Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Zico63 » 23 lis 2012, o 22:31

Właśnie "siadłem na necie" i widzę, iż biegnie piękna dyskusja - niestety dla mnie - przedmówcy już w zasadzie wszystkie dwie przyczyny podali: dużo krótsza droga prądu - to raz; przez chwilę pracujęce cztery źródła swiatla, zamiast zwyczajowych dwóch.
I jeszcze co do skrótowo opisanego problemu "źle założone przekaźniki". Chodzi tu Koledze Pablomed o to zapewne, że przekaźniki są zamontowane w takim punkcie instalacji że nie usuwają najważniejszych jej wad: spadków napięcia na złączach i włącznikach. Mają być dołożone możliwie jak najbliżej żarówki reflektora!!! Inaczej robota i nakłady finansowe mijają się z celem. :kwasny:

radomiak napisał(a):jak wrzucę dlugie to pala mi sie obie lampy (zarowki)

To akurat jest znakomicie, O.K. znaczy się. Tylko gdzie on ich dał: w komorze silnika tuż przed lampami, czy w kabinie przed włącznikiem?

Zaraz na pierwszej podstronie jest opis instalowania przekaźników w sposób omijający spadki napięcia a wiążący się z możliwie najmniejszymi zmianami w elektryce. Jest może droższy od innych, bo wymaga czterech przekaźników (bo po jednym na każdą z żarówek [H1] lub włókien żarówek [H4] - ale jest pewny w działaniu i bezpieczny: uszkodzenie nawet całego "toru" elektrycznego lewej czy prawej lampy nie pozbawia nas pracy lampy drugiej; nie wpadamy od razu do rowu.
http://www.golf3.pl/topics4/przekazniki ... fea98d553c
Zico63
Members

Postprzez radomiak » 24 lis 2012, o 23:28

juz wszystko wiem koles podpiol mi tylko swiatla krutkie i biore sie za przerobke. zerknijcie co to jest warte przekaznik z bezpiecznikiem tylko podstawki bym do nich dokupil i troche czasu wolnego skombinowac

http://allegro.pl/przekazniki-12v-30a-g ... tabsAnchor
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez Zico63 » 25 lis 2012, o 02:34

Ciekawe rozwiązanie: choć może jest odrobinę droższe niż suma osobnych i samemu zmontowanych części - to jest to estetyczna i zwarta (zajmująca mało miejsca) konstrukcja.
Zico63
Members

Reflektory w Golf III z 92 r...

Postprzez Golf_GL » 25 lis 2012, o 22:13

Witam dzisiaj próbowałem ustawić światła i zauważyłem różnice między prawym a lewym reflektorem.Dodam że na obu kloszach widnieje napis BOSCH...Chociaż jeden z nich wydaje się starszy.Chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś sposób na to,by sprawdzić,czy są to fabryczne reflektory?Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi..
Golf_GL
Czytacz

Rocznik: 1992
Silnik: 1.8 90 KM ABS
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez trojeczkaGT » 25 lis 2012, o 22:31

hella byly ori raczej :D a ze swieci nizej tak powinno byc w przepisach :)
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Radi » 25 lis 2012, o 23:31

BOSCH tez wychodził ori a czy sa to orginalne reflektory od twojego samochodu to raczej nieda sie ustalić chyba ze są znakowane numrerm w co wątpie
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Gofer » 26 lis 2012, o 01:26

Golf_GL napisał(a):Chociaż jeden z nich wydaje się starszy.

Na plastiku lampy ale niewiem w którym miejscu powinna byc data produkcji lamy .
Data jest w formie kółka , w środku jest rok a strzałka pokazuje miesiąc .
Gofer
Gaduła

Postprzez PrzemkoXVI » 26 lis 2012, o 11:26

Bosch'e wychodziły seryjnie. Wiem, bo były to pierwsze lampy w moim dupowozie :-P . Jedna lampa w/g przepisów eupejskich (ta od strony kierowcy) powinna świecić nieco słabiej, żeby nie oślepiać aż nadto kierowców jadących lewym pasem.
PrzemkoXVI
Members

Reflektory Angel Eyes Black, co zrobić?

Postprzez netka22 » 26 lis 2012, o 18:40

Witam.
Nie wiem czy wybrałam dobry dział(jeśli nie, przepraszam i proszę o przeniesienie), ale mam następujące pytanie.Czy mogę gdzieś dostać sam klosz do takiej lampy jak zdjęcie niżej? Niestety jedną lampę mam zbitą i trzeba by było wymienić w niej sam klosz, z tym że dzwoniłam do sklepu Sonar i oni proponują całą lampę, w innym sklepie trzeba komplet dwóch lamp kupić. Cała lampa to dla mnie zbyt duży koszt jak na tą chwilę. Już nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać. Na Allegro widzę klosze clear za 48+ przesyłka, ale boje się, że kupię i okaże się, że nie będzie to dobrze wyglądać, a z tego co widzę nie mają możliwości odbioru osobistego, żeby można było zobaczyć czy pasuje... Nie znam się na tych kloszach i nie mam pojęcia czy mogę znaleźć jakiś zamiennik który NIE popsuje efektu, czy jestem po prostu w d*pie ładnie określając.

Obrazek
netka22
Czytacz

Postprzez prezesik » 26 lis 2012, o 19:43

Poszukaj na allegro takich lamp, może ma ktoś na sprzedaż jedną potrzebną Ci sztukę. A co do kloszy to teoretycznie wg kształtu lampy powinny pasować, lecz się pod tym nie podpisuję, niech się jeszcze ktoś wypowie. W tych lampach klosz jest z tworzywa sztucznego, a te z allegro są szklane. Jak już wymieniać to komplet kloszy, bo będzie różnica między lampami.
prezesik
Members

PROBLEM - oświetlenie lampa przód

Postprzez max.xander » 26 lis 2012, o 19:51

Witam, jest problem, niedawno wymieniłem lampy z przodu na standardowy zamiennik na 2x h1 i wszystko podłączone ok. Problem taki, że lewa h1 od mijania zapala się po przejechaniu jakiegoś określonego odcinku dopiero, a reszta żarówek świeci się standardowo po włączeniu. I cykl się powtarza w momencie gdy odstawie mk3 na jakąś chwilke, - zapalam światła, wszystko prócz lewej przedniej działa...
jakieś spostrzeżenia???
Ostatnio edytowano 26 lis 2012, o 22:07 przez max.xander, łącznie edytowano 1 raz
max.xander
Berbeć

Postprzez paliwo » 26 lis 2012, o 21:13

Miałem tak już, sprawdziłem wszystkie przewody i był jeden lekko przerwany
paliwo
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka