Szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Szyberdach

Postprzez cineks » 16 kwi 2012, o 18:38

Witam nie działa mi szyberdach. Odkręciłem cały silniczek i sprawdziłem kostke prąd dochodzi przełącznik wszysko jest ok. Po rozebraniu silnika i sprawdzeniu próbówką na silnik cały czas jest podawany prąd na obydwie szczotki gdy odlutowałem silnik od modułu przy próbie wtedy na module podczas naciśnięcia przełącznika na 1 końcówce odcina prąd i jak się domyślam podaje mase, jednak po ponownym przylutowaniu końcówek silnika do modułu ta masa nie jest podawana na obu jest stale prąd jedynie lekko przygasa. Co może byś przyczyną?? Dodam że po odlutowaniu silnika od modułu podłączyłem go na krótko do prądu i jest on sprawny
cineks
Berbeć

Szyberdach

Postprzez prezesik » 17 kwi 2012, o 18:19

Szyber stoi w miejscu, coś go blokuje, silniczek nie może ruszyć, wtedy aż przygasa światełko.
prezesik
Members

Postprzez cineks » 17 kwi 2012, o 18:59

nie no wszystko jest w porządku ręcznie wszystko działa rozsuwa zamyka ale coś z tym silnikiem nie tak. Czy to normalne że na ten silnik jest podawany stale prąd?
cineks
Berbeć

Postprzez _hanusek_ » 17 kwi 2012, o 21:08

witam... kolego moim zdaniem sa dwie przyczyny ktore tak walsnie robia...

a mianowicie :
jak elektrycznie otwierasz szyberdach to zasun ta srube klapka w ktora idzie klucz do recznego otwierania.... gdy jest odsunieta silnik nie ruszy.

druga opcja to moze blokowac taka szyna ktora jest dodana na odprowadzanie wody. u mnie tak sie dzieje ze to blokuje lekko. sprobuj te dwie mozliwosci
_hanusek_
Czytacz

Postprzez cineks » 17 kwi 2012, o 21:51

wykluczam te możliwości ponieważ u mnie na silniczku nie ma klapki mam taki silniczek jak ten : http://moto.allegro.pl/silniczek-szyber ... 20123.html .
A przy próbie nie przykręcałem go do dachu tylko trzymałem w ręce i przełączałem włącznik więc nie ma mozliwości żeby coś było zacięte
cineks
Berbeć

Postprzez _hanusek_ » 17 kwi 2012, o 22:48

cineks napisał(a):wykluczam te możliwości ponieważ u mnie na silniczku nie ma klapki mam taki silniczek jak ten : http://moto.allegro.pl/silniczek-szyber ... 20123.html .
A przy próbie nie przykręcałem go do dachu tylko trzymałem w ręce i przełączałem włącznik więc nie ma mozliwości żeby coś było zacięte

moze klapka wylamana i dlatego nie rusza nawet sam
_hanusek_
Czytacz

Postprzez cineks » 19 kwi 2012, o 12:30

Nie takiej klapki w tym silniku nie ma to 92 rok więc może jeszcze jakieś stare silniczki były;p dzisiaj znowu z tym walczyłem troche z rana ale bez skutku
cineks
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka