swiatło we wnętrzu golfa

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

swiatło we wnętrzu golfa

Postprzez Jacek Rosiński » 25 lis 2010, o 20:22

mam wielka sprawe. czy bylby ktos tak dobry i pomogl mi w ogarnieciu tej kwestia. poprostu nie swieci swiatelko w srodku. troche tam grzebalem ale wydaje mi sie ze nie ma tam pradu wogole. gdzie mozna szukac tych kabli w aucie zeby nawet podlaczyc jakby nowa instalacje do tego swiatelka nie koniecznie w tym samym miejscu... bardzo bym prosil o jakies rady bo to niby pierdola jak to moj stary mowi ale jednak bardzo potrzebna np noca. z gory dzieki :D
jac
Jacek Rosiński
Czytacz

swiatło we wnętrzu golfa

Postprzez swatu » 25 lis 2010, o 20:31

Jacek Rosiński napisał(a): ale wydaje mi sie ze nie ma tam pradu wogole
to sprawdz pierw miernikiem czy faktycznie nie masz tam zasilania.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kamyk212121 » 25 lis 2010, o 20:35

własnie własnie:) miernikiem a jak nei masz to żarówą:) az niemozliwe ze niema tam zasilania:) sprawdz i napisz zaradzimy nie ma sensu ciagnac tam nowej instalki ponieważ moze to jakas pierdółka:0
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 25 lis 2010, o 21:25

A w zapalniczce jest? Moze bezpiecznik 21.
Praktycznie, to jeśli bezpiecznik jest dobry a samochód nie był ostatnio u blacharzy by mu coś zrobili - to napięcie technicznie nie może się "zgubić", nie ma po drodze złącz.
Zico63
Members

Postprzez killah » 25 lis 2010, o 21:39

sprawdź czymś czy masz napięcie we włącznikach w drzwiach. Wyjmij te włączniki i posprawdzaj kombinacje, Jak będzie +12v na każdym w wiązce to znaczy ze prąd w nich jest. sa 3 kable w każdym włączniku nie pamiętam niestety pomiędzy którymi ma być +12.

Jak już ogarniesz ten temat to są 2 wyjścia, Uszkodzone włączniki w drzwiach albo zepsuta lampka (serio ona może się popsuć - u mnie pomogła właśnie wymiana)

najlepiej weź pożycz od kogoś działającą lampkę wnętrza i sprawdź czy gaśnie po zamknięciu drzwi (po ~10 sekundach powinna zgasnąć)
killah

Postprzez pablomed » 26 lis 2010, o 00:06

we łącznikach drzwiowych niema plusa tylko masa. W brązowym kablu jest zawsze, po otwarciu drzwi podawana jest na brązowo-biały i nim do lampki - ale i bez niej lampka powinna zaświecić w pozycji "włączona na stałe". Do lampki ma dochodzić plus stały czerwono czarny, plus po zapłonie czarno biały(potrzebny do wyłączenia czasówki po włączeniu silnika), masa brązowy, masa załączana o otwarciu drzwi brązowo - biały. Jak te cztery kable mają co potrzeba to spalone są żarówki albo elektronika lampki do wymiany ze szrotu. Dla zaawansowanych można próbować naprawić - kondensatory chyba się psują
pablomed
Members

Postprzez killah » 26 lis 2010, o 00:54

pablomed napisał(a):we łącznikach drzwiowych niema plusa tylko masa. W brązowym kablu jest zawsze, po otwarciu drzwi podawana jest na brązowo-biały i nim do lampki - ale i bez niej lampka powinna zaświecić w pozycji "włączona na stałe". Do lampki ma dochodzić plus stały czerwono czarny, plus po zapłonie czarno biały(potrzebny do wyłączenia czasówki po włączeniu silnika), masa brązowy, masa załączana o otwarciu drzwi brązowo - biały. Jak te cztery kable mają co potrzeba to spalone są żarówki albo elektronika lampki do wymiany ze szrotu. Dla zaawansowanych można próbować naprawić - kondensatory chyba się psują

koszt nowej lampki to 15 zł.. nie wiem czy jest sens. I fakt zapomniałem dodać że trzeba jeszcze sprawdzić kable przy kostce lampki.
killah

- - -

Powrót do Elektryka