przez k-m-r1 » 24 lis 2010, o 00:25
Zico63 napisał(a):k-m-r1 napisał(a):a ja zapytam po co 2 bezpieczniki? (...) ok ale po co dwa? i tak jak siądze jeden to przełożysz drugi który też jak siądzie to nie zobaczysz nic chyba że na krótko zrobisz
No właśnie po to by w razie czego jedna lampa dalej świeciła; a bezpiecznik nie "przekładam" tylko wkładam zapasowe, bo jako dobry kierowca, zawsze mam takie w zapasie!
To samo dotyczy przekaźników. Przecieź de facto, da się zrobić mijania i drogowe na jednym w ogóle przekaźniku a nie czterech, jak radzę. Ale takie rozwiązanie to "psie oszczędności" a tworzące zagrożenie w nocy.
Pozdrawiam.
każdy ma swoje zdanie i podejście do sprawy u mnie chodzi w najprostszej budowie
ja podchodzę do tego praktycznie
montował instalacje elektryczne w ciągnikach a tam wiadomo taki rolnik nie patrzy co i jak czy przewód wyrwany i z czymś zwiera a jak trzeba było to w najprostszy sposób mógł sobie poprawić światełka
tak co z tego żę da sie na 1 przekaźniku jak trzeba dokupić diodę albo inny przekaźnik gdzie raczej nie dostaniemy go w wersji z konektorami
przypomina mi sie brata maluch gdzie pod maską woził nawet gaźnik czy pasek do prądnicy bo zawsze mógł szczelic ...
ja nie worze zbędnych rzeczy to co potrzebne i minimum bo jak cos siądzie to i tak nie dam rady zrobić tego na miejscu a lepiej auto zaholować nawet nie worze bezpieczników jedynie zaróki resztę albo ktoś jest w stanie pożyczyc <pytam na CB> albo na stacji bezynowej jest do kupienia
podstawki pod przekaźniki osobiście uznaję za zbędne bo jak padnie przekaźnik a tak miałem raz to zpinam konektory razem i jade dalej tak jak by nie było przekaźników
[ Dodano: 2010-11-23, 23:26 ]aha radze zostawic wiecej przewodów przy klemach to sie przydaje gdy wyciagamy akumulator lub cos robimy lepiej miec wiecej ja musiałem dorobic bo napięte było jak baranie jaja
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny