63 » 7 sie 2012, o 23:22

Musi Kolega dokładnie przeanalizować ponownie swe poczynania z elektryką samochodu: czy na przykład nie pomylił Kolega czarno-biały (czyli czarny z białym paskiem) od kierunkowskazu lewego z biało-czarnym (białym z czarnym paskiem) od reflektorów.
Opisów podpinania sterownika pod kierunkowskazy jest tak wiele na necie, że raczej ( ;-) ) nie mozna się pomylić. Na odległość ciężko powiedzieć, co jednak udało się Koledze wykonać "nie tak".
Zico63
Members

Postprzez Wiktor276 » 8 sie 2012, o 07:50

Ja jeszcze nie zdazylem sie zabrac do podlaczanie kierunkuw zdazylem podlaczyc sterownik do pompki w bagazniku. Nawet sie ich nie dodtkonelm chcialem sie wlasnie wziasc za to I chcialem wlaczyc kierunkowskaz by zobaczyk ktury to kabel a tu mi sie postojuwka swieci I auto nie chce odpalic :/ zdazylem podlaczyc podlaczylem ttylko kabel plusowy od sterownika do czerwono bialego od pomki+ araz masowyy od sterownika przykrecilem do srubki od lampy tylniej. Ale nie sadze ze tu bylby problem:(
Wiktor276
Berbeć

Postprzez killah » 8 sie 2012, o 09:40

może to że nie odpala nie ma nic wspólnego z problemem. Może aku słaby albo trzeba po prostu klemy wyczyścić bo zaśniedziały?
killah

Postprzez pietrasiak2 » 8 sie 2012, o 10:09

Na wyłączonym zapłonie jak włączysz kierunkowskaz to powinno zapalić się światło postojowe (ale u Ciebie coś świecą odwrotnie chyba że źle opisałeś). Możliwe takie coś jest jak w tylnych lampach masz słaby MINUS.Co do wyświetlania licznika to sprawdź bezpieczniki 16,20,21.U mnie są na NR20 na stopie
Odpalanie jak pisali koledzy sprawdź klemy , stan naładowania aku, i przewody do rozrusznika. U mnie sterownik wpięty jest pod światła awaryjne . :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Wiktor276 » 8 sie 2012, o 12:32

A wiec rano sprawdziłem aku i był rozładowany i dlatego nie palił bo napięcia nie było i wszystko gasło po przekręceniu stacyjki a do tych świateł to nie wiedziałem ze to standard ze na wyłączonym silniku zamiast kierunku świecą się postojówki lewa lub prawa zależnie od tego jaki kierunek się włączyło także to mam z głowy ;] Dzięki
A jeszcze mi się coś w zamku stało od kierowcy centralny działa ale kluczyk nie tzn mogę nim kręcić bez oporu nic się nie dzieje czy zamek do wymiany?
Wiktor276
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 8 sie 2012, o 12:36

Odkręć klamką prawdopodobnie wiosełko albo spadło , albo strzeliło :-)
pietrasiak2
Members

Nie działają tylne światła i podświetlenie tablicy

Postprzez mcmati » 16 sie 2012, o 12:01

Witam,

ostatnio w moim golfie zaobserwowałem następujący problem:

auto z tyłu nie jest w ogóle podświetlone. Jedyne światła jakie działają to światła stopu oraz migacze (wstecznego nie sprawdzałem :/). Czyli ogólnie jak jadę w nocy to jestem niewidoczny na drodze.

Z przodu wszystkie światła wydają się działać prawidłowo.

Czyli podsumowując: brakuje świateł pozycyjnych tylnych (lewego oraz prawego) oraz podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Sprawdzałem bezpieczniki (między innymi nr. 3, 7, 8 ) i są ok. Żarówki w tylnej prawej lampie też wszystkie ok. Lewej lampy nie sprawdziłem bo się zaklinowała ;)

Czy macie jakieś pomysły na to co się mogło stać? Dzisiaj po pracy jeszcze spróbuję tą lewą lampę wymontować i posprawdzać żarówki - ale jeśli to nie będzie to - to nie mam pomysłów co mógłbym jeszcze sprawdzić.

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za wszelką pomoc.
mcmati
Berbeć

Postprzez Zico63 » 16 sie 2012, o 13:00

To są trzy oddzielne obwody - jaka szansa by na raz się popsuły? Czy jest podświetlenie zegarów i włączników oraz czy są przednie pozycyjne?
Raczej staranne sprawdzanie obwodów i to żarówką a nie miernikiem.
Zico63
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka