szyberdach

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez sosenek1 » 17 maja 2008, o 22:37

Powiem tak, u mnie cała szyna jest ładnie wysmarowana smarem, więc moze łatwiej po niej przesówać. Ale jeśli szyber jest otwarty na full do góry to i u mnie stawia duży opór. Ja to robie tak że z prawej strony przystawiam płaski aczkolwiek tempy śrubokręt i pukam w niego ręką. Najgorzej jest go ruszyć na początku a dalej to już idzie ładnie. Jeśli u Ciebie idzie ciężko to musisz więcej siły użyć, innego sposobu nie znajdziesz.
sosenek1
Czytacz

Postprzez falwej » 17 maja 2008, o 22:53

ok jakoś udało mi się to zrobić (w sam raz przed ulewą ufff...) ale teraz pojawił się nowy problem, jak już go zamknąłem to teraz nie moge otworzyć:( macie może jakieś pomysły co podważyć albo przesunąć żeby dało się go otworzyć?
falwej
Czytacz

Postprzez sosenek1 » 18 maja 2008, o 01:25

U mnie otwiera się normalnie, tylko się zamykać nie chce z jednej strony. Jeśli sam się nie chce otwierać to lepiej go zostaw i daruj sobie otwieranie. No chyba że go dasz do naprawy, ale tak jak u mnie to mechanicy kreca nosami bo nie chce im sie bawic z taka dlubaniną :)
sosenek1
Czytacz

Postprzez pawel_ns » 19 maja 2008, o 11:05

panowie co u mnie z szyberdachem jest :?: raz chodzi wszystko ok a na drugi dzien nie wlaczy sie wogole... nic nie slychac ani nic
MOJE BYŁE MK3
AHF+ ..::TDI POWER::..
pawel_ns
Members

Postprzez falwej » 19 maja 2008, o 19:39

poprzedni właściciel zamykał go właśnie ręcznie, a otwierał już się u niego elektrycznie, a u mnie nie chce:(
falwej
Czytacz

Postprzez sosenek1 » 19 maja 2008, o 20:37

Sprawdź bezpieczniki, z tego co pamiętam to 14 bądź 21 od lewej strony licząc. Chyba że szyber już totalnie kaput ;)
sosenek1
Czytacz

Postprzez pawelo87 » 20 maja 2008, o 19:54

brusiaki napisał(a):Ja naprawiałem mojego szybra i w tej chwili uchyla się i zamyka. Tylko nadal mam problem. przy zamykaniu centralnego szyber zamiast się zamknąć , to się uchyla ,a z elektryką nic nie grzebałem. Niestety nadal nie mogę go całkowicie otworzyć ani zamknąć. Jeśli możecie coś pomóc w tej gesti będę wdzięczny.

Mialem podobnie. Obok silniczka sa kolka zebate ktore obracajac sie wlanczaja "czujniki"(sa 4)jesli otwierasz szybra to dzieki "czujnikowi" zatrzymuje sie w odpowiednim miejscu i to samo gdy zamykasz, takze centralnym. Ustaw szyber zeby byl zamkniety, nastepnie wykrecic silnik i ustaw go przyciskiem w pozycji zero.
pawelo87
Berbeć

SZYBERDACH - SMAROWANIE

Postprzez adams » 23 maja 2008, o 19:02

Panowie jesli spamuje to sorry bardzo, laze po tematach i nei widze a chyba gdsziesd juz bylo .... czym nasmarowac prowadnice szyberdachu i linke ? Konkretnej nazwy nie znam a jedyne co mi polecaja w sklepach to wszedzie co innego i tak:

-albo wazelina a jesl;i nie to olejek na bazie wazeliny (doi trudnodostepnych miejsc bop wazelina jest twarda)

-albo smar grafitowy ... ale na smarze tym jest napisane ze nei nadaje sie do lozysk i do mechanizmow precyzyjnych ... co kolwiek to znaczy .... i teraz pytanie ...

czy smar grafitowy nadaje sie do tegoz celu , a jesli nie to czym to nasmarowac ? bo pracuje prawie na sucho :(
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golfiak » 23 maja 2008, o 20:11

Dobre pytanie, i jeszcze może ktoś podpowie jak go uszczelnić, jak wymienić uszczelkę, żeby nie mieć "mazurów" w aucie. :?:
TDI 1Z 90 KM
golfiak
Czytacz

Postprzez adams » 23 maja 2008, o 23:59

golfiak ładny kolor autka masz :) taki jak moj :)
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golfiak » 24 maja 2008, o 16:39

No to zapodaj foty 8-)
TDI 1Z 90 KM
golfiak
Czytacz

Postprzez krootki » 24 maja 2008, o 19:23

Ja do smarowania wszelkich ruchomych elementów używam uniwersalnego preparaciku smarująco-czyszczącego WD-40 ;-) Myślę że i w tym przypadku powinno pomóc (poprawcie mnie jeżeli się mylę ;-))
Life's simple.
Make your choice - and don't look back.
krootki
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka