Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Zico63 » 25 wrz 2012, o 20:24

raven0616 napisał(a): w aucie ktore bylo dawca po podpieciu akumulatora swiecily sie swiatla stopu

To znaczy: niezależnie czy ktoś naciskał pedał czy nie?
To jeszcze warto zdjąć wtyczkę włącznika STOP-u i znów sprawdzić. Gdy nie będą świecić - uszkodzenie lub zła regulacja włącznika; gdy świecą nadal - zwarcie i odpinaniem kolejnych wtyczek (np na tylnych lampach) szukać winowajcy.
STOP w VW jest zasilany bez kluczyka, stąd awaria daje stałe świecenie. Możliwe też "pogrzebanie" kogoś w instalacji a to już na odległość będzie trudne.
Zico63
Members

Postprzez raven0616 » 25 wrz 2012, o 20:35

tak ...czujnik jest dobry chodzi o to ze dawca byl po bombie i po przelozeniu wiazki stop zaczal sie palic i u mnie wiec co polecasz zrobic ?
raven0616
Berbeć

Postprzez tomek3 » 25 wrz 2012, o 20:52

Ja też tak właśnie zrobiłem ale dalej mi tak przerywa jak wcześniej. Napisał byś mi może gdzie masz podpięty czarny i biały kabel. :-)
tomek3
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 25 wrz 2012, o 21:07

plusa po zapłonie najlepiej pociągnąć ze skrzynki bezpiecznikowej a minus z karoserii albo lepiej z AKU
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 25 wrz 2012, o 22:25

Najpierw odpiąć wtyczkę włącznika.
Potem można spróbować wyjąć z wtyczki włącznika czerwono-żółty i sprawdzić.
Jak po odpięciu tegoż przewodu przestają - poprowadzić nowy przewód z bezpiecznikiem do wtyczki włącznika, prosto z akumulatora.
Natomiast ostro szukać uszkodzeń na przewodach bo jest to niebezpieczne!
Zico63
Members

Postprzez raven0616 » 26 wrz 2012, o 06:16

ok dzieki sprawdze to i zdam relacje :P
raven0616
Berbeć

Postprzez Peter1717 » 26 wrz 2012, o 22:25

Mi natomiast dzisiaj podczas jazdy (jechałem na długich światłach) zaczęło coś walić plastikiem jakby się topił gdzieś... Później coś z przeciwka jechało i zmieniłem światła na krótkie a tu się okazało że te nie świecą :/ Zatrzymałem się i poruszałem tam kablami, ale nic to nie dało. I tak się zastanawiam co się tam mogło spieprzyć. Dodam że dzień wcześniej słuchałem z pół godzinki muzyki (silnik był wyłączony) jak sprzątałem golfinke, i dzień później tj. dziś autko w ogóle nie chciało odpalić. Dopiero na kable odpaliłem, i później niby wszystko działało (aku się zapewne podładował podczas jazdy i już nie szwankował później). Nie wiem czy to by miało z tym coś wspólnego? Jakieś spięcie gdzieś czy coś że mi akumulator zżarło heh. Ktoś coś poradzi??
Peter1717
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 27 wrz 2012, o 07:07

Peter1717 napisał(a):Mi natomiast dzisiaj podczas jazdy (jechałem na długich światłach) zaczęło coś walić plastikiem jakby się topił gdzieś... Później coś z przeciwka jechało i zmieniłem światła na krótkie a tu się okazało że te nie świecą :/ Zatrzymałem się i poruszałem tam kablami, ale nic to nie dało. I tak się zastanawiam co się tam mogło spieprzyć. Dodam że dzień wcześniej słuchałem z pół godzinki muzyki (silnik był wyłączony) jak sprzątałem golfinke, i dzień później tj. dziś autko w ogóle nie chciało odpalić. Dopiero na kable odpaliłem, i później niby wszystko działało (aku się zapewne podładował podczas jazdy i już nie szwankował później). Nie wiem czy to by miało z tym coś wspólnego? Jakieś spięcie gdzieś czy coś że mi akumulator zżarło heh. Ktoś coś poradzi??

Przede wszystkim sprawdź bezpieczniki , po tym sprawdź kostki na żarówkach czy nie są luźne ,nadpalone , oraz czy masz dobrą masę(-) dochodzący do lamp 90% to słaby minus lub słaby styk i instalka w lampie się grzeje i plasyk śmierdzi , następnie sprawdź piny pod skrzynką bezpieczników też osadzenie wtyczki i czystość styku :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Zrazik » 27 wrz 2012, o 12:49

michaal napisał(a):Na allegro idzie znaleźć układy które po pewnym czasie hamowania (6sek) włącza pulsacje lamp. np kierunkowskazów. Ma to odpowiadać włączaniu się kierunkowskazów podczas nagłego hamowania w innych pojazdach

Chyba cubelectronics ma coś takiego, ale działa to na zasadzie akcelerometru - przy nagłej zmianie prędkości jazdy (ostre hamowanie) dopiero się załącza pulsowanie etc, no ale cena z pewnością większa od byle przerywacza.
Zrazik
Berbeć

Postprzez p.kamac » 27 wrz 2012, o 20:08

Witam

Mam podobny problem. Kiedy naciskam pedał hamulca tak żeby się zapaliło światło stop to pali mi się lekko prawy kierunek. W tym stanie jak próbuje włączyć manetką kierunkowskaz w prawo to nie reaguje tylko dalej lekko się świeci ale jak odpuszczam hamulec to działa normalnie.

Czy to też mogą być problemy z masą czy może coś innego?
p.kamac
Berbeć

Postprzez rufi89 » 27 wrz 2012, o 20:31

a skąd wziąć plusa żeby światła włączały się po zapaleniu silnika?
rufi89
Badacz tematu

Postprzez tomek3 » 28 wrz 2012, o 20:39

Ja wziołem z kabla od klaksonu albo można też od spryskiwaczy (tam na masce). ;-)
tomek3
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka