Szumy w radiu po podłączeniu telefonu do ładowania

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Sekate » 13 kwi 2012, o 10:02

Witam,
tak jak w temacie, gdy podłączę do zapalniczki telefon, żeby się ładował radio zaczyna zakłócać. Myślę, że masa jest za słaba. Masę z radia mam podłączoną pod masę zapalniczki (masa z anteny była za słaba), podświetlenie popiołki też mam pociągnięte z zapalary.
Co mam z tym faktem zrobić? Pociągnąć do radia jakąś inną masę?

Pozdrawiam.
Sekate
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 13 kwi 2012, o 17:04

Jeżeli to CB radio ( bo nie określiłeś ) to zakłócenia będą, u mnie też są. Poprostu ja zrobiłem zasilanie zapalniczki, car-audio i CB na jednym grubym kablu. Ładowarka emituje zakłócenia i niestety tego się nie pozbędziesz. Można kombinować z różnymi ferrytami na kablach, ale niewiele to da.
prezesik
Members

Postprzez Sekate » 13 kwi 2012, o 19:20

Zwykłe radio, takie co się odbiera RMF itd ;)
takie dokładnie http://allegro.pl/radio-samochodowe-nav ... 15375.html

Czyli pociągnięcie masy bezpośrednio do radia, nie podłączając żadnych innych urządzeń nic nie da?
Sekate
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 13 kwi 2012, o 19:27

Podepnij radio dwoma kablami bezposrednio z akumulatorem, powinno byc ok. Np. U mnie w pioneerku nic nie szumi, moze to wina jakosci marki, ktora wyprodukowala radio... lub ladowarki, ktora moze jest niefirmowa.
prezesik
Members

Postprzez Sekate » 13 kwi 2012, o 19:31

Muszę podpiąć tylko samą masę, bo to radio kradnie prąd.

Ładuję telefon czymś takim http://www.dealextreme.com/feedbacks/Br ... 470~page.5
+ dwa kable lecące do telefonu. Jutro pokombinuję :)
Sekate
Badacz tematu

Postprzez marcinkoz2910 » 14 kwi 2012, o 00:30

jeśli się z tym uporasz to daj znać bo ja już długo walczę z zakłóceniami indukcyjnymi i nie mogę sobie z tym poradzić :niepewny:
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 14 kwi 2012, o 01:40

Ja ładuję telefon położony na tylnym siedzeniu + przedłużacz z zapalniczki. To nawet lekko pomaga. Komórki "sieją" niebywale zakłóceniami.
Na marginesie, jeśli telefon leży w odległości do ok. 80 cm od pracującego telewizora, po zakłóceniach na obrazie wiem, że za dwie sekundy ktoś zadzwoni - zanim jeszcze telefon w widoczny sposób "ożyje"! Taki to więc sprzęt.
Zico63
Members

Postprzez Sekate » 14 kwi 2012, o 12:30

Ja jeżdżę z włączonym yanosikiem, dlatego muszę mieć podłączony tel na stałe do prądu. Telefon mam zamontowany po lewej stronie od kierowcy, czyli aż tak blisko radia nie jest.

Tylko tutaj słyszę ewidentnie szumy, a nie takie 'pipanie'? jakie zazwyczaj słychać w głośnikach gdy ktoś dzwoni. Dziwne, dziwne ;) Zaraz wyjdę pogrzebać w aucie i spróbuję z tym powalczyć.

edit:
Pogrzebane. Podłączenie masy do akumulatora nic nie dało, do metalu pod gumą z kablami przy otwartych drzwiach też nic. Postanowiłem wszystko złożyć tak jak było i iść do domu. Po złożeniu okazało się, że zakłóceń nie ma :zdziwko: (a jeżeli są to minimalne) Myślę, że problem tkwił w słabym połączeniu masy, wcześniej kabel z masą od radia miałem owinięty w okół kabla z masą do zapalary, teraz splotłem je bardziej ze sobą (kabel z masą zapalniczki rozdzieliłem na pół, koniec kabla z masą radia też i poskręcałem jak najmocniej się dało) myślę, że jeżeli kable będą zlutowane to problemu nie będzie również.
Sekate
Badacz tematu

- - - airmax.pl/airmax-internet-opinie

Powrót do Elektryka