syrenka do uniwersalnego alarmu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez burza999 » 26 gru 2012, o 10:06

Witam Mam u siebie zamontowany uniwersalny c.zamek z sygnalizacją kierunkowskazami i syrenką Chcę zamontować do niego właśnie syrenkę i moje pytanie czy da radę zamontować oryginalna syrenkę z golfa IV do tego uniwersalnego zestawu ? (ori syrenka ma 3 wejścia a z c. zamka wychodzą tylko 2 przewody (prąd i masa)
Zdjęcie syrenki z golfa IV
Obrazek
Obrazek
burza999
Berbeć

Postprzez pablomed » 26 gru 2012, o 23:22

Nie jestem pewien ale raczej nie. W ori są pewnie dwa przewody plus i masa a trzeci sygnałowy - sterujący. Kup sobie dowolną syrenkę do uniwersalnych sterowników - alarmów.
pablomed
Members

Postprzez pawel002626 » 1 sty 2013, o 03:29

brązowy: -masa (skrajny)
żółto-??? +plus (skrajny)
środkowy podaj na chwilke mase jak bedzie zero reakcji to podaj plus
jak zadzala na dwuch plusach to mase podepnij z centralki a dwa plusy z jednego plusa centralki
Przyklad podlaczenia plusa z centralki

(plus)
centralny------======syrena

a jak potrzebuje dwuch mas (maloprawdopodobne) to dwie masy z jednej centralki oraz plus z jednego przewodu centralki

(minus)
centralny----------------==========syrena

Pozdrawiam
Ps. U siebie tez mam imitacje alarmu. Jeszcze jedno sprawdz czy centralka na wyjsciu nie zmienia polaryzacji tzn, przy zamykaniu np. zeilono-czarny to plus a zolty minus a przy otwieraniu robi sie odwrotnie zielono-czarny to minus a zolty plus ja mialem taki cyrk. Ale zaden problem rozwiazalem to zwyklym przekaznikiem cena ok 8 w sklepie motoryzacyjnym od fiata 126p nie pamietam teraz jego symbolu ale wybralem najtanszy bo nie plyna przez niego jakies duze prady on ma tylko sterowac syrenka a przekaznikowi obojetne to jest gdzie ma minus a gdzie plus podany na cewke przekaznika u mnie to wyglada tak dwa przewody ktore wychodza z centralki podlaczylem do cewki przekaznika. mase syreny z budy a plus rownierz z przekaznika. dopiero jak przekaznik dostanie sygnal zalacza centralke, do ktorej przychodza dwa plusy (mostek) z przekaznika. Proste a cieszy i być może odstrasza.

[ Dodano: 2013-01-01, 03:24 ]
/topics4/addform.html?%20Obrazek
pawel002626
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka