szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

szyberdach

Postprzez ykau » 21 sie 2012, o 16:40

Witam w moim golfie szyberdach(elektryczny) dziala jakos dziwnie... problem polega na tym ze gdy np uchylam szyberdach to uchyla sie elegancko do konca po czym jakos dziwnie silniczek cofa szyber tak mniej wiecej do polowy.... prawie to samo jest gdy chce schowac go pod dach z tym ze roznica polega na tym ze cofa sie delikatnie a nie juz tak do polowy. otwierajac go recznie wszystko chodzi lekko i nie zacina sie. nie wiem o co chodzi... pomoze gtos? :)
ykau
Berbeć

szyberdach

Postprzez Bradley » 21 sie 2012, o 17:39

Zamknij szyberdach, odkrec silnik elektryczny od mechanizmu, podlacz go do panelu sterowania i zakrec silniczkiem naciskajac przycisk uchylania czy otwierania i sprawdz czy po puszczeniu przycisku robi sie cos dziwnego. Pozniej nacisnij przycisk zamykania do momentu az silnik sam sie wylaczy. Przykrec silnik do mechanizmu.
To, ze podczas zamykania szyberdach tak jakby sie cofa, jest normalne.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez pablomed » 21 sie 2012, o 17:40

ykau, jeśli jest mozliwość że silnik był zmieniany lub wyjmowany to został źle założony. Należy silnik odkręcić nie odpinac mu wtyczki. Szyber wcześniej ustawić w pozycji zamknietej, odkręcony silnik tez ustawić w tej samej pozycji włącznikiem i dopiero zakręcić go na powrót.
Jesli to nie pomoże to jest awaria silnika nie bardzo sie opłaca cokolwiek tam naprawiać bo używki sa tanie.
pablomed
Members

Postprzez adams33 » 23 sie 2012, o 00:03

Ja miałem podobny problem zamykał się tak samo jak kolega opisuje. I niestety okazało się że są jakieś koniki połamane i silniczem uszkodzony. Pojechałem do mechanizatora pożal się boże ;) Za naprawdę krzykną 300 zł pojechałem na szrot za 100 zł dostałem cały szyberdach razem z szybą :)) Założone z pomocą kolegi :) I śmiga do dziś.
adams33
Czytacz

Postprzez ykau » 24 sie 2012, o 15:53

dzieki wielkie za pomoc :) skorzystalem z porad ale niestety.... Silniczek "na luzie" dziala tak samo, cofa sie tak jak przykrecony do dachu. wiec jak widac to nie wina zlego przykrecenia a samego silniczka :zdegustowany: no nic bede szukal innego silniczka i oby bylo dobrze :)
ykau
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka