Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pawel002626 » 17 gru 2012, o 23:04

w leflektorach gdzie masz zarowke H4 mijania gasna gdy swieca dlugie
natomiast jak zmienisz reflektor na H1+H1 to bedziesz musial rozbudowac uklad zasilania swiatel dlugich bo w tych leflektorach swieca dwie na raz zarowki. jak nie dasz przekaznika to czy wlaczysz mijania czy dlugie to i tak beda swiecily dwie zarowki

[ Dodano: 2012-12-17, 22:10 ]
Pamietaj tylko ze do kazdej lampy jeden przekaznik nie inaczej. Bo kazda lampa ma swoja wiazke chodzi o to zeby nie obciazac tylko jednej wiazki lampy tylko rownomiernie co zapobiegnie grzaniu sie instalacji badz jej zapaleniu.
pawel002626
Czytacz

Zarówki z diodami smd spaliło bezpiecznik

Postprzez gello1 » 19 gru 2012, o 16:44

Witam zakupiłem sobie żaróweczki do lampki wewnętrznej oświetlenia.
I w momencie włączenia lampki spaliło mi bezpiecznik.
Co zauważyłem to żarówki zostały sprawdzone na zewnętrznym zasilaczu 12V i są sprawne.
Wiadomo, że diody przewodzą tylko w jedną stronę a wkładałem bez sprawdzania polaryzacji.
I tak główkuję czy włożenie niezgodne z polaryzacją spaliło mogło spalić mi bezpiecznik??
Proszę o odpowiedź!!!

żarówki to takie coś:

[center]Obrazek[/center]
gello1
Gaduła

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 19:15

czy po włożeniu nowego bezpiecznika na starych żarówkach wszystko działa?
pablomed
Members

Postprzez gello1 » 19 gru 2012, o 20:05

pablomed napisał(a):czy po włożeniu nowego bezpiecznika na starych żarówkach wszystko działa?

tak wsio działa ale męczy mnie ta polaryzacja? Czy to ma jakiś wpływ na to??
gello1
Gaduła

Słabe napięcie na żarówkach

Postprzez Damianeros » 19 gru 2012, o 20:33

Witam, w moim golfiku są bardzo słabe światła mijania i drogowe. Po sprawdzeniu miernikiem napięć okazuję się, że na żarówkach mam zaledwie 11-11-7 V już przy włączonym silniku :-( Czytałem już co nieco o słabych światłach, ale nie wiem co może dokładnie być.
Są zamontowane przekaźniki, masa jest ok (sprawdzałem - od aku do - z żarówki żadnej poprawy), tknęło mnie aby spróbować nie z masą a z + bezpośrednio z aku świeci lepiej.
Wnioskuję, że coś z kablami lub z włącznikiem. Dodam jeszcze, że instalacja przekaźników do samych lamp (około 30 cm jest robiona jakby na szybko, [poprzedni właściciel zmieniał lampy]) a wcześniej jest tj. po staremu.
Stacyjka, włącznik, stare kable z przekaźnikami?
Damianeros
Czytacz

Postprzez prezesik » 19 gru 2012, o 21:30

Damianeros napisał(a):stare kable z przekaźnikami?
raczej zbyt długie kable od akumulatora poprzez przekaźnik aż do żarówki. Proponuję przekaźniki założyć jak najbliżej żarówek, aby skrócić do minimum długość kabli (+) zasilających żarówki.
Druga sprawa to lutowanie wszystkich połączeń (wsuwki na przekaźnik, na oczko do klemy).
Mogą być nieodpowiednio dobrane przewody zasilające żarówki na przekaźnikach.

Dla przypomnienia jeszcze raz cały artykuł o dodatkowych przekaźnikach na światła.

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... iate%C5%82
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 21:55

sprawdź tylko napięcie ładowania czy jest wystarczające. Jeśli tak to jest to tylko kwestia niefachowego montażu przekaźników, prawdopodobnie kiepskiej jakość wsuwki które się obluzowały, może wypalone styki przekaźników (wątpię) lub zbyt cienkie kable (też wątpię). Sprawdź też kable masowe one nie ida przez przekaźniki tylko zostały zapewne jak było w oryginale - lecą przez okrągłe złącze nad chłodnicą - może coś nie kontaktuje ta masa. Więc tak samo jak podpinałeś plus z aku podepnij też na próbę masę z klemy ujemnej.
pablomed
Members

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 21:58

nie powinno się nic uszkodzić od takiej pomyłki. Natomiast było parę tematów o uszkodzeniu elektroniki przyciemniacza lampki po włożeniu diodowych żarowek, na jakiej zasadzie nie mam pojęcia - sprawa dla elektroników, ale jeśli nie masz zamiaru się w to wgłębiać to żarówkę ściemniającą się zostaw normalną, zmień tylko drugą.
pablomed
Members

Postprzez gello1 » 19 gru 2012, o 22:39

pablomed napisał(a):ściemniającą
to masz na myśli tą od otwierania drzwi???
A co tam za elektronika skoro to rozłącza na krańcówkach drzwi. Chyba, że coś nie wiem?? :zdegustowany:
gello1
Gaduła

Postprzez Damianeros » 19 gru 2012, o 23:39

Napięcie ładowania z tego co wiem jest bardzo dobre 14,5V. Pisałem już, że sprawdzałem i + i masę na żarówkach, z masą bezpośrednio z aku do żarówki bez zmiany, a zaś z + z aku i bezpośrednio do żarówki świeciły jaśniej.
Skrócę a raczej wymienię kable od przekaźników na nowe, bo strasznie to wygląda (jutro jak będzie jasno zrobię zdjęcia). Wsuwki są nowe (z długich tak się trzymają ze wyciągnąć nie mogłem :-> )
Sprawdzałem jeszcze napięcie w samych przekaźnikach (z tego co wiem nie jest wskazane odłączanie jednej lampy gdy świecą, mimo to sprawdziłem) i właśnie w tych przekaźnikach jest takie małe napięcie 11V.
A jeszcze co do ewentualnej wymiany kabli, to je wymienić od tego przekaźnika [url=http://]http://imageshack.us/photo/my-images/174/kabelno8.jpg/[/url](jeśli się nie mylę, nie jestem elektromechanikiem :P), jeszcze sprawdzę czy może tam nie ma spadku napięcia.

Pozdro i dzięki za porady :)

EDIT!

To już wiem w czym problem :D Prąd dochodzący do przekaźników ma 14,3 V (przy włączonym silniku) ale już prąd, który wychodzi (sprawdziłem bezpośrednio na kablu) ma 11,3V max. Przekaźniki nie wyglądają na zaśniedziałe, co najwyżej jakby przetarte od częstego rozłączania (tak mi się wydaje). prawa lampa i lewa lampa nie bardzo widać lewą ale jest podobnie z kablami jak prawa :-/

Reasumując coś jest z przekaźnikami, może luty. Kable wymienię tak czy siak tylko nie wiem co zrobić z przekaźnikami, kupić nowe czy jakoś poprawić obecne i ile kosztują nowe?
Damianeros
Czytacz

Postprzez pablomed » 20 gru 2012, o 18:41

lampka może mieć automatytkę wyłączający ją po ok 10 s.
, myślałem ze w tym roczniku to już stadard.
pablomed
Members

Postprzez k0nr4d » 21 gru 2012, o 15:57

Polaryzacja nie ma wpływu, po prostu w kierunku zaporowym nie zaświeci i tyle. Ja mam diodową żarówkę w podsufitce i działa.
k0nr4d
Gaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka