Sygnalizator włączonych/wyłączonych świateł

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Titus-s » 10 maja 2011, o 11:34

Witam,
Panowie, wczoraj kupiłem sygnalizator akustyczny włączonych/wyłączonych świateł i podpiąłem do bezpieczników 3 i 13 jak radził jeden z forumowiczów.
W takiej konfiguracji działa to jak należy - wsiadam do samochodu - cicho, przełączam kluczyk w stacyjce - pisk (przypomnienie o włączeniu świateł), włączam światła - cicho. Po jeździe wyłączam kluczyk - pisk (wyłącz światła).

Pytanie moje jest następujące:
Da się podpiąć to tak by dźwięk rozlegał się przy włączonych światłach i wyłączonym silniku oraz wyłączonych światłach i włączonym silniku?
Jeśli tak, to w jaki sposób to podpiąć i czy będzie w stanie zrobić to zwyczajny zjadacz chleba? :-)
Titus-s
Berbeć

Postprzez falko29 » 10 maja 2011, o 23:01

czegoś nie rozumiem :
Po jeździe wyłączam kluczyk - pisk (wyłącz światła).

Da się podpiąć to tak by dźwięk rozlegał się przy włączonych światłach i wyłączonym silniku

No przecież to to samo jest .... :wstyd:

wsiadam do samochodu - cicho, przełączam kluczyk w stacyjce - pisk (przypomnienie o włączeniu świateł

dźwięk rozlegał się przy(...)wyłączonych światłach i włączonym silniku?

tutaj również pytasz o to samo.. :hyhy:

zasada taka.
silnik włączony + światła wyłączone = pisk
silnik włączony + światła włączone = cisza
silnik wyłączony + światła wyłączone = cisza
silnik wyłączony + światła włączone = pisk
:zdegustowany:
Mój diesel chyba jest popsuty :( - nie kopci... :D
falko29
Czytacz

Postprzez Titus-s » 11 maja 2011, o 09:17

Przekręcenie kluczyka nie jest równoznaczne z uruchomieniem silnika. Być może nie wyraziłem się zbyt ściśle. Chodzi o to, że teraz dźwięk rozlega się po przekręceniu kluczyka a chciałbym by działo się to dopiero po uruchomieniu silnika.
Titus-s
Berbeć

Postprzez falko29 » 11 maja 2011, o 10:35

Teraz rozumiem. Nie wem, czy nie musisz podpiać zamiast 3 -13, to np 1-13 lub 2-13, bo w sumie światła mijania, dostają prąd dopiero po włączeniu silnika. Na wyłączonym silniku można jedynie świecić postojami, lub długimi.
bezp 3 jest chyba własnie od postojówek
falko29
Czytacz

Postprzez Titus-s » 11 maja 2011, o 11:50

Dzięki, spróbuje. Choć trochę tego nie jarzę. 3 to podświetlenie tablicy rejestracyjnej, 13 - klakson i wentylator chłodnicy. 3 dostaje prąd kiedy włączam światła, a 13 kiedy przekręcę kluczyk. Wydawało mi się, że to 13 trzeba by zmienić. W każdym bądź razie spróbuje mając nadzieję, że nic nie spale :)
Titus-s
Berbeć

Postprzez falko29 » 11 maja 2011, o 22:38

prawda, spróbuj coś zamienić z 13'stką. zamiana z 3 na 2 lub 1,konczy się tym, ze nie piszczy nawet na zgaszonym silniku, gdy są zapalone światła, bo wtedy automatycznie gasną mijania i zostają postojówki,
falko29
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka