Opik,
vega25,
powodzenia
[ Dodano: 2014-07-19, 11:50 ]sory za dual post ale właśnie naprawiłem problem ze światłem w bagażniku w swoim aucie i postaram się opisać jak podejść do sprawy by naprawić u każdego kto ma taki problem.
1. Jeśli mamy pewność że żarówka jest sprawna, to winny jest włącznik umieszczony w zamku - po otwarciu klapy widać go, włącznik jest po jego prawej stronie czyli narażony jest na działanie np. wilgoci która tworzy problem potem.
2. ZDJĘCIE OSŁONY
- śruba krzyżak znajduje się we wnęce na dłoń a reszta to zatrzaski, mocne szarpnięcie zdejmuje całą osłonę w chwilę.
3. DEMONTAŻ ZAMKA
- od zamka do wkładki idzie cięgło, delikatny ruch i cięgło wyskakuje z mocowania.
- odkręcamy zamek zewnątrz który trzyma się na dwóch widocznych śrubach imbusowych.
- zamek jest już wolny, wysuwamy go delikatnie z karoserii tak max 10cm gdyż stale podpięty jest do niego przewód do włącznika.
- odpinamy złączkę kabla od zamku i zamek jest już wolny. Można spróbować zewrzeć piny we wtyczce która została w aucie i powinno się w zaświecić oświetlenie bagażnika, jeśli nie to czyścimy piny np czubkiem noża i sprawdzamy żarówkę. Jeśli światło się zaświeci to winny jest włącznik.
4. CZYSZCZENIE WŁĄCZNIKA
- włącznik wmontowany jest w zamek jednym zatrzaskiem który spokojnie podważamy płaskim śrubokrętem i zamek wychodzi bez problemu.
- można potraktować go sprężonym powietrzem jednak wątpię by przyniosło to rezultat.
- trzeba postarać się zapamiętać ustawienie sprężyny trzymającej te małe ramie.
- zarówno ramie jak i sprężyna pracują na małej osi którą musimy wyciągnąć, ja użyłem do tego igły,
- włącznik rozkłada się na czynniki pierwsze,
- w samym wnętrzu włącznika znajdziemy dwa pola stykowe które traktujemy papierem ściernym usuwając ewentualny nalot brudu, tak samo robimy z metalową zworą znajdującą się na plastikowym ramieniu z włącznika.
5. SKŁADANIE WŁĄCZNIKA
- tutaj już okazuje się twórczość własna, ja wsunąłem oś w obudowę włącznika, potem sprężynę i na końcu ramie. ścisnąłem całość kombinerkami a drugą ręką i igłą naginałem oś by dobrze wsunęła się w miejsca dla niej przeznaczone.
- wkładamy włącznik do zamka
Składamy w całość, czyli przewód do włącznika, cięgło do wkładki i śruby na swoje miejsce
MUSI DZIAŁAĆ:D