światło w bagażniku

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

światło w bagażniku

Postprzez vega25 » 18 lip 2014, o 19:29

Witajcie forumowicze, mam problem z swiatłem w bagażniku bo nie świeci? co mogę sprawedzić żeby znaleźć usterkę i zrobić to?
vega25
Czytacz

światło w bagażniku

Postprzez palio » 18 lip 2014, o 19:31

Bezpiecznik sprawdzony, żarówka?
palio
Administrator

Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

a

Postprzez vega25 » 18 lip 2014, o 19:41

aaa który to jest bezpiecznik bo z rozpiski tłumazonej to nie jest opisane dokładnie, żarówka cała i dobra :)
vega25
Czytacz

Postprzez Thorsten » 18 lip 2014, o 19:41

swich w zamku to on często zawodzi. zdejmij z klapy plastikową osłonę trzyma się na jednej śrubie we wnęce na dłoń a reszta to zatrzaski. odepnij cięgło od zamka, i imbusem odkręć zewnątrz zamek w tedy wyjdzie ci zamek ze włacznikiem, odepnij wiązkę i zewrzyj kawałkiem przewodu oba piny. Jeśli zaświeci się w światło w bagażniku to włącznik jest do czyszczenia a jeśli nie to sprawdz wiązkę kabli albo gdzieś coś jest zaśniedziałe i nie łączy. ale stawiam na włącznik, ja walczę ze swoim odkąd pamiętam i zawsze to samo bo albo nie włącza albo światło mruga. Powodzenia
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Thorsten
Moderator Globalny

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB

Postprzez vega25 » 18 lip 2014, o 19:45

ok dzięki kolego za naprowadzenie :) postaram się już jutro z tym po walczyć :) jak będzie coś nie tak to odezwe się, THX!
vega25
Czytacz

Postprzez Opik » 18 lip 2014, o 22:50

Jasper, dzięki, mój też nie działa od jakiegoś czasu więc wykorzystam ten sposób, może akurat :D
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Thorsten » 19 lip 2014, o 11:06

Opik, vega25,

powodzenia ;-)

[ Dodano: 2014-07-19, 11:50 ]
sory za dual post ale właśnie naprawiłem problem ze światłem w bagażniku w swoim aucie i postaram się opisać jak podejść do sprawy by naprawić u każdego kto ma taki problem.

1. Jeśli mamy pewność że żarówka jest sprawna, to winny jest włącznik umieszczony w zamku - po otwarciu klapy widać go, włącznik jest po jego prawej stronie czyli narażony jest na działanie np. wilgoci która tworzy problem potem.
2. ZDJĘCIE OSŁONY
- śruba krzyżak znajduje się we wnęce na dłoń a reszta to zatrzaski, mocne szarpnięcie zdejmuje całą osłonę w chwilę.
3. DEMONTAŻ ZAMKA
- od zamka do wkładki idzie cięgło, delikatny ruch i cięgło wyskakuje z mocowania.
- odkręcamy zamek zewnątrz który trzyma się na dwóch widocznych śrubach imbusowych.
- zamek jest już wolny, wysuwamy go delikatnie z karoserii tak max 10cm gdyż stale podpięty jest do niego przewód do włącznika.
- odpinamy złączkę kabla od zamku i zamek jest już wolny. Można spróbować zewrzeć piny we wtyczce która została w aucie i powinno się w zaświecić oświetlenie bagażnika, jeśli nie to czyścimy piny np czubkiem noża i sprawdzamy żarówkę. Jeśli światło się zaświeci to winny jest włącznik.
4. CZYSZCZENIE WŁĄCZNIKA
- włącznik wmontowany jest w zamek jednym zatrzaskiem który spokojnie podważamy płaskim śrubokrętem i zamek wychodzi bez problemu.
- można potraktować go sprężonym powietrzem jednak wątpię by przyniosło to rezultat.
- trzeba postarać się zapamiętać ustawienie sprężyny trzymającej te małe ramie.
- zarówno ramie jak i sprężyna pracują na małej osi którą musimy wyciągnąć, ja użyłem do tego igły,
- włącznik rozkłada się na czynniki pierwsze,
- w samym wnętrzu włącznika znajdziemy dwa pola stykowe które traktujemy papierem ściernym usuwając ewentualny nalot brudu, tak samo robimy z metalową zworą znajdującą się na plastikowym ramieniu z włącznika.
5. SKŁADANIE WŁĄCZNIKA
- tutaj już okazuje się twórczość własna, ja wsunąłem oś w obudowę włącznika, potem sprężynę i na końcu ramie. ścisnąłem całość kombinerkami a drugą ręką i igłą naginałem oś by dobrze wsunęła się w miejsca dla niej przeznaczone.
- wkładamy włącznik do zamka
Składamy w całość, czyli przewód do włącznika, cięgło do wkładki i śruby na swoje miejsce
MUSI DZIAŁAĆ:D

:wstyd:
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Thorsten
Moderator Globalny

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB

- - -

Powrót do Elektryka