Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Paweu » 25 paź 2012, o 14:55

No normalnie... Musisz wykręcić wkład.. tam gdzie podłączasz wtyczkę od kierunku...
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez spaceman » 25 paź 2012, o 15:09

....Dzięki...nie wiem czy to jest sklejone czy co ale trzyma się mocno
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez Paweu » 25 paź 2012, o 15:19

....Dzięki...nie wiem czy to jest sklejone czy co ale trzyma się mocno

nie powinno być sklejone.. chyba że ktoś wymieniał już kiedyś tą żarówkę przed tobą...
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez pablomed » 25 paź 2012, o 20:10

piorun665, jeśli wolne obroty sa prawidłowe, niema spadków poniżej 400-450/min to zacznij od sprawdzenia napięcia ładowania czy jest stałe w całym zakresie obrotów, bo podejrzewam że nie jest co oznacza uszkodzenie regulatora napięcia - wymiana jest prosta w alternatorach Boscha, w Valeo - trochę tridniejsza i sam regilator do Valeo drogi i ciężki dio kupienia - więc jeśli masz Valeo i potwierdzi że ma walnięty regulator to lepiej kup używany alternator Boscha od poniżej 100 na allego, na szrotach 150-200
pablomed
Members

Swiatlła krótkie

Postprzez dawidbp » 27 paź 2012, o 14:20

Witam.
Mam swojego Gofra od miesiąca, od 2 Tygodni jest problem najpierw jedna żarówka nie świeciła-wymieniłem.
Dalej nic potem znikła druga .... jeżdżę na długich...która świeca jak zwykłe;/
Sprawdziłem bezpieczniki-ok
Sprawdziłem wtyczkę co lampy-brak prądu :!:
Pytanie gdzie mógł zginać lub proszę o jakiś schemacik żeby naleźć i poprawić
Lub proszę o wasze podpowiedzi ....
dawidbp
Berbeć

Postprzez michaal » 27 paź 2012, o 16:19

Sprawdź czy masz prąd w złączu nad chłodnicą. Bo tam idą przewody do lamp. dopiero od tego złącza idą do przełącznika. Co do pinów w złączu ci nie powiem ale dojdziesz do tego które to. Schematy masz w książkach typu sam naprawiam.
michaal
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 27 paź 2012, o 16:23

dawidbp napisał(a):Sprawdziłem bezpieczniki-ok
Zgoda, ale czy jest na nim napięcie? Bo być może padł przełącznik na kierownicy.
Kolor kabli to żółty z czarnym paskiem (nie na odwrót!!!) i żółty.
Rozbierze Kolega osłonę kolumny kierowniczej i jest dostęp do wtyków manetek. Tam sprawdzamy te żółte przewody.
Zico63
Members

Problem z prawym kierunkowskazem

Postprzez AdamPLSieradz » 27 paź 2012, o 17:52

Hej,
mam takie, wręcz idiotyczne pytanie , ale nie wiem , czy to może być "padająca żarówka" ? Czy coś takiego wogóle istnieje?... otóż mój prawy przedni kierunkowskaz raz dziala raz nie.... pojawiło się to dzisiaj, wraz z nasileniem się opadów, wilgoci. Wyjąłem obudowę i kabelki były nieco zamoczone. Kierunkowskaz , kiedy to jedno światło nie świeci miga bardzo szybko.
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Postprzez kermid » 27 paź 2012, o 18:03

Ja u siebie miałem podobnie,przyczyną była właśnie wilgoć w kierunkowskazie a raczej woda.Wysuszyłem kierunkowskaz ,uszczelniłem wszystko silikonem i do dziś mam spokój
kermid
Badacz tematu

Postprzez trollu » 28 paź 2012, o 02:36

wysusz, uszczelnij. często jak do kierunkowskazu dostaje się woda bardzo szybko wypalają się styki co kończy się wymianą tego plastiku w który wchodzi żarówka, zobacz jak u Ciebie to wygląda. dobrze jest lekko to przesmarować pastą miedzianą. zobacz tez jak wygląda wtyczka bo styki w niej tez mogą być przyrdzewiałe i może nie łączyć
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez pietrasiak2 » 28 paź 2012, o 08:56

trollu napisał(a):wysusz, uszczelnij. często jak do kierunkowskazu dostaje się woda bardzo szybko wypalają się styki co kończy się wymianą tego plastiku w który wchodzi żarówka, zobacz jak u Ciebie to wygląda. dobrze jest lekko to przesmarować pastą miedzianą. zobacz tez jak wygląda wtyczka bo styki w niej tez mogą być przyrdzewiałe i może nie łączyć

Tak jak trolu napisał dodam , że takie woda w obudowie lub duża wilgoć działa przy prądzie stałym jak grzałka , także dobrze doszczelnij kierunek.A przy braku jednej żarowki pozostałe dwie migają zawsze szybciej , a na desce powinien pojawić się jeden raz błysk i zero na tej strzałce co sygnalizuje brak oświetlenia :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez AdamPLSieradz » 28 paź 2012, o 09:43

Dziekuję, przeczyściłem, wychuchałem i wszystko wróciło do normy, pozdrawiam
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka