siemka
ja mam w swoim zamontowane takie ledy
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-verte ... 86033.htmlmaja automatyczny wlacznik i dodatkowo po wlaczniu swiatel mijania ledy gasna czyli wszystko jest zgodne z polskimi przepisami ruchu drogowego a podlaczenie i montaz bardzo prosty
najpierw ledy w zderzak (nie wyzej niz 25cm nad ziemia i nie glebiej niz 40cm od krawedzi zderzaka)
kabel +12 (czerwony) podlaczylem pod kabel od klaksonu w kostce przy chlodnicy (bez wlaczonego zaplonu nie ma tam pradu po przekreceniu kluczyka pojawia sie tam prad) kabelek czarny do minusa na aku a zolty kabelek pod + w lampie dzieki zoltemu kabelkowi przy zapaleniu swiatel mijania gasna ledy
bede w domu wkleje foty i film jak to wyglada
[ Dodano: 2011-06-01, 10:27 ]ja opisze jak ja mam zrobione
ledy ktore mam zamontowane posiadaja wbudowany wlacznik automatyczny z kazdej lampki wychodza 3 kabelki:
czerwony - prad
czarny - masa
zolty - wlacznik automatyczny
i tak pokolei
czerwony kabeleke ciagniemy do gniazda ktore jest nad chlodnica przy silniku i tam wpinamy sie w czarno-zolty kabel - jest to kabel zasilajacy klakson (jest juz zabezpieczony bezpiecznikiem) i bez wlaczonego zaplonu nie ma na nim pradu, prad pojawia sie w chwili przelrecenia kluczyka w stacyjce
czarny - podpinamy pod mase w akumulatorze
zolty wpinamy sie w kostke od lampy w kabel koloru zoltego - jest to kabel plusowy zarowki swiatel mijania
i jak sie podlaczysz w taki sposob w chwili wlaczenia zaplonu zapala sie ledy do jazdy dziennej a w chwili wlaczenia swiatel mijania zgasna i na odwrot.
wg polskiego prawa swiatla do jazdy dziennej musza miec homologacje E4 zeby mogly swiecic jako oddzielne zrodlo swiatla i powinne gasnac w chwili wlaczenia sie swiatel mijania
natomiast jezeli masz ledy do jazdy dziennej z homologacja E14 to wtedy musza one swiecic wraz ze swiatlami pozycyjnymi
tutaj zamieszczam kilka fotek jak to jest u mnie (prosze nie sugerowac sie zielonym kablem musialem zrobic przedluzke gdyz braklo kabla)
<
<
<
miejsce montazu ledow
<
oraz filmik jak to wyglada po wszystkim
- Kod: Zaznacz cały
http://www.youtube.com/watch?v=7Rnw_FBWiGc